Među filmskim novitetima u rujanskom programu Art-kina ističu se tri nova i upečatljiva ženska naslova – francuska komična drama Kako biti dobra supruga Martina Provosta, s Juliette Binoche u glavnoj ulozi (od 13. rujna), nagrađivana makedonska crna komedija Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske (od 12. rujna) te igrana adaptacija Disneyjevog klasika Mulan (od 12. rujna) u Obiteljskom programu Art-kina.

Kako postati dobra supruga

“Kako biti dobra supruga” Martina Provosta, s Juliette Binoche

Jakog je ženskog predznaka i domaći dugometražni prvijenac Jure Pavlovića Mater, nedavno ovjenčan na Pulskom filmskom festivalu četirima nagradama – u kategoriji najboljeg debitanta (Pavlović), najbolje ženske uloge (Darija Lorenci-Flatz), oblikovanje zvuka i kamere – koji premijerno stiže u Art-kino u srijedu, 16. rujna u 20 sati. Riječkoj će premijeri filma, uz redatelja, prisustvovati i glumica Neva Rošić.

Prizor iz filma "Mater"

Rendez-vous au cinéma

U rujnu Art-kino zakazuje novi spoj s francuskim filmom. Šesto izdanje Rendez-vous au cinéma – programa nastalog u suradnji Francuskog instituta, Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže – donosi francuski filmski duh u Art-kino od 23. do 26. rujna.

Prizor iz filma "Swagger"

Prizor iz filma “Swagger”

Program otvara dokumentarni film Swagger Oliviera Babineta koji prikazuje život jedanaestero djece i mladih neobičnih osobnosti koji odrastaju u srcu najugroženijih gradova Francuske. Idućeg dana, 24. rujna, na programu je satirična komedija Milou u svibnju Louisa Mallea, predstavnika novog vala (Lift za gubilište, Ljubavnici), a potom i istaknutog protagonista autorskoga filma u koji se svrstava i ova komedija. Pitanjem nasljedstva i obiteljskih odnosa bavi se i francuska drama Ljetni sati Oliviera Assayasa, na programu 25. rujna. Posljednji u nizu francuskih naslova kriminalistička je drama Prorok Jacquesa Audiarda, francuski kandidat za nagradu Oscar 2010. godine, dobitnik Nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine.

Milou u svibnju

Milou u svibnju

Manhattan Short Film Festival

Već tradicionalno u rujnu u Art-kino stiže Manhattan Short Film Festival – jedan svijet, jedan tjedan, jedan festival! Podsjetimo, Manhattan Short nije gostujući festival, već festival koji se istovremeno održava diljem svijeta – a publika je glavni žiri. Od pretprošlog izdanja festivala odabrani filmovi ujedno i ispunjavaju uvjete za utrku za nagradu Oscar, u kategoriji kratkometražnog filma. Manhattan Short Film Festival donosi devet najboljih odabranika kratkog metra koji će se prikazivati diljem svijeta. U Art-kinu festivalski program prikazuje se dva dana – u subotu, 26. te u nedjelju, 27. rujna.

Manhattan Short - film "Štap"

Manhattan Short – film “Štap”

Festival eksperimentalnog filma

Kraj rujna u Art-kinu i ove godine donosi 25 FPS – Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa, u svom 16. izdanju. Festival prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, a u svom gostujućem izdanju u Art-kinu od 29. do 30. rujna donosi najbolje od ovogodišnjeg izdanja u dvodnevnom bloku Best of 25 FPS 2020 te dvije posebne projekcije – japansku avangardnu queer dramu Pogrebna povorka ruža (Bara no sôretsu) Toshija Matsumota iz 1969. i iransko remek-djelo metafikcijskog filma Salam Cinema u režiji Mohsena Makhmalbafa iz 1995. godine.

Funeral Paradise of Roses 2 - 25 FPS

Japanska avangardna queer drama “Pogrebna povorka ruža”

Ulaznice

Projekcije filmova tijekom rujna održavaju se u Ljetnom Art-kinu (osim Obiteljskog programa u ranijim terminima), u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena program se održava u dvorani Art-kina.

Zbog postojećih epidemioloških mjera, broj sjedala je ograničen te su prostori kina opremljeni dezinficijensima, a posjetitelje se moli da paze na nužnu distancu te da nose zaštitnu masku unutar kina (osim tijekom gledanja projekcije).

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

Kalendar događanja

Izložba
 • 15.09. – 25.09.
 • (19:00)

Otvorenje izložbe fotografija Trans Balkan

Izložba donosi tridesetak dokumentarnih fotografija transrodnih osoba s područja Balkana, a koje kontekstualiziraju njihove osobne priče...

Detaljnije

Književni susret
 • 18.09.
 • (18:00)

Vrisak: Nada Topić, Damir Zlatar Frey i Vava

Vrisak nam u Export donosi predstavljanja novih knjiga Vlade Simcicha, Damira Zlatara Freya i Nade Topić, a večer se nastavlja u Dnevnom boravku...

Detaljnije

Festival
 • 18.09. – 19.09.
 • (19:00)

Festival održivosti u Parku Vladimira Nazora

Dvodnevni festival uključuje uključuje projekciju filma, predavanja, radionice, cooking show, obilazak botaničkog vrta, program za djecu, glazbeni program i ugostiteljsku ponudu....

Detaljnije

Koncert
 • 18.09.
 • (20:00)

Gala koncert: Karita Mattila

Karita Mattila donosi neke od svojih omiljenih uloga koje je izvodila u Scali, Metropolitanu i Royal Opera Houseu, a na programu su djela Puccinija, Dvořáka, Wagnera i Sibeliusa...

Detaljnije

Koncert
 • 19.09.
 • (20:30)

“52. stavak” Urbana&4, Ante Gela i gudačkog orkestra

Na koncertu će biti izvedene neke od najpoznatijih pjesama Urbanove karijere, ali s potpuno novim aranžmanima, koje je osmislio gitarist, skladatelj i aranžer Ante Gelo....

Detaljnije

Projekcija
 • 19.09.
 • (18:00)

Počinje “Kozala – Kino Lodis”

Sve počinje jam sessionom filmske glazbe u izvedbi inicijative Ritam podzemlja i prijatelja, a nastavlja se projekcijiom filma "Pijana" ulica, riječkog redatelja Marina Lukanovića....

Detaljnije