Sljedećeg mjeseca isplata posljednje rate gradskih obveznica za Bazene Kantrida

Posljednja rata gradskih obveznica kojima su građeni riječki bazeni, u iznosu od oko 2 milijuna kuna, bit će isplaćena 18. srpnja 2016., a istog dana održat će se i zajednička konferencija za medije s Privrednom bankom Zagreb na kojoj će biti govora o samom financijskom aspektu izdavanja tih prvih gradskih obveznica.

Posljednja rata gradskih obveznica kojima su građeni riječki bazeni, u
iznosu od oko 2 milijuna kuna, bit će isplaćena 18. srpnja 2016.
„Svi oni koji su kupili riječke obveznice dobit će povrat novca uvećan za pripadajuću kamatnu stopu od 4,125 posto godišnje, i to u točno predviđenim rokovima. Time je otpao još jedan kvazi-argument dušebrižnika koji su tvrdili da smo zadužili, ne znam koliko generacija Riječana. Obveznice su isplaćene i sve se odvijalo upravo dinamikom kako je bilo i predviđeno 2006. godine kada su one izdavane“, rekao je Obersnel. Ukupni iznos izdavanja gradskih obveznica namijenjenih izgradnji kompleksa Bazeni Kantrida iznosi 180 milijuna kuna, odnosno 25,4 milijuna eura.

Gradonačelnik je podsjetio na činjenicu da je Grad Rijeka 2006. zatražio znatno veći iznos upravo radi zatvaranje cjelokupnog investicijskog ciklusa izgradnje sportskih objekata. „Međutim, tadašnja Vlada nam nije dala suglasnost na taj iznos, već samo na 180 milijuna kuna, na rok od tri godine. Time smo propustili mogućnost zaduženja u trenutku kada je ono bilo i najpovoljnije u proteklih desetak godina“, rekao je.

U proteklih osam godina, otkada je kompleks na Kantridi otvoren, kroz bazene je prošlo više od 2 milijuna posjetiteljaInvesticija u riječke bazene itekako se isplatila. U proteklih osam godina, otkada je kompleks na Kantridi otvoren, kroz bazene je prošlo više od 2 milijuna posjetitelja, građana i sportaša. „Bazene su za trening koristile i strane reprezentacije, uključivo američku plivačku reprezentaciju koja ih je prošle godine iskoristila za pripreme pred Svjetsko prvenstvo“, rekao je Obersnel i istaknuo da su bazeni puni od ranog jutra sve do kasnih večernjih sati.

Europske sveučilišne igre i Kampus

Bazeni Kantrida bili su okidač za brojna događanja, a između ostalog i za Europske sveučilišne igre koje će započeti 13. srpnja u Zagrebu i Rijeci. U Rijeci će se odvijati natjecanja u sedam sportova. Svi vodeni sportovi održavat će se na riječkim bazenima, a ostali u drugim sportskim objektima Grada Rijeke – u Centru Zamet natjecanja u rukometu i judou, u Dvorani mladosti u taekwondou, a na Korzu košarkaške utakmice. Otvorenje je 13. srpnja u Zagrebu, a zatvaranje 25. srpnja u Rijeci na Korzu.

Uoči samog početka Europskih sveučilišnih igara bit će završeni i radovi na novim smještajnim kapacitetima Sveučilišta u Rijeci, s 750 novih kreveta, a prvi korisnici bit će upravo studenti-sportaši s čak 355 europskih sveučilišta iz 36 država. Osim toga, time će biti stvoreni i bolji uvjeti studiranja u Rijeci.

„Ovi zahvati na Kampusu samo su dio događanja u nizu otkad smo zajedno sa Sveučilištem počeli graditi Kampus. U njegovu izgradnju do sada je uloženo više od 133 milijuna kuna i to je svakako jedan od kapitalnih projekata u posljednjih 10-15 godina“, rekao je Obersnel.

