U Mjesnom odboru Škurinje održalo se predstavljanje prvog broja fanzina Balkonske novine, aplikacije Urban AR i mini ‘zelene’ knjižnice.

Ulični kvartovski fanzin nastao je tijekom radionice izrade fanzina uz mentorstvo profesionalne dizajnerice. Tiskan je risografskom tehnikom te predstavlja inovativan iskorak u kvartovsko novinarstvo.

Uz Balkonske novine, predstavljena i aplikacija kvARt odnosno njena engleska varijanta Urban AR. Riječ je o prototipu jednostavnog mobilnog alata baziranog na mogućnostima tehnologije proširene stvarnosti, a uz pomoć koje svatko s odgovarajućim mobitelom može jednostavno vizualizirati različite komunalne i urbanističke ideje za uređenje naselja i svakodnevnog ambijenta. Aplikaciju će biti moguće preuzeti u Google Play Storeu, a priprema se i iOS varijanta. Za kraj je događanja u susjedstvu Škurinje predstavljen je i početni fonda lokalne male knjižnice, kao i koncept malih portunskih knjižnica.

Projekte je kroz javne potrebe u kulturi i javne potrebe u tehničkoj kulturi podržala Primorsko-goranska županija, a aktivnosti je dio programa Škurinja kao jednog od 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Aktivnosti provodi Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž.