Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci i Galerija SKC, koji za Međunarodni studentski filmski festival STIFF prikupljaju umjetničke radove za izložbu „Zvučne okupacije”, pozivaju građanke i građane Rijeke da ove subote okupiraju tišinu zvukom i minutom buke poruče: „Kultura nam je važna! Rijeka je još uvijek naša Europska prijestolnica kulture!”

„U subotu, 9. svibnja, upravo na Dan Europe, u pet do podne, zastanite gdje god se zatekli, i odvrnite radio prijemnike na frekvenciju lokalnih radijskih postaja. Pojačajte ih, otvorite prozore, izađite na balkone, potrubite automobilima, zapjevajte, zasvirajte, udarajte u lonce!“ pozivaju organizatori akcije.

Iz riječke luke, kako kažu, oglasit će se sirena Kraljice mora koja će najaviti okupaciju tišine zvukom, a na akciju su pozvani i vlasnici brodova i brodica!

Pjesma kojom će se zajedno bučiti na Dan Europe za kulturu bit će ona koja je obilježila velebno otvorenje EPK godine – Bella Ciao. Radijske postaje na čijim će se frekvencijama čuti minuta buke za kulturu su Radio Rijeka, Radio Korzo, Radio Roža, Laganini F.M., Radio Kastav,…

„Okupirajmo tišinu bukom i glasno poručimo: Kultura nam je važna! Važni su nam i kulturni radnici i radnice, umjetnici i umjetnice, kolektivi, udruge, ustanove, svi oni koji se kulturom bave ili su se njome bavili za Rijeku 2020. Recimo kulturnim radnicima i radnicama  –  važni ste nam i podržavamo vas!“, navodi se u najavi.

Organizatori također dodaju da se upravo u ovim kriznim vremenima, itekako pokazala važnost kulture, jer bi nam bez dobrih filmova, knjiga ili glazbe, bez kulture i umjetnosti, izolacija svima bila daleko teža.

„Umjetnost spašava i u krizi, i zato nam je važno da Rijeka ustraje kao Europska prijestolnica kulture! Zvuk premošćuje prostore od kojih se ovih dana suzdržavamo“, zaključuje se.

Kalendar događanja