U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka (GKL Rijeka) premijerno je izvedena predstava „Sretna kućica“, autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz, u režiji Morane Dolenc.

Predstava za najmlađe “Sretna kućica” nastala je prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas koja prati intrigantnu, istinitu priču o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936. godine, i to na poticaj samih seljana.

Zlatko Vicić u predstavi Sretna kućica

Cijelu predstavu izvodi Zlatko Vicić

Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, sada je dobila i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, pripovijeda o važnosti zajedništva i humanosti, o radu i ustrajnosti, koji uvijek donose plodove.

60. rođendan GKL-a

Ova mala putujuća predstava približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Zlatko Vicić u predstavi Sretna kućica

Sretna kućica je priča o najmanjoj knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj u selu Kuti u Gorskom kotaru

Cijelu predstavu izvodi prepoznatljivo lutkarsko lice Zlatko Vicić. Scenografkinja i kreatorica lutaka je Luči Vidanović, a skladatelj Sandi Bratonja.

Predstava je ujedno prva premijera Gradskog kazališta lutaka u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kultura, a njome je započela i proslava 60. rođendana ovog kazališta. Tom prigodom u atriju GKL-a postavljena je retrospektivna izložba “Za naše daske prikovani… 60 godina”.