Grad Rijeka, Hrvatski plivački savez i Riječki sportski savez potpisali su ugovor o organizaciji Europskog juniorskog prvenstva u skokovima u vodu u lipnju na Bazenima Kantrida.

Europsko juniorsko prvenstvo u skokovima u vodu je plivačko natjecanje okuplja oko 170 natjecateljica i natjecatelja u dobi od 15 do 18 godina iz cijele Europe. Domaćinstvo i organizaciju ovogodišnjeg natjecanja Rijeci je dodijelila krovna europska organizacija za vodene sportove LEN krajem veljače, a održavat će se od 21. do 27. lipnja 2021. godine.

Podsjetimo, Riječki sportski savez i Klub skokova u vodu „Primorje 2010“ bili su organizatori Europskog juniorskog prvenstva u skokovima u vodu 2016. godine kada je na Bazenima nastupilo ukupno 176 natjecateljica i natjecatelja iz 28 zemalja.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, glavna tajnica Hrvatskog plivačkog saveza Ivana Jerković i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac.

Potpisivanje ugovora o organizaciji Europskog juniorskog prvenstva u skokovima u vodu

Ivana Jerković, Vojko Obersnel i Dorotea Pešić-Bukovac

Rijeka već drugi put domaćin Europskog juniorskog prvenstva za skokove u vodu

Glavna tajnica HPS-a Jerković istaknula je kako je LEN prepoznao Grad Rijeku i Riječki sportski savez kao odlične organizatore i povjerio im organizaciju ovog međunarodnog natjecanja. Izrazila je uvjerenje da će sve proći u najboljem mogućem redu i da će epidemiološka situacija dopustiti da se natjecanje održi.

Riječki gradonačelnik Obersnel izrazio je ponos i zadovoljstvo što je će Rijeka ponovno biti domaćin ovog značajnog europskog natjecanja, podsjetivši kako su Bazeni Kantrida od otvaranja prije 13 godina bili domaćin niza natjecanja i postali dom brojnih sportaša i rekreativaca.

U ime Riječkog sportskog saveza predsjednica Pešić Bukovac istaknula je kako se nadaju da će se do lipnja, kada se održava natjecanje, poboljšati epidemiološka situacija, ali i da se pripremaju za mogućnost da natjecanje održe uz stroge epidemiološke mjere. Tako je u uskoj suradnji s epidemiolozima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dogovoreno da svi sudionici budu smješteni u jednom hotelu, bez drugih gostiju, da se testiraju prije dolaska u Rijeku, prije samog dolaska na Bazene Kantrida te tijekom natjecanja, a svaka bi se reprezentacija vozila posebnim autobusom.

Bazeni Kantrida domaćin brojnih natjecanja u skokovima u vodu

Bazeni Kantrida domaćin brojnih natjecanja u skokovima u vodu

Brojni uspjesi u deset godina rada Kluba skokova u vodu „Primorje 2010“

Klub skokova u vodu „Primorje 2010“ osnovan je u studenom 2010. godine a započeo je sa radom u lipnju 2011. godine. Klub je svake godine organizator Otvorenog prvenstva Hrvatske za kadete i juniore na kojem se natječe 200-tinjak skakača. Do sada je bio i suorganizator dva Comen kupa u skokovima u vodu. Unatoč ograničenjima koje je izazvala pandemija COVID-19 klub je i prošle su godine bio organizator Otvorenog Prvenstva Hrvatske i Master prvenstva.

Trenutno u klubu dva trenera radi s pedesetak članova među kojima su dvije državne prvakinje u kadetskoj i juniorskoj kategoriji.

Na Bazenima Kantrida od otvaranja kompleksa 2008. godine do danas, održana su ukupno 4.852 plivačka natjecanja. Od toga 3.821 u vaterpolu, 666 natjecanja u plivanju, 225 u sinkroniziranom plivanju i 110 natjecanja u skokovima u vodu.

Neka od važnijih natjecanja u skokovima u vodu koja su se u posljednjih 5 godina održavala na Bazenu za skokove u vodu su: Otvoreno Državno prvenstvo 2016. godine, Europsko juniorsko prvenstvo 2016. godine, Prvenstvo Hrvatske 2017. godine, Otvoreno PH za kadete i juniore 2018. godine, Mediteranski kup 2018., Otvoreno Masters PH 2018. godine, Otvoreno PH, 2019. godine, Otvoreno Master prvenstvo, 2019. godine, Otvoreno Master PH 2020. godine, Rijeka open u skokovima u vodu za kadete i juniore, 2020. godine

S obzirom na prilagođenost kompleksa osobama s invaliditetom, Bazeni Kantrida bili su domaćin Državnog natjecanja plivača s invaliditetom, Festivala plivanja za osobe s invaliditetom te otvorenog regionalnog natjecanja u plivanju za osobe s invaliditetom.

Mjesto za sportaše i rekreativce

Mjesto za sportaše i rekreativce

Bazeni Kantrida – mjesto za sport i sportsku rekreaciju građana

Bazeni Kantrida otvoreni su 2008. godine. Rekonstrukcijom i nadogradnjom otvorenog olimpijskoga bazena uz samo more nastalo je pet bazena različitih dimenzija.

Bazeni Kantrida uključuju Olimpijski bazen 1 (dvoransko plivalište) s jedinstvenim pomičnim krovom, potpuno rekonstruirani Olimpijski bazen 2 (otvoreno plivalište), Bazen 25m, Dječji bazen te Bazen za skokove u vodu

Osim za skokove u vodu, bazen je namijenjen sinkroniziranom plivanju i vaterpolu, a zbog njegove dubine mogu ga koristiti i ronioci. Bazen za skokove u vodu natkriven je presostatskim balonom od kraja rujna do sredine svibnja zbog hladnih vremenskih uvjeta te na taj način omogućava treniranje kroz cijelu godinu kako bi plivalište uvijek bilo u upotrebi. Dimenzije bazena te dimenzije skakačkih mjesta, platformi i dasaka, regulirane su i dimenzionirane prema tehničkim smjernicama Međunarodne plivačke organizacije (FINA).

Toranj za skokove ima skakaonice na visinama 1, 3, 5, 7, 5 i 10 metara (u ljetnom periodu kad nije natkriven balonom). Djelomično natkrivene tribine imaju ukupno 378 sjedećih mjesta/tribina, 9 mjesta za invalide te loža za do 15 ljudi.

Na Bazenima Kantrida osim treninga sportaša svih dobnih skupina, odvija se i sportska rekreaciju građana, odnosno, korisnici plivališta su klubovi, udruge, institucije, ugovorni zakupci te građanstvo. Tijekom deset godina rada kompleksa bilježi se oko 411.000 ulaza građanstva, a od otvaranja do 2021. godine Bazeni Kantrida broje ukupno 3.498.699 ulaza.

Riječka plivališta prepoznali su i međunarodno uspješni sportaši i treneri, brojne reprezentacije odabrale su upravo Bazene Kantrida za mjesto priprema prije važnih plivačkih natjecanja. Tako su na Kantridi četiri godine za redom trenirali reprezentativci Norveške, dvije godine reprezentacije Danske i Austrije, a među prvim stranim grupama na riječkom kompleksu bila je plivačka reprezentacija Japana, Estonije, vaterpolo juniorska reprezentacija V. Britanije i dr. Iz sezone u sezone, svoje treninge u Rijeci odrađuju plivački timovi iz Njemačke, Austrije, Švedske, Latvije,Slovenije, Estonije i Velike Britanije.