Kazaliste Ivan Zajc

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je sa svečanosti da je Hrvatskoj potrebna državna politika koja bi, umjesto neoliberalizma, promovirala aktivnu socijalnu, ekonomsku i razvojnu funkciju države. Ocijenio je da se postojeći antirecesijski programi bave općenitim reformama, a ne rješavanjem krize.

Kriza zahtijeva krizni menadžment na svim razinama – od obrta i trgovačkih društava, preko općina, gradova i županija do države, a što duže državna politika bude pasivna u odnosu na temeljne ekonomske probleme, to će strukturna kriza dulje trajati“, rekao je.

Obersnel smatra da se Grad i u recesijskim uvjetima odgovorno ponaša prema građanima, poduzetnicima i investitorima, iako, rekao je, nema velikog utjecaja na presudne stvari u lokalnom.

Dodao je da treba i dalje pripremati razvojne projekte, ali i tražiti nove oblike izvanproračunskog financiranja – privatno-javno partnerstvo, privlačenje domaćih i inozemnih privatnih investitora i financiranje projekata i programa od strane fondova EU.

Podsjetio je na nekoliko uspješno provedenih gradskih projekata u protekloj godini te izrazio nadu da će, među ostalim, uspjeti drugi krug privatizacije brodogradilišta.

Slikar Vjekoslav Vojo Radoičić primio je Nagradu Grada Rijeke za životno djelo za posebna dostignuća na području likovne i primijenjene umjetnosti.

Dobitnici godišnjih nagrada su Andrei Koteles za plesačke kreacije u predstavama Baleta HNK Ivana pl. Zajca, Marina Šantić za doprinos unaprjeđenju biomedicinskih znanosti, Danijela Bačić-Karković za književno djelo “Rijeka u priči”, Jerry Pajić za doprinos razvoju gospodarstva, zaštite okoliša i izvoza, Fred Zeidler za doprinos unaprjeđenju hitne medicine, Tomislav Rukavina za doprinos medicinskoj struci, osobito medicinskoj edukaciji, Zrinka Kolak-Fabijan za afirmaciju grada u kazališnim umjetnostima te osvajačice Mt. Everesta, sestre Iris i Darija Bostjančić te alpinistica Vedrana Simičević.

Zlatna plaketa “Grb grada Rijeke” dodijeljena je Miljenku Mišljenoviću, Fulviu Rusticu, tvrtki “Autotrans” d.o.o. te gradskom kazalištu lutaka Rijeka.