Brod

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro, zajedno s predstavnicima Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, posjetio je danas tijekom poslijepodneva u Malom Lošinju jedanaestoro ruskih pomoraca, posadu teretnog broda “Generoso”. Brod je, nakon što su u lipnju dovršeni svi popravci u Brodogradilištu Mali Lošinj, bio primoran ondje i ostati jer vlasnik, talijanski brodar “Seafirm Shipping Ltd.”, nije uspio podmiriti troškove remonta brodogradilištu, niti je isplatio posadu, kojoj od svibnja do danas duguje ukupno 400 tisuća američkih dolara za plaće i doprinose.

Na telefonski upit o zaključcima razgovora s predstavnicima ruskog veleposlanstva i posadom, Brazzoduro je kazao da će zapovjedništvo broda tijekom tjedna poslati zahtjev brodovlasniku u kojem će zatražiti hitnu isplatu svih potraživanja, bez daljnjih pregovora.

“Dug pomorcima iz dana u dan raste te će uskoro prijeći i navedenih 400 tisuća dolara; brodar je dosad pristao na isplatu tek osnovnih plaća i godišnjih odmora, što čini oko 60 posto ukupnih potraživanja. Dogovorili smo da se brodaru da vremena da pokuša riješiti problem, a ukoliko to ne učini u roku 15 dana, pokrećemo postupak za arestom broda”, tvrdi Brazzoduro.