Police

Slovački policajci uglavnom će patrolirati na području Crikvenice, ali će po potrebi obilaziti i druga mjesta na moru u ovoj županiji.

Načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat istaknula je vrijednost suradnje hrvatskih i stranih policajaca na jačanju sigurnosti tijekom sezone, navevši sigurnost kao jedan od brendova hrvatske policije.

Voditelj službe za javni red te policijske uprave Tihomir Marjanović kazao je da će zadatak slovačkih kolega prije svega biti preventivni te neće koristiti policijske ovlasti niti represiju. Istaknuo je kako je upravo i cilj suradnje hrvatskih i stranih policajaca unapređenje komunikacije s turistima.

Slovački policajci u projektu međunarodne suradnje policija u Hrvatskoj tijekom sezone sudjeluju od 2008. godine. Prije dvije godine ostvarili su značajan uspjeh pomažući hrvatskim kolegama u razotkrivanju skupine slovačkih kriminalaca na Kvarneru, a prošle godine su se samoinicijativno uključili u gašenje velikog požara na crikveničkom području.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić rekao je da županija podupire ovaj projekt s ciljem da se svi strani turisti na Jadranu osjećaju sigurno kao kod svoje kuće.

Ove će se godine, uz slovačke policajce, u policijske uprave duž Jadrana rasporediti i policajci iz Austrije, Češke, Francuske, Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Srbije i Ukrajine.