Riječki pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” organizirao je niz događanja posvećenih slavnom nobelovcu i piscu Ivi Andriću. U tijeku je izložba “Ivo Andrić- književnik i/ili diplomata“ u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku (HKD) koja se može pogledati do 1. prosinca ove godine. Danas će biti organiziran i okrugli stol posvećen Andriću, a 30. studenog projekcija filma “Proljeće na posljednjem jezeru” u Art-kinu.

Izložba “Ivo Andrić: Književnik i/ili diplomata”” nastala je 2011. povodom obilježavanja 50 godina od dodjeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću. Izložbom se predstavlja istaknutog nobelovca u svjetlu književnika i diplomata, koji je, kako se navodi, “zahvaljujući istaknutoj diplomatskoj karijeri boravio u mnogim europskim gradovima kao predstavnik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom i Kraljevine Jugoslavije“. Od Vatikana, Bukurešta, Trsata, Graza, Marseillea, Pariza, Madrida, Bruxelllesa, Ženeve do Berlina, Andrićev rad predstavljen na osamnaest panoa predstavljen je Andrićev stvaralački rad, panorame gradova u kojima je bio, upotpunjene slikama iz privatnog života, dokumentima i osobnim predmetima.

Okrugli stol u atriju HKD-a počinje u 18 sati, a u njemu će sudjelovati Tatjana Korićanac, povjesničarka književnosti i autorica izložbe, Nenad Rizvanović, pisac, kritičar i urednik, te Nebojša Lujanović, pisac i znanstvenik. Razgovor moderira Nikola Petković, hrvatski književnik i sveučilišni profesor.

Tijekom razgovora biti će predstavljene knjige “Vatra u vatri, Ivo Andrić – jedan europski život” njemačkog novinara i pisca Michaela Martensa koji će se prisutnima obratiti putem videa, te knjiga „U rovovima interpretacija“ pisca Nebojše Lujanovića; obje u izdanju Naklade Ljevak.

Zbog ograničenog broja posjetilaca, prisustvovanje Okruglom stolu moguće je uz pozivnicu, a sam događaj moći ćete pratiti putem prijenosa uživo na Facebook stranici SKD Prosvjeta Rijeka.

Također, 30. studenoga, u 17 sati u Rijeci će prvi put biti prikazan film „Proljeće na posljednjem jezeru“. Smješten u godine na početku Drugog svjetskog rata, film istražuje neizvjesnu sudbinu  jugoslavenskih diplomata i diplomatskog osoblja, koji su zajedno sa svojim obiteljima deportirani iz zemalja koje je okupirao Treći Reich u hotel na obali Bodenskog jezera. Među njima, u ovom hotelu našao se i Ivo Andrić. Paralelno s iščekivanjem razrješenja njihove sudbine, razvija se intrigantna priča o ljubavnom trokutu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića. 

Film je produkciji Radio-televizije Srbije, u režiji Filipa Čolovića, a po scenariju Vuleta Žurića, a u ulozi Andrića našao se proslavljeni srpski glumac Tihomir Stanić.

Ulaznice se ne naplaćuju, no njihov broj je ograničen te je potrebna prethodna rezervacija na prosvjetarijeka@gmail.com.

Kalendar događanja