U sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci danas je održana akcija nastavka sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti – Viškovo.

Zeleni tjedan (Green Week) inicijativa je Europske komisije, a ove se godine održava od 19. do 22. listopada na temu „Priroda i biološka raznolikost“.

U sklopu ovogodišnjeg Zelenog tjedna u Rijeci, na postamentima na Korzu postavljena je izložba Dragutin Kiš – akvareli i parkovi koja predstavlja stručni i slikarski opus Dragutina Kiša, jednog od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj.

Danas je održana akcija nastavka sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo u sklopu koje su djelatnici KD Čistoća posadili 14 novih sadnica Gleditsiae (Gledičije).

Također, u sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Boštjan Surina iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka održat će online predavanje o biološkoj raznolikosti u gradovima kojem je cilj osvijetliti što je to biološka raznolikost te kako pomoći funkcionalnoj biološkoj raznolikosti u Rijeci i drugim gradovima.

Predavanje će u četvrtak, 22. listopada, od 19 sati zainteresirana javnost moći pratiti na YouTube kanalu Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Novi globalni dogovor za ljude i prirodu

Nakon što je u svibnju 2020. godine prihvaćena nova EU Strategija biološke raznolikosti za 2030. godinu, cilj ovogodišnjeg Zelenog tjedna je ispitati kako politike EU, kao što je Europski Zeleni plan, mogu pomoći zaštititi i obnoviti prirodu, ostavljajući mjesta za oporavak i napredak. Također, bit će i smjerokaz Konferenciji za stranke (COP 15) prema Konvenciji o biološkoj raznolikosti, planiranoj za 2021. godinu, a na kojoj će svjetski čelnici usvojiti desetogodišnji akcijski plan za biološku raznolikost – novi globalni dogovor za ljude i prirodu.

EU Zeleni tjedan ove se godine zbog pandemije COVID-19, umjesto u svibnju odvija u listopadu, a zbog epidemioloških mjera i preporuka održava se u manjem obimu.

Foto: Ivica Nikolac