Uređenje državnih cesta

U nastavku konferencije gradonačelnik je najavio da je Grad Rijeka nastavio aktivnosti s Hrvatskim cestama koje su započele prije gotovo dvije godine, a vezane su uz rekonstrukciju i uređenje svih državnih cesta koje prolaze kroz Rijeku. U prethodnom razdoblju uređeno je Šetalište XIII. divizije, Ulica Janka Polića Kamova, Zvonimirova ulica i područje sve do riječkog zavoja, a u srpnju kreću radovi na tri nova projekta – uređenje ceste od Krnjeva do Rešetara, Ulice Ivana pl. Zajca i rotora na Martinkovcu.

„Uređenje dijela ceste od Rešetara do Krnjeva odvijat će se u tri faze i
trajati do početka rujna. Očekuje nas i nastavak uređenja Rive, odnosno
Ulice Ivana pl. Zajca sve do mosta preko Mrtvog kanala
„Uređenje dijela ceste od Rešetara do Krnjeva odvijat će se u tri faze i trajati do početka rujna. Očekuje nas i nastavak uređenja Rive, odnosno Ulice Ivana pl. Zajca sve do mosta preko Mrtvog kanala za što je već raspisan natječaj koji se ovih dana završava. Radovi bi trebali početi krajem srpnja, početkom kolovoza. Uređenje će obuhvatiti kolnik, ali i onaj dio ceste kojim prolazi pruga, što će izvoditi Hrvatske željeznice. Vjerujem da će time biti riješen problem pojavljivanja pukotina uz samu prugu“, rekao je Obersnel i dodao da je treći projekt vezan uz ovaj investicijski ciklus izgradnja čvora na Martinkovcu koji će najvjerojatnije započeti na jesen. „Uspjeli smo razriješiti sve probleme oko imovinsko-pravne pripreme i Hrvatske ceste će u rujnu raspisati natječaj za izvođenje radova“.

Riječ je o ukupnim investicijama od oko 22,5 milijuna kuna, od toga je u rekonstrukciju cestu Krnjevo-Rešetari uloženo 5 milijuna kuna, u Ulicu Ivana pl. Zajca 6,5 milijuna kuna te 10,8 milijuna kuna u uređenje rotora na Martinkovcu.

„Iz tog investicijskog ciklusa preostalo je još uređenje Adamićeve i Krešimirove ulice koje se planira u sklopu velikih radova na rekonstrukciji kanalizacijskog sustava i kolektora. Stoga će to vjerojatno krenuti u idućoj godini, čime bi završio ciklus oko uređenja svih državnih cesta kroz Rijeku, koje, osim manjih zahvata, nisu uređivane posljednjih 30-40 godina“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Izgradnja vrtića

Grad Rijeka intenzivno radi i na nastavku ciklusa izgradnje dječjih vrtića. Već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća bit će podnesen prijedlog kojim se traži suglasnost za zaduženje Dječjeg vrtića Rijeka u iznosu od 37 milijuna kuna. Tim bi se novcem rekonstruirala, odnosno gotovo u potpunosti ispočetka izgradila dva objekta – vrtići „Morčić“ i „Đurđica“ – čime će se kapaciteti povećati za stotinjak djece. Radovi bi trebali početi ujesen i biti gotovo do nove sezone upisa u Dječji vrtić Rijeka.

Kao rezultat odluke Vlade omogućen je postupak izvlaštenja za vrtić na Krnjevu, koji bi gradila Talijanska unija za djecu koja polaze vrtićki program na talijanskom jeziku.

„Naša je obveza bila osigurati zemljište i hladni pogon, što podrazumijeva plaće za zaposlene i materijalne troškove vrtića. Koncentriranjem svih programa na talijanskom jeziku u vrtiću na Krnjevu, oslobodit će se do 100 mjesta u drugim vrtićima, tako da će se kapacitet Dječjih vrtića Rijeka, uz ovih 200 novih mjesta i 440 koliko ih je otvoreno unatrag zadnjih pet godina, povećati na preko 640 novih mjesta“, objasnio je Obersnel.

Smanjenje sredstava za HNK Ivana pl. Zajca i Edit

Na kraju konferencije gradonačelnik je izvijestio da je Grad Rijeka, nakon tri mjeseca od proglašenja, konačno dobio Odluku Vlade RH da je Rijeka izabrana za Europsku prijestolnicu kulture, čime je ispunjena i zadnja obaveza pa se titula može početi koristiti i u marketinške svrhe.

