Projektom A.F.A.Z.I.J.A.E.P.K. i cjelodnevnim umjetničkim, audio-vizualnim, multimedijalnim i interaktivnim događanjem Slaven Tolj oprostio se u nedjelju, 13. lipnja, od Rijeke i EPK u novom riječkom kvartu kulture “Benčić.”

Slaven Tolj umjetnik je i aktivist, donedavni ravnatelj Muzeja moderne suvremene umjetnosti u Rijeci i umjetnički direktor Rijeke 2020. Inicijator je i autor projekta A.F.A.Z.I.J.A.E.P.K., nastalog u suradnji s profesorima kiparstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Žarkom Violićem i Đorđem Jandrićem i umjetnicima Edom Hrženjakom, Elom Štefanac, Sandrom Kordić, Zoranom Medvedom i Mirom Šarićem.

Oproštaj Slavena Tolja u Benčiću

„Glavna ideja cijelog događanja je obilježavanje 100. godišnjice rođenja Josepha Beuysa, Ivana Kožarića i Ede Murtića, ali i EPK, moj odlazak iz Rijeke, kao i odlazak Vojka Obersnela s dužnosti gradonačelnika“, rekao je Tolj, koji je trojicu velikih umjetnika povezao s Rikardom Benčićem, idejom bunta, borbe protiv fašizma, poratne obnove, industrijalizacije te tranzicije iz industrijske u kulturno-umjetničku četvrt.

U “Benčiću” su postavljena četiri platna s likom Rikarda Benčića, izrađivat će se crteži, simboli i natpisi, koji pokrivaju razdoblje od Drugog svjetskog rata preko Domovinskog rata 90-ih pa do suvremenosti.

Umjetnička intervencija sastoji se i od pisanog podsjetnika na hrvatske umjetnike koji su preminuli, a bili su značajni za Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture. Među njima su:  Milena Benini, Daša Drndić, Bekim Sejranović, Refik Saliji Fiko, Marijan Crtalić, Ivan Kožarić, Marčelo Brajnović, Neda Šimić – Božinović, Mani Gotovac, Mira Furlan, Igor Večerina, Ulay, Mare Marijana Miloš, Predrag Lucić…

Intervenciju su upotpunili i natpisi nastali tijekom vježbanja i ponovnog učenja pisanja, odnosno terapeutskog procesa, koji je Slaven Tolj prolazio oporavljajući se od posljedica moždanog udara.

U Benčiću je postavljena i zvučna instalacija „Bella Ciao“, riječkog glazbenika Zorana Medveda te audio rad „Simfonija potoku“ autorice Ele Štefanac, a mogao se razgledati i rad na skulpturi „Hrpa I. K.“, autora Đorđe Jandrića, koja je kao posveta Kožariću izgrađena od kamenja s gradilišta kvarta “Benčić”. Uz skulpturu je kao posveta Beuyesu zasađeno stablo hrasta.

Oproštaj Slavena Tolja u Benčiću

Satablo hrasta kao posveta Josepha Beuyesu

Postavljena je i staklena spomen-ploča Rikardu Benčiću, pisana latinicom i na Breillovom pismu, autora Ede Hrženjaka, rad realiziran u suradnji s Jelenom Cetinja Vukelić i Rinom Bankom.

Za građane je organiziran „piknik“ u dvorištu „Benčića“ i večernji program u dugu neformalnog okupljanja gostiju, publike i sudionika.

Održane su i  projekcije videoradova „A.F.A.Z.I.J.A.E.P.K.“ Slavena Tolja i „Intenzivna njega“ Sandre Kordić, a Žarko Violić izveo je pjevno-zvučnu „Molitvu za 2 moždana, 2 moždana i leukemiju, PTSP i sve potrebite“.

Slavenov projekt uključivao je i postavljanje pet kamenih stupova, koji su referenca su na rad „7000 Oak Trees“ Josepha Beuysa, jednog od najradikalnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća, koji je tom umjetničkom intervencijom u njemačkom gradu Kasselu pokrenuo inicijativu ozelenjivanja grada.

U video prilogu možete pogledati dio njegovog umjetničkog oproštaja od Rijeke i Riječana te ljude koji su ga došli pozdraviti prije njegova povratka u Dubrovnik.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.07. – 27.09.
 • (20:00)

Međunarodna skupna izložba ’90e: Ožiljci’ i samostalna izložba Sandra Đukića i Bojana Salaja

Otvorenje dviju izložbi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka održati će se u utorak, 27. srpnja 2021. od 20 sati....

Detaljnije

Izložba
 • 06.07. – 30.07.
 • (20:00)

Izložba Mislava Lešića Realizam ćorava sokaka u Galeriji Kortil

U utorak 6.7. u 20 sati Galerija Kortil otvara izložbu Mislava Lešića Realizam ćorava sokaka, a za sve zainteresirane izložba će ostati otvorena kroz cijeli 7. mjesec....

Detaljnije

Koncert
 • 31.07.
 • (16:00)

On the Terrace Open Air – party elektronske glazbe

Po uzoru na europske i svjetske trendove po prvi puta se održava „On the Terrace Open Air“, koncept koji obuhvaća glazbu, vizualnu umjetnost te ugostiteljski sadržaj na povijesnoj lokaciji kao što je Trsatska gradina....

Detaljnije

Izložba
 • 02.08. – 14.08.
 • (17:00)

Jednog dana život će biti lijep

U ponedjeljak, 2. kolovoza u Galeriji Kortil (Strossmayerova 1) bit će otvorena audio-vizualna izložba “Jednog dana život će biti lijep” Barbare Matejčić i Ane Opalić, a koju ćete moći posjetiti sve do 14. kolovoza....

Detaljnije

Koncert
 • 07.08.
 • (21:30)

Tedi Spalato i Ante Gelo na Gradini

Tedi Spalato i Ante Gelo nastupiti će na Trsatskoj gradini u subotu 7. kolovoza u sklopu 16. Ljeta na Gradini....

Detaljnije

Koncert
 • 13.08.
 • (21:30)

Natali Dizdar na Trsatskoj Gradini

Natali Dizdar i njezin bend nastupit će na prekrasnoj Trsatskoj gradini gdje će izvesti svoje najveće hitove i okupljenima prirediti brojna glazbena iznenađenja....

Detaljnije