Festival će trajati od 10. do 15. svibnja, a predstave će se prikazivati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Dječjoj kući, Malom HKD-u, Galeriji Kortil i u atriju HKD-a.

Ovogodišnji Port of Dance donosi izbor recentnih predstava europske i domaće plesne scene: pet plesnih predstava, jedan plesni laboratorij, dva plesna videa te tri predstave u virtualnoj stvarnosti, od kojih je jedna namijenjena djeci i uključuje i interaktivnu plesnu radionicu. 

In the Moment

In the Moment, Foto HKD press

Festival otvaraju dvije izvedbe predstave „Figuring Age“ mađarsko-njemačkog dvojca Boglárke Börcsök & Andreasa Bolma u srijedu 10. svibnja u PPMHP-u. U HKD-u na Sušaku u četvrtak 11. svibnja moći će se pogledati velika koprodukcija „Gran Bolero“ španjolskog koreografa Jesúsa Rubia Game, u izvedbi slovenskog EN-KNAP-a i Zagrebačkog plesnog ansambla.

Plesni laboratorij sa šest kratkih koreografija članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca  „Inside Out“ na rasporedu je u petak 12. svibnja na pozornici HKD-a, a u subotu 13. svibnja u Galeriji Kortil nastupaju domaće snage Viktoria Bubalo i Anna Javoran s predstavom „Strahovi malih razlika“, nakon čega će se u atriju HKD-a moći pogledati 2 plesna videa Martine Nevistić Vukobrat „Deep Neon: In Between“ i „Pulsar“.

U nedjelju 14. svibnja festival ponovno gostuje u PPMHP-u gdje će nastupiti Camilla Monga i Emanuele Maniscalco s kvartetom iz Italije „In the Moment“. Port of Dance zatvara Matija Ferlin u ponedjeljak 15. svibnja u HKD-u sa svojim velebnim solom „Sad sam Matthäus“.

Strahovi malih razlika, foto Vid Redža

Strahovi malih razlika, foto Vid Redža; HKD press

VR predstave ponovno se vraćaju u Mali HKD (Križanićeva 6a, pasaž iznad Conta) – u četvrtak 11. svibnja prikazuje se „Body Monologue“ grčke koreografkinje Anastasie Valsamaki, predstava snimljena u impresivnom napuštenom kamenolomu u blizini Atene, a u petak 12. svibnja predstava „Gli amanti“ Talijana Adriana Bolognina / Anghiari Dance Hub. Predstava je snimljena u vrtu Museo Civico di Bassano del Grappa u Italiji. Novost ove godine je VR/radionički program za djecu koji će se u dva dana održati u Dječjoj kući – subotu i nedjelju 13. i 14. svibnja prikazat će se „Francis Footwork“ Coiscéim Dance Theatre iz Irske, nakon koje slijedi interaktivna plesna radionica za djecu vezana tematski uz samu predstavu.

Više informacija o pojedinim predstavama Port of Dance festivala dostupno je na https://hkd-rijeka.hr/portofdance/.

Gli amanti VR snimanje, foto Igor Crnković

Gli amanti VR snimanje, foto Igor Crnković

Ulaznice

Ulaznice po cijeni od €7 (52,74 kn) po predstavi moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije. Na dan predstava, ulaznice će se moći kupiti i na mjestu gdje se one održavaju, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka predstava.

Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50 % popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i na mjestu održavanja predstava), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Ulaz na VR predstave je besplatan, uz obaveznu rezervaciju mjesta na press@hkd-rijeka.hr.

Port of Dance četvrtu godinu za redom organizira Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, uz potporu projekta Kreativna Europa – Europske unije, Ministarstva kulture i medija RH, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Dječje kuće – Gradske knjižnice Rijeka i Rezidencije Kamov.

Program Port of Dance 2023.

PLESNE PREDSTAVE

10. 5.
Boglárka Börcsök & Andreas Bolm (DE/HU): Figuring Age
17 i 19 sati
PPMHP

11. 5.
Jesús Rubio Gamo (ES) / EN-KNAP & ZPA (SI/HR):
Gran Bolero
20 sati
HKD

12. 5.
Plesni laboratorij Balet HNK Ivana pl. Zajca (HR):
Inside Out
20 sati
HKD

13. 5.
Viktoria Bubalo & Anna Javoran (HR):
Strahovi malih razlika
18h
Galerija Kortil / HKD

Martina Nevistić Vukobrat (HR):
Deep Neon & Pulsar / plesni video
19 sati
atrij HKD

14. 5.
Camilla Monga & Emanuele Maniscalco (IT):
In the Moment
19 sati
PPMHP

15. 5.
Matija Ferlin (HR):
Sad sam Matthäus
19 sati
HKD

 

Predstave u virtualnoj stvarnosti (VR)

11. 5.
Anastasia Valsamaki (GR): Body Monologue
18 sati / Mali HKD (Križanićeva 6a)

12. 5.
Adriano Bolognino / Anghiari Dance Hub (IT): Gli amanti
18 sati / Mali HKD

13. i 14. 5.
Coiscéim Dance Theatre (IE): Francis Footwork
VR predstava i interaktivna plesna radionica za djecu
10 i 12 sati / Dječja kuća

Kalendar događanja

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 29.07.
 • (21:00)

Ljeto na Gradini: Tonči Huljić i Madre Badessa

"Tonči & Madre Badessa" autorski je projekt u kojem se Tonči Huljić pojavljuje u ulozi skladatelja, aranžera i pjevača....

Detaljnije

Književni susret
 • 31.07.
 • (10:00)

Knjiga na jutarnjim mjestima: Marina Vujčić & Sigurna kuća

Ljetna priča iz Benčića donosi jutarnji razgovor s autoricom Marinom Vujčić koja pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne nalaze izlaz...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije

Druženje
 • 02.08.
 • (20:00)

Superteam Balkan IT Superquiz dolazi u Rijeku

Označite svoje kalendare za 2. kolovoza 2024. jer će se ovaj događaj u Rijeci održati u prostorijama na studentskom kampusu u kafiću Akvarij, smještenog u ulici Radmile Matejčić 5. Prema najavama okupljanja se očekuju već u 19 sat...

Detaljnije