Predstavom za djecu i odrasle „Zemlja snova“, slovenskog Muzeuma, jučer je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku započeo treći festival izvedbenih umjetnosti za djecu „Plesni zbirkus“.

Plesna predstava “Zemlja snova”, u režiji Barbare Novakovič Kolenc, temelji se na stripu „Mali Nemo u Zemlji snova“ Winsora McCaya, stripovskom remek-djelu snova i fantazija koji je tjedno izlazio u New York Heraldu od 1905. do 1911. godine.

Njegova su glavna tema fantastični snovi malog dječaka nacrtani u stilu art nouveaua. Zemlja snova drugi je dio trilogije Sleep/Spavanje koja se bavi temom sanjarenja i spavanja.

Mali Nemo kreće u avanturu u Zemlju snova “gdje upoznaje nezaboravne likove, čarobne radosti, strahove, opasnosti, čudovišta i princeze, sve u krajoliku nezamislive ljepote i veličine” (Richard Marshall). U Nemovom bajkovitom svijetu njegov krevet raste i galopira, rastu kuće i noge životinja i ptica, a i ruke i noge Nemovih prijatelja. Samo Nemo ostaje malen ili golem u vrtlogu pustolovina i mističnih događaja.

Predstava je nastala u produkciji Muzeuma, neovisnog neprofitnog instituta za umjetničku produkciju, distribuciju i izdavaštvo. Njihovo gostovanje u Rijeci sufinancirano je sredstvima Ministarstva kulture Republike Slovenije i Ureda za kulturu Grada Ljubljane.

Plesni zbirkus nastavlja se večeras  u 18 sati u HKD na Sušaku angažiranom predstavom *Drugi Bog“ TRY theatrea i tribinom za stariju djecu i mlade.

Plesni zbirkus manifestacija je za djecu, mlade, ali odrasle, koju osmišljavaju djeca i koja na različita mjesta u Rijeci od 28. 5. do 1. 6. dovodi pet predstava suvremenog plesa, angažiranog kazališta i interdisciplinarnih izvedbi, kao i radionice na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama tih izvedbenih područja.

Festival Plesni zbirkus organiziraju djeca, Prostor Plus i Vijeće mladih Benčić.

Ulaznice uz obaveznu prijavu

Zbog ograničenog broja djece sudionika/ca radionica, obavezna je prijava putem prijavnog obrasca na www.zbirkus.com nakon čega ćete zaprimiti e-mail potvrde i uputu za plaćanje. Cijena ulaznice za predstave je 20,00 kuna, a za radionice 50,00 kuna.