Sastanak gradonačelnika, župana i njihovih suradnika s premijerom Plenkovićem na temu Rijeka EPK 2020 / Foto: Vlada.hr
Sastanak gradonačelnika, župana i njihovih suradnika s premijerom Plenkovićem na temu Rijeka EPK 2020 / Foto: Vlada.hr

Na sastanku je dogovoreno kako će Vlada donijeti službeni zaključak kojim će se obvezati na potporu projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci u 2020. godini – Rijeka 2020. Također, bit će osnovana stalna koordinacija Vlade koja će redovito surađivati s predstavnicima projekta Rijeka 2020 i pratiti ga.

Premijer Plenković poručio je kako 13 milijuna eura, koliko je projektom Rijeka 2020 predviđeno izdvojiti iz državnog proračuna za njegovu realizaciju, neće biti problem, a to je potvrdila i ministrica Obuljen Koržinek, rekavši da će Vlada sudjelovati u projektu izdvajanjem trećine potrebnih sredstava za operativne (programske) troškove, kako je i predviđeno Prijavnom knjigom riječkog projekta.

Premijer Plenković poručio je kako 13 milijuna eura, koliko je projektom
Rijeka 2020 predviđeno izdvojiti iz državnog proračuna za njegovu
realizaciju, neće biti problem, a to je potvrdila i ministrica Obuljen
Koržinek
Ministrica Žalac navela je kako je upoznata s riječkim infrastrukturnim projektima vezanim uz EPK i njihovim trenutnim statusom vezanim za financiranje iz EU fondova te je naglasila kako će se, ukoliko bude potrebno, založiti da se birokratski dio projekta oko “povlačenja” EU sredstava što brže realizira kako bi se poštivali rokovi vezani uz realizaciju projekta Rijeka 2020.

Također, ministrica Žalac, izrazila je želju da se sva EPK infrastruktura koja će se sufinancirati iz EU fondova (obnova kompleksa Benčić i broda Galeb) završi do kraja 2019. godine, kako bi se za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU naša država predstavila u najboljem svjetlu, u kontekstu korištenja sredstava iz EU fondova.

Ministrica Pejčinović Burić istaknula je važnost koordinacije EPK programa s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU obzirom da je to jedinstvena prilika u EU – da država koja je EPK istovremeno predsjeda Vijećem EU. Ministrica smatra da je ovakav spoj jedinstva prilika za brendiranje Hrvatske u EU.

Konačno, ministrica Divjak izrazila je zadovoljstvo činjenicom da će se upravo iz budžeta resora koji vodi, uz onaj Ministarstva kulture, izdvojiti najviše sredstava za realizaciju projekta Rijeka 2020 budući da povezivanje obrazovanja i kulture u ovom slučaju smatra prirodnim i nužnim.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo razvojem suradnje oko realizacije projekta Rijeka 2020 te organizacijom radnog sastanka, uz prisustvo najviših državnih dužnosnika iz svih resora potrebnih za uspješnu realizaciju projekta.

Inače, radni susret u ovakvom sastavu su, među ostalim i na ranijim sastancima s ministricom kulture, tražili predstavnici Grada Rijeke s ciljem dodatne potpore Vlade projektu Europske prijestolnice kulture.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen

Skip to content