Projektom A.F.A.Z.I.J.A.E.P.K. i cjelodnevnim umjetničkim, audio-vizualnim, multimedijalnim i interaktivnim događanjem Slaven Tolj oprostio se u nedjelju, 13. lipnja, od Rijeke i EPK u novom riječkom kvartu kulture “Benčić.”

Slaven Tolj umjetnik je i aktivist, donedavni ravnatelj Muzeja moderne suvremene umjetnosti u Rijeci i umjetnički direktor Rijeke 2020. Inicijator je i autor projekta A.F.A.Z.I.J.A.E.P.K., nastalog u suradnji s profesorima kiparstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Žarkom Violićem i Đorđem Jandrićem i umjetnicima Edom Hrženjakom, Elom Štefanac, Sandrom Kordić, Zoranom Medvedom i Mirom Šarićem.

Oproštaj Slavena Tolja u Benčiću

„Glavna ideja cijelog događanja je obilježavanje 100. godišnjice rođenja Josepha Beuysa, Ivana Kožarića i Ede Murtića, ali i EPK, moj odlazak iz Rijeke, kao i odlazak Vojka Obersnela s dužnosti gradonačelnika“, rekao je Tolj, koji je trojicu velikih umjetnika povezao s Rikardom Benčićem, idejom bunta, borbe protiv fašizma, poratne obnove, industrijalizacije te tranzicije iz industrijske u kulturno-umjetničku četvrt.

U “Benčiću” su postavljena četiri platna s likom Rikarda Benčića, izrađivat će se crteži, simboli i natpisi, koji pokrivaju razdoblje od Drugog svjetskog rata preko Domovinskog rata 90-ih pa do suvremenosti.

Umjetnička intervencija sastoji se i od pisanog podsjetnika na hrvatske umjetnike koji su preminuli, a bili su značajni za Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture. Među njima su:  Milena Benini, Daša Drndić, Bekim Sejranović, Refik Saliji Fiko, Marijan Crtalić, Ivan Kožarić, Marčelo Brajnović, Neda Šimić – Božinović, Mani Gotovac, Mira Furlan, Igor Večerina, Ulay, Mare Marijana Miloš, Predrag Lucić…

Intervenciju su upotpunili i natpisi nastali tijekom vježbanja i ponovnog učenja pisanja, odnosno terapeutskog procesa, koji je Slaven Tolj prolazio oporavljajući se od posljedica moždanog udara.

U Benčiću je postavljena i zvučna instalacija „Bella Ciao“, riječkog glazbenika Zorana Medveda te audio rad „Simfonija potoku“ autorice Ele Štefanac, a mogao se razgledati i rad na skulpturi „Hrpa I. K.“, autora Đorđe Jandrića, koja je kao posveta Kožariću izgrađena od kamenja s gradilišta kvarta “Benčić”. Uz skulpturu je kao posveta Beuyesu zasađeno stablo hrasta.

Oproštaj Slavena Tolja u Benčiću

Satablo hrasta kao posveta Josepha Beuyesu

Postavljena je i staklena spomen-ploča Rikardu Benčiću, pisana latinicom i na Breillovom pismu, autora Ede Hrženjaka, rad realiziran u suradnji s Jelenom Cetinja Vukelić i Rinom Bankom.

Za građane je organiziran „piknik“ u dvorištu „Benčića“ i večernji program u dugu neformalnog okupljanja gostiju, publike i sudionika.

Održane su i  projekcije videoradova „A.F.A.Z.I.J.A.E.P.K.“ Slavena Tolja i „Intenzivna njega“ Sandre Kordić, a Žarko Violić izveo je pjevno-zvučnu „Molitvu za 2 moždana, 2 moždana i leukemiju, PTSP i sve potrebite“.

Slavenov projekt uključivao je i postavljanje pet kamenih stupova, koji su referenca su na rad „7000 Oak Trees“ Josepha Beuysa, jednog od najradikalnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća, koji je tom umjetničkom intervencijom u njemačkom gradu Kasselu pokrenuo inicijativu ozelenjivanja grada.

U video prilogu možete pogledati dio njegovog umjetničkog oproštaja od Rijeke i Riječana te ljude koji su ga došli pozdraviti prije njegova povratka u Dubrovnik.