Na kraju šume u malom selu Kuti u Gorskom kotaru smjestila se sretna kućica – Hrvatska čitaonica sela Kuti. Kuti broje manje od 30 stanovnika, a u svojoj knjižnici i čitaonici imaju više od 10 tisuća knjiga. Riječ o možda najmanjoj knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj – ali samo površinom, a nikako i knjižnom građom koja se u njoj nalazi.

Upravo je ova kućica bila inspiracija za predstavu Sretna kućica koju postavlja Gradsko kazalište lutaka Rijeka kao svoju prvu premijeru u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Kako bi se inspirirali i pripremili za predstavu, članovi kazališne ekipe uputili su se, još u ožujuku 2020, prije virusa  mjera zabrane putovanja, u selo Kute, kako bi posjetili i selo i kućicu. Ondje je i nastao ovaj video koji poziva sve znatiželjnike da tijekom lipnja posjete Gradsko kazalište lutaka Rijeka i pogledaju zanimljivu i veselu predstavu “Sretna kućica”.

Predstava je nastala prema istoimenoj slikovnici koju su napisale Karmen Delač Petković i Dijana Arbanas. Autorice predstave su Ivana Đula i Milica Sinkauz, režiju potpisuje Morana Dolenc, autor glazbe je Sandi Bratonja, a predstavu izvodi glumac Zlatko Vicić.

Sretna kućica jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnom svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju koji uvijek donose plodove.

Ideja o osnivanju knjižnice u selu Kuti krenula je 1936. godine na inicijativu Antuna Burića koji je bio osnivač i dugogodišnji predsjednik kulturno prosvjetnog društva Hrvatske čitaonice sela Kuti. Te godine on je oko sebe okupio 16 mještana koji su krenuli prikupljati građu za knjižnicu. Nisu imali adekvatan prostor za spremanje svih prikupljenih knjiga pa su to riješili na način da su knjige bile smještene u kućama mještana. Godine 1986. ova je površinom mala knjižnica i čitaonica uselila u objekt u kojem je i danas – u montažnu kućicu koja je u Gorski kotar dopremljena sa Zagrebačkog velesajma

Kalendar događanja