Technotise

Tako će se u petak 10. prosinca u 20:00 premijerno prikazati međunarodno nagrađivani film Marjane Satrapi “Persepolis”.  Subota 11. prosinca u 18:00 rezervirana je za animirani film Alexe Gajića “Technotise – Edit i ja”, dok će večernji temrin od 20:00 istog dana premijero ugostiti film o hrvatskom super heroju Lavandermanu. Isti film, “Lavanderman – istina ili mit” publika će vidjeti i u nedjelju 12. prosinca u 18:00. U 20:00 riječani će moći uživati u filmu “Živi i mrtvi”, nagrađenom s 8 Zlatnih arena, redatelja Kristijana Milića, zaljubljenika u strip i prevoditelja kultnog strip serijala “Torpedo”. “Živi i mrtvi” su filmski nastavak tribine “Balkansko ratno pismo – trokut strip / film / knjiga” koja će se istog dana u 18:00 sati održati na Arci Fiumani.

Persepolis
Trajanje: 95 min.
Režija: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Scenarij: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Glumci: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Simon Abkarian, Gabrielle Lopes

Autobiografski animirani film o odrastanju crtačice Marjane Satrapi u Iranu i na zapadu. Diktatura i emigracija, pobuna i rock’n’roll. Marjane (Chiara Mastroianni) je bistra djevojčica koja živi u Iranu za vrijeme Šahovog apsolutizma i sanja o tome da postane proročica. Njena obitelj dijeli napredne nazore i bori se za promjene i demokraciju. Nakon Islamske revolucije, monarhističku diktaturu zamjenjuje islamistička vlast koja progoni i članove njezine obitelji.

Marjane odrasta kao buntovno dijete i sluša zabranjenu zapadnjačku glazbu, a njena voljena baka (Danielle Darrieux) je uči poštenju. Kada počne okrutni iransko-irački rat, roditelji šalju Marjane na studij u Beč. Ispočetka se, kao strankinja, ne može prilagoditi okolini, ali ubrzo se počinje družiti s lokalnim alternativcima. Nakon jedne nesretne ljubavi pada u depresiju, a uskoro se nađe na ulici i razboli. Vraća se u Iran gdje shvaća da još uvijek vlada represivni režim, no prkosna Marjane neće se tako lako prilagoditi na takav način življenja.

Nagrade:
Nominiracija za Oscara
Nagrada žirija na Cannesu
British Film Institute Awards
Rotterdam International Film Festival
Cinemanila International Film Festival
Los Angeles Film Critics Association Awards
César Awards, France za prvijenac
New York Film Critics Circle Awards
Stockholm Film Festival – za glazbu
Satellite Awards
Vancouver International Film Festival

Technotise – Edit i ja
Trajanje: 100 min.
Režija: Aleksandar Gajić
uloge: Sanda Knezević, Srđan Todorović, Nebojša Glogovac, Nikola Ðuričko, Marija Karan

Radnja ovog neobičnog filma, koji je već zapeo za oko stranim medijima, smještena je u Beograd 2074. godine. Glavni lik je Edit, prosječna studentica psihologije koja bezuspješno pokušava položiti jedan ispit. Nakon šestog pada, odlučuje se za ekstreman potez – ugradit će si čip koji će joj pomoći da prođe ispit. Nakon ugradnje počinju joj se dešavati neobične svari i u njen život ulazi neznanac kojeg se ne može riješiti. Edit je osmišljena kao realističan lik s kojim se gledatelj može lako poistovjetiti, iako događaji koji je okružuju pripadaju znanstvenoj-fantastici.

Lavanderman – istina ili mit
Trajanje: 90 min.
Režija: Zvonimir Rumboldt
uloge: Damir Markovina, Anja Alavanja, Zoran Prodanović Prlja

Film koji je zatvorio Pula film festival , otvorio varaždinski Trash film festival i izazvao pravu lavanderomaniju na domicilnom otoku Hvaru vezanu uz otočku premijeru u Jelsi, „Lavanderman- istina ili mit?“ redatelja Zvonimira Rumboldta i scenarista Tonija Favera bit će premijerno prikazan i u Rijeci u sklopu Dana strip kulture.

Živi i mrtvi
Trajanje: 87 min.
Režija: Kristijan Milić
uloge: Filip Šovagović, Velibor Topić, Slaven Knezović, Marinko Prga, Borko Perić, Miro Barnjak, Božidar Orešković, Enes Vejzović, Izudin Bajrović, Ljubomir Jurković, Robert Roklicer

‘Živi i mrtvi’ prikazuju dvije paralelne priče koje povezuje rat u istom bosanskom kraju, no u razdoblju odvojenom pola stoljeća. Prva se priča odvija tijekom početka hrvatsko-bošnjačko
g sukoba, a druga se događa tijekom Drugog svjetskog rata. U oba slučaja hrvatski vojnici moraju se boriti protiv neprijatelja i prijeći preko kobnog Grobnog polja, a sudbina će odlučiti da istim putem mora krenuti domobran Martin 40-tih i unuk Tomo (Filip Šovagović) iz HVO-a 90-tih. A u mračnim bosanskim šumama vojnici stalno otkrivaju da Grobno polje ima primjereno ime – tamo živi vječno susreću mrtve…

Nagrade:
8 Zlatnih arena, uključujući i one za najbolji film, redatelja, montažu (pokojni Goran Guberović) i glazbu (Andrija Milić).

Kalendar događanja