Riječ je o jednom od najvećih savjetodavnih projekata u Europi, na kojem više od 30 obrazovnih institucija u svijetu i više od 40 obrazovnih savjetnika pruža besplatne individualne savjete i informacije mladima zainteresiranima za nastavak školovanja, studiranje i usavršavanje u inozemstvu.

 „Prema statistici UNESCO-a, u inozemstvu trenutno studira više od 10,000 hrvatskih studenata, a taj broj iz godine u godinu raste. Naši studenti preferiraju destinacije unutar Europske unije poput Nizozemske, koja je ujedno i najpopularniji izbor hrvatskih studenata, Belgije, Italije, Španjolske i Austrije, gdje imaju pravo na pogodnosti kao što su snižene školarine i studentske subvencije. Velika Britanija i Švicarska, unatoč višim iznosima školarina, također su čest izbor hrvatskih studenata zbog kvalitete ovih obrazovnih sustava i mogućnosti studiranja na nekim od ponajboljih svjetskih sveučilišta. Prema području, najviše učenika i studenata izabire programe vezane uz STEM područje, arhitekturu, psihologiju, biznis i poslovanje, komunikacijske znanosti i multimediju“, kaže Katarina Pancirov Žeravica, voditeljica Odjela visokog obrazovanja iz najveće savjetodavne agencije za obrazovanje u inozemstvu IntegralEdu.

Iako su iznos školarine i kvaliteta programa i dalje bitni faktori pri odabiru srednje škole ili fakulteta, domaći učenici sve se više okreću onima koji se prilagođavaju tržištu, osiguravaju im dovoljno stručne prakse i specijalizirana znanja. Upravo zato, u posljednje vrijeme zabilježen je povećan interes za manja i specijalizirana sveučilišta koja prate razvoj novih tehnologija i integriraju ih u svoje kurikulume.

Više od 30 obrazovnih institucija iz 9 zemalja

Posjetitelji ovogodišnjeg Sajma svjetskog obrazovanja u Rijeci moći će upoznati predstavnike sveučilišta iz Nizozemske, Austrije, Švicarske i Finske. Među obrazovnim institucijama izdvaja se nekoliko. Grupacija Swiss Education Group iz Švicarske, između ostalog, predstavit će svoje četiri institucije koje su rangirane u Top10 svjetskih sveučilišta iz područja turizma i ugostiteljstva po QS World University Ranking ljestvici. Za izvrsne studente ove institucije su osigurale fond stipendija kojima se godišnja školarina može sniziti i za 30 posto.

Nizozemsko sveučilište Breda University of Applied Sciences godinama je jedno od najpopularnijih sveučilišta među hrvatskim studentima zbog praktičnog modela nastave i mogućnosti stjecanja i do 18 mjeseci radnog iskustva.

Osim sveučilišta, posjetitelji sajma imat će priliku upoznati neke od najpopularnijih srednjoškolskih programa u inozemstvu, kao što su A-levels odnosno široko priznata srednjoškolska svjedodžba na sveučilištima diljem svijeta te te IB – International Baccalaureate – program koji sam po sebi naglašava globalnu svijest i razumijevanje različitih kultura. Na ovogodišnjem Sajmu svjetskog obrazovanja u Rijeci predstavit će se Monteverde Academy, jedna od najboljih sportskih privatnih škola u SAD-u.

Jezični kampovi kao novi trend

Djeca i mladi iz Hrvatske sve češće jezike usavršavaju u sklopu jezičnih kampova, a najčešći izbor su kampovi engleskog jezika u Engleskoj te njemačkog u Austriji. Popularni su i talijanski, španjolski te francuski.

„Zanimljivo je da se prosjek godina djece koja idu na kampove svake godine smanjuje. Primjerice, 2022. prosječna dob bila je 16,1 godina, 2023. 15,5 godina, a već ove godine vidljiv je trend odlaska puno mlađe djece na kampove, što ukazuje da su roditelji sve otvoreniji, ali i svjesniji dobrobiti ovakvih kampova za djecu. Osim što usavršavaju jezik, djeca savladavaju i druge vještine poput sporta, kulinarskih i glazbenih vještina, razvijaju kreativnost i razvijaju se u internacionalnom okruženju“, ističe Lea Šegotić, viša savjetnica za privatne srednje škole i jezične tečajeve u inozemstvu u agenciji IntegralEdu.

Posjetitelji će u Rijeci imati priliku saznati sve o tome kako ljetni jezični kampovi utječu na stjecanje novih jezičnih, ali i mnogih drugih korisnih vještina te čuti sve o specijaliziranim kampovima koji već od najranije dobi djecu pripremaju za najbolje škole i sveučilišta, a ekskluzivno za posjetitelje sajma izlagači su pripremili posebne popuste.

Besplatno sudjelovanje uz obaveznu prijavu

Osim u Rijeci, u sklopu ovogodišnjeg 13. izdanja, Sajam će se održati i u Splitu, 5. ožujka od 17 do 20 sati u Hotelu Park, a potom i u Zagreb, gdje će osim predstavnika institucija, brojne panele održati domaći i međunarodni stručnjaci iz područja obrazovanja, poduzetnici, HR-ovci i drugi.

Sudjelovanje na sajmu u svim gradovima je besplatno, a za isto se potrebno prijaviti putem službene stranice World Education Fair.

Sajam i ove godine organizira IntegralEdu, savjetodavna agencija za obrazovanje u inozemstvu koja u Hrvatskoj djeluje od 2015. godine, a svojih 16 ureda ima i u Litvi, Sloveniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Albaniji. IntegralEdu partnerski odnos ima s više od 500 obrazovnih institucija u tridesetak država Europe i Amerike, a nudi obrazovna rješenja prilagođena individualnim potrebama. Usluge na području obrazovanja pruža djeci i mladima, kao i odraslima zainteresiranima za studiranje ili tečajeve jezika u inozemstvu. Osim savjetovanja za upise na strana sveučilišta te u privatne srednje škole i jezične tečajeve u inozemstvu, u svom portfelju ima programe Work and Travel USA te Internship USA.

(Foto: press materijal)

Kalendar događanja