Kako je izvijestio načelnik Stožera Mladen Šćulac mjere se odnose na zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu, a na privatnim  okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 8 osoba iz najviše 2 različita kućanstva.

„Donijeli smo i odluku o zabrani svih treninga u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima. Obustavlja se i rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara u zatvorenom prostoru, kao i dječjih igraonica i radionica, kao i profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa, kino projekcija i izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima“, rekao je Šćulac. I dalje Stožer traži pojačani nadzor pridržavanja mjera, a posebno mjera ograničenja javnih događanja i okupljanja, javnog prijevoza te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata. Sve ove mjere trebale bi stupiti na snagu 29. ožujka i trajati 14 dana.

Kako je rekao ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović, ove su mjere nužne s obzirom da smo i dalje u trendu povećanja broja novooboljelih od koronavirusa. Danas je evidentirana 371 osoba pozitivna na Covid-19 od ukupno 1099 testiranih, što je udio od 33,76 posto. „Broj aktivnih slučajeva porastao je u Županiji na 2463 i evidentno smo u trećem valu epidemije, s kojim se suočavaju i ostale Županije, ali i sve zemlje okruženja. Očekivano je porastao i broj hospitaliziranih osoba, prema današnjim podacima iz KBC Rijeka na bolničkom liječenju su 93 osobe od kojih je 12 na respiratoru. Među hospitaliziranima ima i pacijenata iz nama susjednih županija, a dobra je vijest da i dalje imamo jako nizak udio hospitaliziranih, samo 3,8 posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva. „Dokaz je to dobre organiziranosti našeg zdravstvenog sustava i činjenice da velikim obuhvatom testiranja na vrijeme započinjemo s liječenjem oboljelih“, rekao je Mićović.

Najviše testiranja u PGŽ-u

Članica Stožera i resorna pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić dodala je da se u PGŽ od početka epidemije testira dnevno 15 posto više osoba od prosjeka u RH i da imamo dvostruko nižu stopu preminulih.“ To govori o učinkovitosti našeg sustava, a pomalo su nam čudne brojke koje iskazuju neke druge županije koje imaju izuzetno visok udio hospitaliziranih u odnosu na objavljene podatke o novozaraženima i aktivnim slučajevima. U ovom Stožeru dominira zdravstvena struka i molimo sve one koji ovu tešku epidemiološku situaciju koriste za politiziranje i iznose stručno neutemeljene ocjene, da nas puste raditi jer mi o svim mjerama i načinu borbe s epidemijom sustavno promišljamo“, rekla je Malatestinić.

Na sjednici se razgovaralo i o mjerama za pripremu turističke sezone, a prema riječima direktorice TZ Kvarnera Irene Peršić-Živadinov, u ovom trenutku teško je prognozirati kakva će ona biti. „Mi počinjemo s intenzivnim pripremama koje obuhvaćaju, između ostalog, edukaciju privatnih iznajmljivača, zatim utvrđivanje punktova za cijepljenje koje bi se osim u turističkim ambulantama i ordinacijama domova zdravlja trebalo organizirati i u hotelima, kampovima, zračnim lukama. Uskrs je pred nama, otvaranje je najavilo 70 hotela i 19 kampova, no sve će ipak ovisiti o dolascima gostiju. Kao što vidimo susjedne zemlje se dodatno zaključavaju, pa je svaka prognoza neizvjesna“, rekla je Živadinov.

Oznake