Povodom 30 godina postojanja, Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava promijenila je svoje ime u Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja.

Promjena imena, koju su danas na konferenciji za medije predstavile Tina Kovačić i Lorena Zec iz Savjetovališta, nije samo simbolička, već u fokus stavlja proširenje usluga koje ova riječka udruga pruža osobama koje su preživjele neki oblik nasilja.

Kako su objasnile, kroz godine se Udruga transformirala i profesionalizirala te usmjerila na rad s punoljetnim žrtvama obiteljskog nasilja, no s vremenom je primijećeno da postoji jedna skupina osoba koje su preživjele nasilje za koje u Rijeci ne postoji specijalizirana usluga. Riječ je o žrtvama seksualnog nasilja na koje je zbog toga udruga odlučila intenzivnije usmjeriti svoj rad.

„Za proširivanje socijalnih usluga koje pružamo dugo smo se i intenzivno pripremale jer smo svjesne koliko je navedena problematika bitna, ali i iznimno osjetljiva te zahtijeva dodatno educiranje. Iako je seksualno nasilje vrlo često sastavni dio partnerskog nasilja, ovom promjenom imena želimo svoja vrata otvoriti i široj skupini hrabrih ljudi, žena i muškaraca, koji su ga proživjeli i preživjeli“, istaknule su.

Osim psihološke, osobama koje su proživjele (seksualno) nasilje vrlo je često potrebna i pravna podrška. Stoga je u udruzi SOS Rijeka, uz psihološko, dostupno i pravno savjetovanje kroz koje je moguće dobiti sve informacije koje bi osobu koja je proživjela nasilje moglo zanimati.

„Sudski postupci mogu biti dugotrajni, iscrpljujući, zbunjujući – a nažalost često mogu i sami po sebi biti viktimizirajući. Stoga je jedan od naših ciljeva osigurati da žrtva tijekom cijelog trajanja postupka, koliko god dugo on trajao, ima na raspolaganju stručne osobe od povjerenja kojima se može javiti sa svim pitanjima i nedoumicama, a od kojih će dobiti potrebnu podršku, usmjerenje i tumačenje“, istaknuto je na konferenciji za medije.

U 2020. godini u Savjetovalištu udruge besplatnu psihološku pomoć i podršku dobilo je 68 osoba, a besplatno primarno pravno savjetovanje njih čak 296. U samo prva dva mjeseca 2021. psihološku pomoć dobilo je najmanje 38 osoba, a pravno savjetovanje je omogućeno za najmanje 58 osoba. U većem su broju to bile upravo žene žrtve, najčešće, partnerskog nasilja.

Udruga u svom radu surađuje s mnogim drugim udrugama, među kojima posebnu ističu U.Z.O.R. i Ženska soba. Rad Savjetovališta već dugi niz godina podupiru i Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvo pravosuđa i uprave.