Za razliku od toga, od Ministarstva kulture još nisu stigla objašnjenja zašto su riječkom kazalištu i izdavačkoj kući Edit smanjenja sredstva, niti odgovor od Vlade zašto stoji početak izgradnje nove bolnice na Trsatu.

„U tom sam periodu uputio dva pisma ministru kulture Zlatku Hasanbegovću, u jednom tražeći objašnjenje zašto su smanjena sredstva za redovnu djelatnost HNK Ivana pl. Zajca za čiju Dramu nije predviđena niti kuna iz Ministrastva kulture, a u drugom zašto su smanjena sredstva izdavačkoj kući Edit, odnosno La voce del popolu. U međuvremenu, nakon dva održana sastanka, do danas nisam dobio ministrov službeni odgovor, odnosno objašnjenje za ta dva potpuno neobjašnjiva i nerazumna čina, barem ako se držimo nekih relevantnih činjenica“, rekao je Obersnel.

Nova sveučilišna bolnica

„To nije sve. Ovoj Vladi, koju možemo nazvati „tetrapak“ Vlada, jer je trajala manje od pasteriziranog mlijeka u tetrapaku, ni šest mjeseci nije bilo dovoljno da se nešto napravi po pitanju nastavka izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra, iako smo od prethodne Vlade dobili sve potrebne odluke i jamstva prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj. Jedino što je ova Vlada u tih šest mjeseci trebala učiniti jeste dati suglasnost KBC-u Rijeka da može započeti radove na izgradnji tzv. građevinske jame, odnosno izgradnje temelja novog dijela KBC-a koji je namijenjen za majke i djecu“, rekao je Obersnel i dodao da je nakon prethodne konferencije dobio obećanja i najave da će radovi započeti do kraja lipnja, no to se nije dogodilo.

„Radova nema na vidiku. Niti je Vlada donijela bilo kakvu odluku, niti su za tu aktivnost osigurana sredstva u Proračunu. Kako smatram da su građani Rijeke predugo čekali na izgradnju novog KBC-a, jer je to dugogodišnja saga, nakon slanja razglednica u Hrvatske ceste i Vladu RH, odlučio sam svaku daljnju tiskovnu konferenciju iskoristiti da uvijek i ponovno govorim o KBC-u, dok ne vidim pomaka i dok ne vidim strojeve na Trsatu“, zaključio je gradonačelnik.

Ponovno je podsjetio na sve što je Grad Rijeka napravio da ta gradnja i započne, od otkupa i prepuštanja zemljišta Sveučilištu preko sređivanja dokumentacije do osiguranja novca za izgradnju nove energane koja bi trebala snabdijevati i cijeli Vojak, Sveučilište i novi KBC.

„Energana se također nije počela graditi jer još nemamo naznaka što će biti s KBC-om niti hoće li bolnica koristiti usluge toplane ili neće. Ima puno otvorenih pitanja o kojima želim govoriti, bez obzira trebam li odgovore dobiti od ove „tretrapak“ Vlade u ostavci ili neke druge vlade, ali ja ću od danas na svakoj budućoj konferenciji postaviti ovo isto pitanje dok ne dobijem jasan i jednoznačan odgovor, a on može biti isključivo buka strojeva na gradilištu novog bolničkog centra na Trsatu“, zaključio je Obersnel.

Riječke ljetne noći

Gradonačelnik je od važnijih događaja izdvojio početak tradicionalnih ljetnih manifestacija. Već sutra se u 21.30 sati ispred HNK Ivana pl. Zajca svečano se otvaraju Riječke ljetne noći, no već će ranije, od 18 do 21 sat, na riječkom Korzu započeti i zabavni program na tri pozornice.

„Pozivam sve one koje su zainteresirani da to pogledaju na Korzu, a nakon toga dođu na svečano otvorenje Riječkih ljetnih noći, u čijem sklopu će biti i četiri velika međunarodno značajna događaja: nastupi sopranistice Sumi Jo i Lucia Galla koji će pjevati pjesme Franka Sinatre, predstava njujorške skupine La MaMa te otvoranje velike izložbe Divovi Patagonije, 15. srpnja.

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica svih uzrasta....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije