Među dvije uvale, od Preluka do Martinšćice, rivijera je kakve nema nigdje na svijetu. Od 1. do 14.  srpnja očekuje nas veliki festival koji poziva na njeno istraživanje čiji program možete istražiti na poveznici. Uz niz vođenih šetnji i obilazaka, radionice, izložbi i događanja, manifestacija donosi i ciklus predavanja. Ulaz na predavanje je slobodan, a prijave nisu potrebne.

Veliki sisavci Jadrana

Jelena Basta, predsjednica Instituta Plavi svijet, upoznat će nas s osnovama biologije i ekologije kitova i dupina, kao i prilagodbama i načinu života ovih veličanstvenih vrsta Jadrana. U drugom dijelu predavanja predstavit će se Jadranski projekt Dupin – dugoročno istraživanje uz pregled metoda i tehnika s ciljem utvrđivanja glavnih prijetnji dupinima. Završni dio posvećen je prijetnjama s kojima su suočeni te jednostavnim pravilima ponašanja na moru u njihovoj blizini. Predavanje će se održati u četvrtak 4. srpnja od 19 do 20 sati, u zgradi exIvex na adresi Delta 5, a ulaz je slobodan.

Institut Plavi svijet

Institut Plavi svijet

Petrolejska luka – industrijskom zonom protiv riječke rivijere

Predavanje Velida Đekića opozit je onom Instituta Plavi svijet. Obalnomorska pozitiva u njemu se povlači pred obalnomorskom negativom. Riječ je o Petrolejskoj luci, jednom od objekata koji Riječanima oduzimaju pristup moru već 140 godina. Time oduzimaju i uporište za korištenje pojma riječka rivijera. Izgrađena za potrebe mađarskih rafinerija, a najviše za Rafineriju Rijeka, Petrolejska luka i danas je zabranjena zona. S njom povezane riječke industrije više nema, ali lučki rat s gradskim stanovnicima ostaje trajna kategorija. Predavanje će se održati u četvrtak 4. srpnja od 20 do 21 sat, u zgradi exIvex na adresi Delta 5, a ulaz je slobodan.

Velid Đekić

Velid Đekić

Razgovor o Trstu, Kopru i Rijeci

Na psećoj plaži s pogledom na Brajdicu, održat će se vođeni razgovor s mladim arhitektima, urbanistima i istraživačima koji se bave obalama triju susjednih gradova – Trsta, Kopra i Rijeke. Raspravu o sličnostima, razlikama i budućnostima ovih lučkih gradova sjevernog Jadrana pratit će piknik na kojeg su sudionici pozvani pozvani ponijeti vlastite deke i ležaljke, hranu, igre i rekvizite. Razgovor s kolektivom POP Adriatico iz Trsta, slovenskim istraživaček Martinom Valingerom te predstavnicima udruge Urbani separe, održat će se u petak 5. srpnja od 19 do 21 sat na psećoj plaži.

Trieste porto Vecchio

Trieste porto Vecchio

Riječki slani val – mediteransko poglavlje gradske rock-scene

Predavanje Velida Đekića posvećeno je činjenici da riječka rock-scena dijeli sudbinu grada kojemu se identitet prepoznaje u mnogo čemu, a vrlo malo u osjećaju pripadnosti Mediteranu. Kao da nismo grad na morskoj obali. A jesmo, što je u riječkom rocku vidljivo od samih njegovih početaka. Signali te pripadnosti? Pa, recimo, nazivi bendova (Sinovi mora, Sirene, Jadran), nazivi skladbi (Školjka, Glavanovo, Ribe), također plažne lokacije koje pomažu graditi priču o riječkom rocku (Vila Marija, Grčevo, Bivio). Predavanje će se održati u ponedjeljak 8. srpnja od 19 do 20 sati, u zgradi exIvex na adresi Delta 5, a ulaz je slobodan.

mediteranski rock

Gdje smo zametnuli prirodu najslavnijeg svjetskog krša?

Dr.sc. Ivo Lučić, karstolog, pita nas koliko smo svjesni svoje ovisnosti o prirodi? Pećine, unatoč svemu, svoju prirodnu osnovu čuvaju i pokazuju na različite načine, uključujući svoj naziv. Govorit ćemo o prirodnim osnovama Pećina i Rijeke, no u prvom redu o Dinarskom kršu – čiji je naš grad samo malen dio, ma koliko god se u njemu ogledaju svi oblici i procesi važni za nastanak toga slavnog krša. Najvećeg u Europi i jednog od najznačajnijih u svijetu. Susrest ćemo se s pitanjem: zašto spoznaje o veličajnosti Dinarskog krša nisu prisutne u javnoj svijesti i što uopće čini sadržaj javnog pojma krša ako ne njegovo prirodoslovno bogatstvo i raznolikost? Pitanje nije bezazleno i ne tiče se nečega što smo slučajno preskočili u školi, nego se pokazuje kao duboki epohalni problem odvojenosti čovjeka od prirode. Taj problem trese sudbinu samog Planeta, čije brojne oblike te složene i slabo poznate veze obuhvaćamo zajedničkim imenom antropocen. Predavanje će se održati u srijedu 10. srpnja od 20 do 21 sat, na platou plaže Hotel Park na Pećinama.

krš područja Pećina

Krš područja Pećina

Povijesni razvoj putničke luke i obale Riva

Dr.sc. Lidija Butković Mićin donosi presjek razvoja riječke Rive. U Drugom svjetskom ratu riječko-sušačka luka doživjela je devastirajuća razaranja koja su velikim materijalnim ulaganjima postupno sanirana do sredine 60-ih godina 20. stoljeća. Rekonstrukcija putničke luke i obale Riva predstavljala je iznimku jer se nije težilo vratiti predratno stanje, već iskoristiti jedinstvenu priliku da se provedu prostorne korekcije u cilju uspješnijeg suživota grada i luke. Zalaganjem niza stručnjaka koji su u različitim fazama bili uključeni u projekt, do 1960. godine putnička luka je povećana izvedbom novog gata, obalni pojas od Žabice do Rive Boduli proširen je radi prostornog razgraničenja različitih vrsta prometa, dobio je suvremenu infrastrukturu i javnu rasvjetu, oplemenjen je drvoredima i novim gradskim parkom. Izrađeni su i planovi za neostvarene investicije, poput parobrodarske putničke stanice i reprezentativnog gradskog hotela koji je smjerao transformirati maritimnu fasadu Rijeke.

Riječka riva i Putnička obala

Riječka riva i Putnička obala

Predavanje će ocrtati kronologiju projekta, procese odlučivanja te rezultate urbanističkih i arhitektonskih zahvata. Izlaganje će se održati u nedjelju 14. srpnja od 19 do 20 sati, u zgradi exIvex na adresi Delta 5, a ulaz je slobodan.

(Foto: Udruga Urbani separe press)

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije