Ovaj će inkubator korisnicima pružiti radne uvjete da razviju svoje umjetničke i organizacijske vještine te provedu svoj produkcijski prijedlog od idejne faze do završne kazališne izvedbe. S fokusom na suvremeno i fizičko kazalište koje se odvija van velikih institucija, projekt je osmišljen kao prostor za internacionalno povezivanje i suradnju, istraživanje i eksperimentiranje te mobilnost manjih organizacija i slobodnih umjetnika. Osim uspješne prijave na natječaj programa „Kreativna Europa“, „Make a Move“ financijski podržavaju Grad Rijeka i TD Rijeka 2020.

Ivana Peranić, umjetnička voditeljica kazališne udruge „Krila“, predstavila je projekt kao veliki izazov, kojem će riječki umjetnici i uključeni partneri, Galway Theatre Festival iz Irske, The Institute of the Arts Barcelona
te University of Arts Targu-Mures iz Rumunjske, pristupiti s namjerom njegovanja i pružanja prostora za razvoj nezavisne kulturne scene. Kao ciljevi ove suradnje istaknuti su i iskorištavanje kreativnog potencijala te bolja
vidljivost i prepoznavanje van institucionalnih kazališnih skupina, uz popularizaciju suvremenog kazališta na lokalnoj i međunarodnoj razini, a Peranić se zahvalila Gradu Rijeci i Rijeci 2020 na podršci i pomoći prilikom pisanja i prijave projekta.

U ime Rijeke 2020, predstavljanju projekta prisustvovala je Jelena Milić, voditeljica programskog pravca „Kuhinja“ Europske prijestolnice kulture, istaknuvši kako su „Krila“ jedan od partnera EPK projekta s lokalne nezavisne scene, koji će zasigurno sudjelovati i u programskim aktivnostima ovog velikog kulturnog projekta za dvije godine. Naime, pravac „Kuhinja“ zajedno s „Krilima“ već provodi projekt „Unreal Cities“ koji se kroz povezivanje međunarodnog performansa i multimedijalnih umjetnika bavi transformacijom urbanih prostora europskih gradova. Uspjeh kojeg je postigao ovaj umjetnički projekt napomenuo je i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, navodeći kako je „Make a Move“ jedan od rijetkih projekata ove veličine kojeg je u Rijeci razvila jedna nevladina udruga, posebice poznavajući kaotičnost u organizaciji i kulturnoj produkciji na lokalnoj razini koja je često osuđena na improvizaciju u svom radu.

Predstavljen međunarodni kazališni projekt „Make a Move“Prezentaciji projekta nazočili su i članovi partnerskih organizacija
koji su predstavili svoj rad. Posebno je zanimljiva poveznica s „Galway Theatre Festival“-om iz Irske, čija je projektna producentica Máiréad Ní Chróinín iskazala zadovoljstvo što će se Rijeka i Galway, dvije prijestolnice kulture u 2020. godini, povezati kroz zajedničko stvaralaštvo na pozornici te raditi za promicanju zajedničkih vrijednosti suvremenih kazališnih vaninstitucionalnih praksi.

Galway se, kao i Rijeka može pohvaliti bogatom kazališnom i pomorskom tradicijom te istaknutim zajednicama nacionalnih manjina, a uz nadu kako će „Make a Move“ biti uključen i u Galwayev program Europske prijestolnice kulture, Ní Chróinín je izdvojila bavljenje digitalnim tehnogijama u produkcijskom i organizacijskom aspektu projekta.

Eugen Pasareanu, profesor na rumunjskom „University of Arts Târgu Mureș“, istaknuo je suradnju i povezivanje kazališta s akademskim radom i istraživanjem kojom će se projekt nastojati umrežiti s institucijama visokog obrazovanja u umjetnosti i kulturi prilikom boravka u Târgu Mureșu, posebno zanimljivom gradu u središnjoj Rumunjskoj čija se multikulturalnost ističe u podjednakom broju rumunjskog i mađarskog stanovništva. Također, sudionici „Make a Move“-a boravit će i u Barceloni, čiji je predstavnik Armando Rotondi, projektni menadžer s „The Institute of Arts Barcelona“ naglasak stavio na benefite zajedničkog razvoja na internacionalnoj razini koji će proizaći iz razmjene i ispreplitanja znanja i iskustava, posebice pri analizi postojećeg institucionalnog i vaninstitucionalnog suvremenog teatra i razvijanja metodologije za privlačenje
publike.

Osim navedenih partnera, u aktivnostima projekta sudjelovat će i umjetničke udruge iz Osla, Montpelliera, Pariza, Graza uz još dvoje ustanove iz Barcelone, a kroz dvadeset mjeseci trajanja u četiri europska grada, priliku za sudjelovanje i stvaranje svojih izvedbi dobit će i desetak lokalnih skupina u svakom od gradova. Desetodnevni program zatvorenog tipa u Rijeci će biti održan u rujnu iduće godine, nakon čega će „work-in-progress“ izvedbe biti prezentirane široj publici.

Prema riječima Ivane Peranić, samo ime „Make a Move“, nastalo prema jednom od grafita na riječkom Kontu, govori o kreativnom iskoraku i nadgradnji u odnosu na spomenuti projekt „Unreal Cities“, pri čemu se organizatori nadaju kako pomaci neće biti ograničeni samo na pozornicu, već i na cijelu nezavisnu kulturnu scenu.