Predstavom za djecu i odrasle „Zemlja snova“, slovenskog Muzeuma, jučer je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku započeo treći festival izvedbenih umjetnosti za djecu „Plesni zbirkus“.

Plesna predstava “Zemlja snova”, u režiji Barbare Novakovič Kolenc, temelji se na stripu „Mali Nemo u Zemlji snova“ Winsora McCaya, stripovskom remek-djelu snova i fantazija koji je tjedno izlazio u New York Heraldu od 1905. do 1911. godine.

Njegova su glavna tema fantastični snovi malog dječaka nacrtani u stilu art nouveaua. Zemlja snova drugi je dio trilogije Sleep/Spavanje koja se bavi temom sanjarenja i spavanja.

Mali Nemo kreće u avanturu u Zemlju snova “gdje upoznaje nezaboravne likove, čarobne radosti, strahove, opasnosti, čudovišta i princeze, sve u krajoliku nezamislive ljepote i veličine” (Richard Marshall). U Nemovom bajkovitom svijetu njegov krevet raste i galopira, rastu kuće i noge životinja i ptica, a i ruke i noge Nemovih prijatelja. Samo Nemo ostaje malen ili golem u vrtlogu pustolovina i mističnih događaja.

Predstava je nastala u produkciji Muzeuma, neovisnog neprofitnog instituta za umjetničku produkciju, distribuciju i izdavaštvo. Njihovo gostovanje u Rijeci sufinancirano je sredstvima Ministarstva kulture Republike Slovenije i Ureda za kulturu Grada Ljubljane.

Plesni zbirkus nastavlja se večeras  u 18 sati u HKD na Sušaku angažiranom predstavom *Drugi Bog“ TRY theatrea i tribinom za stariju djecu i mlade.

Plesni zbirkus manifestacija je za djecu, mlade, ali odrasle, koju osmišljavaju djeca i koja na različita mjesta u Rijeci od 28. 5. do 1. 6. dovodi pet predstava suvremenog plesa, angažiranog kazališta i interdisciplinarnih izvedbi, kao i radionice na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama tih izvedbenih područja.

Festival Plesni zbirkus organiziraju djeca, Prostor Plus i Vijeće mladih Benčić.

Ulaznice uz obaveznu prijavu

Zbog ograničenog broja djece sudionika/ca radionica, obavezna je prijava putem prijavnog obrasca na www.zbirkus.com nakon čega ćete zaprimiti e-mail potvrde i uputu za plaćanje. Cijena ulaznice za predstave je 20,00 kuna, a za radionice 50,00 kuna.

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije