Kroz jutro, u 10 i 12 sati u Dječjoj će se kući održati dva prikazivanja predstave u virtualnoj stvarnosti za djecu „Francis Footwork“, nakon kojih slijede interaktivne radionice vezane uz predstavu. U 18 sati u u Galeriji Kortil može se pogledati duet „Strahovi malih razlika“ Viktorie Bubalo i Anne Javoran, a odmah nakon toga, u 19 sati, a atriju HKD-a prikazat će se dva eksperimentalna plesna videa Martine Nevistić Vukobrat „Deep Neon: In Between“ i „Pulsar“.

Predstava Francis Footwork“ autora Davida Bolgera, u izvedbi CoisCéim Dance Theatrea iz Irske, posvećena je ljubavi prema pokretu, slobodi i njegovanju vlastite kreativnosti – „Dancing is like dreaming with your feet“. Od svoje premijere 2019. godine doživjela je brojne izvedbe praćene oduševljenim kritikama medija, a u proljeće 2022. godine predstava je u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, čiji je član i HKD na Sušaku, snimljena u tehnici virtualne stvarnosti (VR) i od tada je na turneji po irskim školama.

FrancisFootwork

Predstava „Francis Footwork“ autora Davida Bolgera, u izvedbi CoisCéim Dance Theatrea iz Irske, posvećena je ljubavi prema pokretu, slobodi i njegovanju vlastite kreativnosti

„Francis Footwork“ prva je plesna predstava za djecu snimljena u sklopu VR projekta ove plesne mreže, a snimatelj je bio Igor Crnković iz riječke Pilot Medie, dugogodišnji partner HKD-a i Aerowavesa za VR.

Nakon gledanja predstave, radionica „Kreativne plesne priče“, namijenjena djeci osnovnoškolske dobi (6+ godina), nudi aktivno sudjelovanje, istraživanje i kreativno stvaranje plesne umjetnosti kroz kinestetičko učenje u zajednici. Crpeći inspiraciju iz predstave „Francis Footwork“, radionice su osmišljene kako bi djeci približile priču i glavne likove, te im izgradile svijest o plesnoj izvedbi. Pod vodstvom iskusne plesne umjetnice/učiteljice Kristine Paunovski, djeca su vođena kroz niz fizički dinamičnih vježbi i inventivnih zadataka te su pozvana da kreiraju, uvježbavaju i izvode vlastitu jedinstvenu priču.

Za predstavu Strahovi malih razlika„ plesnascena.hr piše: „Velika i neiscrpna tema sadržana u dobro poznatoj Freudovoj sintagmi „narcizam malih razlika“, dovedena je na scenu u ozbiljnoj poetskoj realizaciji, predočenoj u ljudski intimnom ključu, a bez gubitka naznaka širih kritičkih potencijala. Iskazana odmjerenost u odabiru izražajnih sredstava, u modulacijama pokreta i očigledno uloženom trudu u uklanjanje viškova bez značenja, jednostavno donosi radost.“ (Jasmina Fučkan)

Strahovi malih razlika

„Deep Neon: In Between“ eksperimentalni je plesni film u kojem je stvorena distopijska atmosfera triju ženskih likova čije je tjelesno djelovanje u domino efektu. Inspiriran je neon punk pokretom, cyber modom i glazbom koja stvara specifično okruženje space opere.

„Pulsar“ se tematski oslanja na svemirska prostranstva i njima blisku problematiku znanstveno-fantastičnih ostvarenja, nadahnjujući se književnim i filmskim klasicima toga žanra.

Ulaznice za predstavu „Strahovi malih razlika“ po cijeni od €7 (52,74 kn) moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije. Na dan predstava, ulaznice će se moći kupiti i na mjestu gdje se one održavaju, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka predstava.

Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i na mjestu održavanja predstava), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Ulaz na projekciju plesnih videa je besplatan. VR predstave i radnice za djecu su besplatne, uz obaveznu rezervaciju mjesta na press@hkd-rijeka.hr.

Sve predstave Port of Dance festivala: https://hkd-rijeka.hr/portofdance/

Oznake

Kalendar događanja

Festival
 • 26.06.
 • (17:00)

Otvaranje festivala “Tobogan” uz dječje radionice, koncert i projekciju u dvorištu Dječje kuće

Pik.nik@park.ing u srijedu 26. 6. kao središnja aktivnost početka Tobogana bit će jedno veliko veselje!...

Detaljnije

Promocija
 • 27.06.
 • (19:00)

Predstavljanje novog romana “Visoke trave” pisca, kolumnista i glazbenika Zorana Žmirića

Uz autora, o knjizi će govoriti gitarist, autor i producent Vlado Simcich Vava, a razgovor će moderirati Frakturin glavni urednik Seid Serdarević. ...

Detaljnije

Razgovor
 • 29.06.
 • (19:00)

Ljetna priča iz Benčića: Speedating budućnosti

Neformalni razgovori o budućnosti u manjim grupama na više lokacija u art-kvartu. Odmičemo se od apokaliptičnih vijesti i pričamo o pozitivnim modelima budućnosti....

Detaljnije

Predstava
 • 29.06.
 • (18:00)

Riječke ljetne noći: „Tiha noć“ povodom stote obljetnice rođenja Miljenka Smoje

Gostovanje Drame Hrvatskoga nacionalnog kazališta Split na Riječkim ljetnim noćima ...

Detaljnije

Film
 • 01.07.
 • (19:00)

Pozdrav s Riječke rivijere: Otvorenje festivala na Molo longu

Između dvije dizalice očekuje nas ambijentalno ozvučenje podmorja riječke luke te izložba ‘Kulturizam’ galerije SKC, a na Molo longo uplovit će i Liburnia Film Festival...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Riječka zvečka: Neno Belan i Fiumens, Pips, Chips & Videoclips i Nola

Popularni riječki koncertni serijal Zvečka i ovo ljeto nudi puno sjajne zabave kroz dva vruća vikenda nabijena kvalitetnim glazbenim imenima...

Detaljnije