sah, šah

Nakon uspješne organizacije niza velikih međunarodnih šahovskih natjecanja u protekle četiri godine,Šahovski klub Rijeka je napravio iskorak u organizaciji natjecanja te se odlučio na organizaciju “Festivala šaha” koji bi sadržavao više međunarodnih šahovskih natjecanja, u cilju razvoja šaha i turizma Grada Rijeke, Opatije i Primorsko-goranske županije.

Festival šaha počinje tradicionalnim “5. Mediteranom 2017.” otvorenim međunarodnim turnirom koji je pokrenuo lavinu održavanja velikih šahovskih natjecanja u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Turnir trenutno ima 90 prijavljenih igrača iz 14 zemalja od čega 13 velemajstora i ukupno 33 igrača s titulom. Prvi nositelj turnira je velemajstor Borki Predojević (BIH), trenutno 112 igrač svijeta Elo rejtinga od 2642 boda. Pored Predojevića kandidati za visok plasman su velemajstori Zdenko Kožul bivši prvak Evrope i dugo godina naš najbolji igrač, Davorin Kuljašević, Martinović Saša te proslavljeni riječki velemajstor Ognjen Cvitan. Turnir će se održati u Šahovskom domu u Rijeci, a svečano otvaranje je 12. studenog u 15.30 sati.

Centralni događaj Festivala šaha je 21. veteransko prvenstvo svijeta koje će se od 14.-27. studenog održati u Opatiji u kongresnom centru Tamaris – Milenij Grand hotelu 4. opatijska cvijeta. U konkurenciji muškaraca do sada je prijavljeno 212 igrača iz 43 zemlje svijeta od čega 15 velemajstora i ukupno 85 igrača sa titulom. Prvi nositelj turnira je velemajstor Vaisser Anatoly (FRA) elo rejtinga 2555 bodova. U vrlo jakoj konkurenciji od 15 velemajstora i 29 međunarodnih majstora nalazi se 12 Hrvatskih igrača šanse za visok plasman imaju velemajstori Mišo Cebalo (veteranski prvak svijeta iz 2009.) i Vlatko Kovačević te legenda riječkog šaha međunarodni majstor Josip Rukavina. U konkurenciji žena prijavljene su 42 igračice iz 12 zemalja svijeta, a jedina Hrvatska igračica na turniru je riječanka Nataša Rakipov. Prvo ime turnira je legendarna gruzijska velemajstorica Nona Gaprindašvili, prvakinja svijeta od 1962.-1978.godine.

Ukupno je do sada u svojoj premijernoj godini na “Festival šaha” prijavljeno 344 igrača iz 45 zemalja svijeta. Ukupno će se putem interneta “live” moći pratiti 32 partije na mrežnoj stranici Festivala šaha.

Festival šaha se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, gradova Rijeke i Opatije, Primorsko-goranske županije i turističkih zajednica Kvarnera, Opatije i Rijeke.