Oočetak studenog u Art-kinu donosi Ciklus japanskog filma koji od 3. do 7. u mjesecu donosi pet suvremenih japanskih drama. Program otvara film I tvoja ptica može pjevati redatelja Shôa Miyakea, romantična drama o ljubavnom trokutu u urbanoj japanskoj sredini gdje troje mladih protagonista bilježe svu čaroliju i melankoliju ljeta u odlasku. Slijedi Drugi svijet Hana Sekaija, drama o proizvođaču ugljena koji, potaknut susretom sa starim prijateljem, odluči preispitivati svoj odnos prema obitelji, poslu i vlastitom životu. Drama Sve se mijenja – film o vozaču čamca koji se suočava s velikim životnim promjenama – originalna je priča hvaljenog glumca Joea Odagirija. More preporoda Kazuye Shiraishija prati bivšeg djelatnika tiskare koji, nakon otkaza, seli u rodni kraj svoje partnerice. Mirne dane, međutim, počinju nagrizati mali problemi. Posljednji je naslov ciklusa queer drama Bliski odnosi redateljice Naoko Ogigami o neobičnoj obitelji koja stvara topao dom pun ljubavi.

Ciklus japanskog filma - Bliski odnosi

Prizor iz folma “Bliski odnosi”

Program Kultno kino u studenom rezervirano je za glazbenu komediju Braća Blues u režiji Johna Landisa. Kultna epska komedija, kako ovaj film kritičari nerijetko opisuju, s Johnom Belushijem i Danom Aykroydom u glavnim ulogama prati braću Jakea i Elwooda, bivše frontmene propalog blues sastava, koji pokušavaju spasiti sirotište u kojemu su odrasli. Ove godine film slavi četrdesetu godišnjicu i tim se povodom u Art-kinu prikazuje 8. studenog.

Od 9. studenog svaki ponedjeljak u mjesecu rezerviran je za opsesivne filmove. Prvi u nizu naslova ovog ciklusa, opisivan kao neuhvatljivo remek-djelo, film je Opsjednutost, poljsko-francuskog redatelja Andrzeja Żuławskog, koji na istom mjestu grupira nekolicinu žanrova, fascinantnu glumu, raslojenost filmske zbilje i ličnosti. Sljedeći je naslov Marat/Sade Petera Brooka, svjetski poznatog i priznatog kazališnog i filmskog redatelja, koji objedinjuje nekoliko intrigantnih ličnosti i povijesno problematični događaj (Francuska revolucija) koji je izmijenio i sablaznio svijet istovremeno, a sve viđeno očima kazališne družine sastavljene od štićenika mentalne ustanove. Potom slijedi Sveta krv (Santa sangre) čileansko-francuskog redatelja Alejandra Jodorowskog, koji pak u svom filmu objedinjuje poeziju, nadrealizam, horor, psihoanalizu, fizičku bol i iščašeni humor. Posljednji je film ciklusa Šok koridor američkog prgavca i ljubitelja francuske autorske kritike Samuela Fullera.

Prizor iz filma Undine

Prizor iz filma Undine

Ovogodišnji Zagreb Film Festival u Art-kinu gostuje s dvije nagrađivane drame te jednim filmom za cijelu obitelj. U petak, 12. studenog na velikom se platnu prikazuje moderna bajka Christiana Petzolda Undine inspirirana mračnim mitom o vodenoj vili koja dušu može zaslužiti tek udajom za čovjeka. Druga večer donosi novi i hvaljeni film Srdana Golubovića Otac s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi o junačkoj borbi oca nad skrbništvom za djecu. Film Jako, jako daleko njemačke redateljice Sarah Winkenstette, prikazan i nagrađen na mnogobrojnim festivalima od češkog Zlína do Chicaga, bavi se razvojem prijateljstva između dvojice suparnika u školskom nogometnom timu.

Od 10. studenog na programu je i novi dokumentarni film Nevena Hitreca Povuci-potegni. Jedna obitelj, devetogodišnje dijete i loš obrazovni program. Dječji radni stol pozornica je tragikomične obiteljske drame. Tko će prvi puknuti pod bremenom ‘znanja’ – brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete?

Dokumentarni film Galeb u Art-kinu se premijerno prikazuje 11. studenog, uz gostovanje redatelja Ivana Živkovića Žike. Priča je to o brodu kojim je Tito putovao 14 puta, posjetivši 18 zemalja na tri kontinenta. Na tim egzotičnim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata.

Film Galeb

Dokumentarni film “Galeb” premijerno se prikazuje 11. studenog

U sklopu ovogodišnjeg Impulse Festivala u Art-kinu se 15. i 17. studenog prikazuje dokumentarni film Marianne & Leonard: Riječi ljubavi o poznatom glazbeniku Leonardu Cohenu.

Tjedan Benja 2.0 dani su glagoljice koji se u Rijeci obilježavaju od 23. do 30. studenog. U Art-kinu se tom prigodom, u ponedjeljak, 23. studenog prikazuju dva dokumentarna filma u režiji riječkog redatelja Bernardina ModrićaŠimun Kožičić Benja i AZ, Branko pridivkom Fučić.

Dokumentarni film O jednoj mladosti Ivana Ramljaka na programu je 25. studenog, a donosi intimnu priču o životu preminulog prijatelja, koristeći arhivske fotografije i video materijale koje je prijatelj tijekom života snimio, progovarajući o izgubljenog generaciji mladih iz Hrvatske s kraja 90-ih koji pokušavaju pronaći svoj identitet nakon razornog rata.

Na redovan repertoar Art-kina od 2. studenog stiže i nova povijesna drama Časnik i špijun Romana Polańskog, a Obiteljski program donosi novi animirani hit Trolovi: Svjetska turneja (od 8. studenog) te nastavak prikazivanja Pinokija u režiji Mattea Garronea.

Kraj mjeseca, od 26. do 29. studenog rezerviran je za sedmo izdanje Međunarodnog studentskog festivala – STIFF koji, pod okriljem ovogodišnje teme Zvučne okupacije, donosi probranu selekciju od ukupno 40 kratkometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih studentskih filmova iz cijelog svijeta.

Ulaznice

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org