Ovo veliko šahovsko natjecanje najavili su gradonačelnik Grada Rijeke i predsjednik Počasnog odbora mr.sc. Vojko Obersnel, predsjednik Europske šahovske unije Boris Kutin, predsjednik Izvršnog odbora Prvenstva i predsjednik Šahovskog kluba Rijeka Damir Vrhovnik te poznati šahovski velemajstor i novinar Vlado Kovačević.
 
Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako je organizacija ovog natjecanja veliko priznanje, ali i izazov za Rijeku, grad s bogatom šahovskom tradicijom i brojnim uspješnim šahistima. Izrazio je uvjerenje da će Rijeka kao dokazani organizator velikih sportskih natjecanja ispuniti očekivanja gotovo 600 šahista i šahistica koji su odlučili posjetiti Rijeku i sudjelovati na Prvenstvu. Istaknuo je kako su u novoizgrađenoj dvorani Zamet osigurani najviši standardi za održavanje ovog šahovskog natjecanja i poželio svim sudionicima puno sportskih uspjeha i ugodan boravak u našem gradu.

EURO 2010 bit će rekordno prvenstvo po broju natjecatelja i
velemajstora, što će afirmirati Rijeku i Hrvatsku na šahovskoj karti
Europe.
Predsjednik Europske šahovsku unije (ECU) Boris Kutin je istaknuo kako su organizatori ispunili sve tražene uvjete za održavanje ovako velikog šahovskog natjecanja. Kutin je prokomentirao i prijavljene sudionike te zaključio da će se u Rijeci odigrati rekordno Prvenstvo, kako po broju prijavljenih natjecatelja, tako i po njihovoj  bodovnoj snazi. Isto tako, najavio je da će se za vrijeme trajanje Prvenstva održati i Skupština Europske šahovske federacije na kojoj će sudjelovati 60 delegata, odnosno rukovodećih ljudi europskog šaha.
 
Predsjednik Izvršnog odbora Prvenstva Damir Vrhovnik naglasio je kako je Šahovski klub Rijeka ponosan domaćin ovog velikog i značajnog šahovskog natjecanja na kojem će nastupiti 425 igrača i 165 igračica, od čega 81 iz Hrvatske.

“Nikad do sada u okviru Europskog šahovskog prvenstva nije bio organiziran ovako jak turnir. Od sto najbolje rangiranih šahista svijeta, njih 82 su iz Europe, a od tog broja čak će 48 sudjelovati na riječkom prvenstvu,” kazao je Vrhovnik, dodavši kako organizacija ide po planu. Natjecanje će značiti afirmaciju našeg kraja ne samo na sportskom, već i turističkom planu, budući da će natjecatelji u opatijskim hotelima boraviti dva tjedna. Također, očekuje se da će putem mrežne stranice prvenstva Rijeka 2010, putem koje će biti omogućen prijenos partija uživo, kao i snimka izravno iz dvorane, Prvenstvo pratiti više od milijun i pol gledatelja diljem svijeta.

šahovske figureŠahovski komentar predstojećeg Prvenstva dao je i poznati sportski novinar Vlado Kovačević. Naglasio je kako se očekuje da u obje konkurencije nastupi više od 246 nosilaca najjače, velemajstorske titule, po čemu će ovo natjecanje ostati zabilježeno u povijesti. Prve zvijezde EURA 2010 svakako su nekadašnje “čudo od djeteta”, Francuz Etienne Bacrot, u konkurenciji mušaraca, a kod žena bivša svjetska prvakinja, Bugarka Antoaneta Stefanova. Među natjecateljima važno je izdvojiti i prvog igrača Španjolske, veliku šahovsku zvijezdu Francisca Valleja Ponsa i aktualnog prvaka Europe Evgeniya Tomashevskog. Na ženskom turniru nedostaju samo tri natjecateljice kako bi bilo prisutno svih 30 najboljih šahistica Europe. Organizacija ovog natjecanja uvelike će pridonijeti popularizaciji šaha u Rijeci i Hrvatskoj, a bit će to i odlična prilika za afirmaciju mladih hrvatskih igrača, rekao je Kovačević.
 
Svečano otvaranje prvenstva održat će se u petak, 5. ožujka u 20 sati, a iz programa izdvojamo početak 1. kola u subotu 6.3. u 15.30 sati, kao i početak svih ostalih kola svakog dana u 15.30 sati. Proglašenje pobjednika održat će se u četvrtak 18.3. u 20 sati.
 
Organizator 11. Europskog pojedinačnog prvenstva u šahu za muškarce i žene je Šahovski klub “Rijeka” u suradnji s Hrvatskom šahovskom federacijom, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Europske šahovske unije.
(S.R.)