Umjetničku akciju potpisuju Milijana Babić, Branka Cvjetičanin, Tajči Čekada, Nadija Mustapić i Nika Rukavina.

Ova umjetnička akcija „Nevidljivih“ sastojala se od izvedenog performansa, koji nije bio službeni dio programa, kao i izjava umjetnica za medije koje prenosimo u cijelosti:

#nevidljive: Projekt ‘Vidljive’ perpetuira patrijarhalne obrasce sustava koji načelno kritizira. Bavi se rodnim problemom fundusa izlaganjem radova podzastupljenih žena umjetnica u zbirkama institucija, međutim, izmjena koncepcije tijekom trajanja projekta dovela je do uvrštavanja velikog broja umjetnica i radova koji nisu prisutni u fundusima. Drugim riječima, u izložbu je uključen niz radova koji nisu vlasništvo muzeja i koji kao takvi zahtijevaju drugačiji pristup. Isto tako, nejasno je po kojim kriterijima neke umjetnice jesu, a neke nisu uključene u projekt, ako kriterij nije zastupljenost u fundusu. Umjetnice su ovim činom stavljene u nejednake pozicije, nisu osobno konzultirane o uvjetima izlaganja iako njihovi radovi nisu u vlasništvu institucija, rad autorica se čini vidljivim ili nevidljivim mimo njihovog saznanja, ili za to saznaju u zadnji čas, pred otvorenje.

#nevidljive: Da bi projekt uistinu bio feministički kakvim se predstavlja, nužno je ostvariti međusobnu vidljivost između kustoskog tima i umjetnica sudionica kako bi se otvorio prostor za diskusije o temi oko koje smo se okupile. Nažalost, komunikacija je izostala.

#nevidljive: U izložbi ‘Vidljive’ propuštena je prilika da se radna prava umjetnica adresiraju i ostvare, uključujući pravo na plaćeni umjetnički rad i pokrivene putne troškove.

#nevidljive: Nije nam prihvatljivo saznati informacije o vlastitom (ne)sudjelovanju u reduciranoj riječkoj verziji zagrebačke izložbe iz medijskih najava tjedan dana prije otvorenja.

#nevidljive: Nije nam prihvatljivo da se tretiraju samo umjetnički radovi, a autorice objektiviziraju.

#nevidljive: Neprofesionalni pristupi, kratki rokovi i neadekvatna tehnička podrška dovode do isključivanja, povlačenja ili kompromitiranja umjetničkih radova, što je u koliziji s ostvarivanjem adekvatnih uvjeta za vidljivost.

#nevidljive: Ako se projekt ‘Vidljive’ bavi temom podzastupljenosti žena u zbirkama, očekujemo sudjelovanje u diskusijama koje uključuju statističke podatke, informacije o politikama fundusa institucija, o problemima financiranja otkupa, očekujemo istraživanja kako radovi autorica dospijevaju ili ne dospijevaju u zbirke, tražimo zagovaranje rodnih kriterija otkupa, kvalitativna istraživanja o iskustvima umjetnica s otkupima, te zagovaranje otkupa recentnih radova umjetnica.

#nevidljive: Smatramo da kao umjetnice možemo biti vidljive samo ako zajedno s institucijama počnemo mijenjati loše patrijarhalne obrasce sustava.

(Foto: Miljenka Matić)

Kalendar događanja