Nakon kratke pauze Art-kino ulazi u 2022. godinu uz sjajne filmove renomiranih autora pa od 11. siječnja, kada kino kreće s radom, na velikom platnu posjetitelje očekuje europska komedija godine Trijumf, drugi redateljski naslov francuskog glumca i scenarista Emmanuela Courcola, o uspjehu zatvorske kazališne skupine, utemeljen na stvarnim događajima. Na programu su od istog dana i Paralelne majke, novi film najpoznatijeg španjolskog redatelja Pedra Almodóvara s Penelope Cruz u glavnoj ulozi.

Od 13. siječnja u Art-kino stiže i novi film čileanskog redatelja Pabla Larraína Spencer o odnosu princeze od Walesa, Diane (Kristen Stewart), sa suprugom princom Charlesom i ostatkom kraljevske obitelji koje se odvija tijekom božićnih praznika početkom 90-ih godina. Riječ je o još jednoj dojmljivoj studiji oslobađanja žene iz zlatnog kaveza i potrage za prisilno odbačenim identitetom koju je redatelj započeo filmom Jackie (2016).

Novi film čileanskog redatelja Pabla Larraína "Spencer"

Novi film čileanskog redatelja Pabla Larraína “Spencer”

Festival nevidljivog filma

Istog dana na program stiže i iščekivani Licorice Pizza, deveti film od publike i kritike obožavanog Paula Thomasa Andersona. Drama o odrastanju smještena u dolinu San Fernando i sedamdesete godine prošlog stoljeća, redateljevo je ljubavno pismo vlastitom djetinjstvu, inspirirano klasicima žanra poput  Američkih grafita (1973) i Zlatnog doba u Ridgemontu (1982). Licorice Pizza nedavno  je nominiran za prestižnu Zlatni globus nagradu u čak četiri kategorije: najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije, najbolji scenarij, najbolja glumica (Alana Haim) i najbolji glumac (Cooper Hoffman).

Početak godine u Art-kinu već je tradicionalno rezerviran za Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma koji ovog mjeseca, od 21. do 23. siječnja, u Rijeku dolazi u svom 15. izdanju. Kao komplementaran program ovogodišnjih Mutacija u kinu se održavaju još dva zaključna programa posvećena velikoj videoretrospektivi Sanje Iveković Make Up – Make Down, koja se u Art-kinu održava kao paralelni program izložbe o video radovima velike hrvatske umjetnice u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Stiže i "Licorice Pizza" Paula Thomasa Andersona

Stiže i “Licorice Pizza” Paula Thomasa Andersona

Sve boje Krzysztofa Kieślowskog

Za sve koji su propustili ili žele ponoviti ljetne srijede s Kieślowskim, siječanj u Art-kinu donosi i reprizni retrospektivni program Sve boje Krzysztofa Kieślowskog posvećen jednom od najpoznatijih poljskih redatelja i scenarista. Tako će se na velikom platnu Art-kina od 25. do 30. siječnja naći kultna trilogija o bojama – Plavo (1993), Bijelo (1994) i Crveno (1994) – koja je inspirirana bojama francuske zastave i idealima iz njezinog revolucionarnog razdoblja: slobodom, jedinstvom i bratstvom. Potom slijedi njegova prva inozemna koprodukcija Veronikin dvostruki život (1991) koja je na kanskom festivalu osvojila čak tri nagrade, dok će se dan kasnije prikazati njegovo najkontroverznije djelo Kratki film o ubijanju (1988). Ciklus završava filmom Slučajnost (1987) koji je nagovijestio nove trendove u autorovom redateljskom radu.

Filmski program u Dječjoj kući

Petkom, subotom i nedjeljom u novoj kinodvorani Dječje kuće i u siječnju se nastavlja bogat filmski program za čitavu obitelj. Od noviteta u ponudi valja izdvojiti novu animiranu leteću avanturu na pomolu – Pčelicu Maju 3: Zlatno jaje (od 14. siječnja) te francuski obiteljski igrani film o nevjerojatnom prijateljstvu mladunčeta vuka, lava i jedne posebne djevojke Vuk i lav (od 21. siječnja). Tu su i najnoviji hitovi Spider-man: Put bez povratka (od 15. siječnja) i Dina (od 16. siječnja) u 2D i 3D verziji, a na programu je i četvrti dio Matrix franšize Matrix Uskrsnuća (od 23. siječnja).

Za ulazak u Art-kino i Dječju kuću za sve starije od 16 godina potrebna je covid potvrda, a program se provodi u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

"Pčelica Maja" prikazivat će se u Dječjoj kući

Treći nastavak “Pčelice Maje” prikazivat će se u Dječjoj kući

Ulaznice

Ulaznice za filmske projekcije u Art-kinu mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Ulaznice za filmske projekcije u Dječjoj kući mogu se kupiti na blagajni Art-kina i prizemlju Dječje kuće, gdje se blagajna otvara sat vremena prije početka prve projekcije te na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više na https://www.art-kino.org/hr/