‘Dvorište kao poligon mašte i pokreta’ jedan je od devet projekata u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva koji će se realizirati tijekom 2019. godine s ciljem uređenja dvorišta dječjeg vrtića Turnić.

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke, a svoj će doprinos u organizaciji i dobrovoljnom radu dati stručni tim, odgajatelji i roditelji korisnika dječjeg vrtića, kao i donatori koji će osigurati dio građevinskog i drugog potrebnog materijala.

U radovima koji će, prema procjeni, trajati oko tri mjeseca, predviđeno je uređenje nekoliko dvorišnih ‘zona’: prometne zone s prometnim znakovima i signalizacijom, senzorne zone – taktilne staze, zone za vrtlarenje
(mediteranski vrt, cvjetnjak, povrtnjak, začinsko bilje), sportske zone za mali nogomet i košarku, zone s pješčanicima i igru s vodom, te ‘kazališne’ zone predviđena za dramske i glazbeno-scenske aktivnosti. Dječji vrtić Turnić izgrađen je prije 48 godina, a njegovi vanjski kapaciteti duže vrijeme nisu obogaćivani novim sadržajima za korisnike, kojih je trenutno oko 140.

Prva subota u travnju označila je početak radova na preuređenju dvorišta, a akciji se, uz odgajatelje, osoblje i stručni tim CPO Turnić, odazvao i velik broj roditelja, njih čak pedesetak. Izvršene su pripreme za mediteranski vrt, uređen je pješčanik, obojane su daske na pripadajućim klupicama, a na ulaznom dijelu dvorišta učvršćene su i postavljene gume koje će djeci služiti za igru ‘Gusjenica – penjalica’. Uz to, izvedeni su radovi iskopavanja središnjeg dijela dvorišta te postavljeni rubnjaci kao priprema za već osmišljenu Taktilnu stazu.

Zajedničke radne akcije nastavit će se i u idućem periodu, a očekuje se da bi dvorište PPO Turnić u svojoj novoj vizuri moglo biti na raspolaganju djeci do kraja lipnja 2019.