Nova i čudesna Dječja kuća – jedinstvena riječka ustanova osmišljena posebno za djecu i njihovu aktivnu ulogu u kulturi i umjetnosti – konačno je otvorila svoja vrata u rekonstruiranoj ciglenoj zgradi bivšeg tvorničkog kompleksa “Rikard Benčić”.

Na četiri kata ove izuzetne kuće smještena su sva moguća kulturna odredišta koje riječki mališani, ali i djeca iz daljih krajeva, mogu zamisliti, a koja će zajednički voditi četiri gradske ustanove: Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Riječ je o ustanovama koje su prepoznate po dugogodišnjem radu s djecom, a u novom prostoru, uzimaju značajan korak naprijed – ne samo da poučavaju djecu o umjetnosti i kulturi već ih i osnažuju da upravo jezikom kulture i umjetnosti izraze svoje ideje, ideje 21. stoljeća.

Uz novootvorenu knjižnicu, lutkarske i izložbene prostore te niz radioničarskih kutaka, prostor Dječje kuće krase i nova kinodvorana te dva studija za montažu i zvuk koja će, na najvišem tehnološkom nivou, djeci istodobno omogućiti gledanje i stvaranje vrijednih filmova i drugih audiovizualnih sadržaja.

Te će filmske aktivnosti u Dječjoj kući voditi Art-kino koje kroz razne edukativne programe njeguje rad s djecom i za djecu već dugi niz godina. Povodeći se mišlju kako je kreiranje kulturnih sadržaja jednako važno kao i njihovo konzumiranje, proteklih je godina Art-kino osmišljavalo brojne programe kojima je cilj stimuliranje kreativnog sudjelovanja djece u stvaranju filmskog sadržaja, vrednovanju filmske umjetnosti, te razvijanju dječjeg izražavanja uključivanjem u razne procese stvaranja. Neki od njih su Škola u kinu, Putujuće filmske radionice, Kino-dan, Festival Tobogan, Festival VAFI&RAFI, već etablirani kao nezaobilazni edukativni sadržaji na području našeg grada, ali i šire.

Uz to je u Art-kinu osmišljen i proveden niz radionica poput onih animacije, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, snimanja video reportaže, sinkronizacije i brojnih drugih, a u kojima su sudjelovali etablirani filmski autori poput Martine Meštrović, Borisa Poljaka, Leona Lučeva, Ivana Marušića Klifa i drugi. Takve će se aktivnosti provoditi i dalje, u tehnološki suvremenom i jedinstvenom okruženju Dječje kuće.

Gledanje i stvaranje filmova po najnovijoj modi

Novootvorena dvorana koju će Art-kino imati na raspolaganju, opremljena je najsuvremenijom tehnološkom opremom za reprodukciju slike i zvuka, odnosno laserskim 2k projektorom i pripadajućom lećom za 3D projekcije te Dolby Atmos zvučnom tehnologijom. Dvorana raspolaže sa 75 sjedećih mjesta, a jedna od njenih posebnosti jest to što je prilagođena i osobama s poteškoćama sluha. Ona će, osim za prikazivanje novih filmova za obitelji, djecu i mlade koji su dosad u Art-kinu bili objedinjeni u sklopu Obiteljskog programa, također postati novo odredište vrtićkih i mlađih osnovnoškolskih polaznika programa Škola u kinu.

Osim kinodvoranom, Art-kino će upravljati i dvama studijima za snimanje i montažu koji će, uz visokokvalitetnu i raznovrsnu tehnološku opremu, omogućiti izvođenje niza radioničarskih i edukacijskih programa za djecu: od stvaranja igranih i dokumentarnih filmova, TV reportaža i radijskih podcasta, do digitalne 2D i 3D animacije i vlogova. Mjesto simbiotskog prikazivanja i kreiranja filmskog stvaralaštva iznjedrit će zasigurno i brojne nove koncepte.

Intenziviranjem postojećih programa Art-kina za djecu i mlade, isti se namjeravaju koristiti kao platforma za stvaranje novih, prvenstveno audiovizualnih sadržaja koji će kroz vrhunske tehničke uvjete koje Dječja kuća nudi, omogućiti implementaciju brojnih noviteta u osmišljavanju, organizaciji i provođenju radioničkih programa, a sve u svrhu stjecanja kontinuiranih navika posjećivanja kulturnih događaja, te izražavanja ideja kroz brojne umjetničke i stvaralačke procese mladih osoba.

Što je na programu?

Od 27. ožujka do 1. travnja vrata Dječje kuće otvorena su za organizirane vođene ture zainteresiranih građana, a u tom periodu na velikom platnu nove kinodvorane povijest prvih prikazanih filmova ispisuju Crni vuk, bijeli vuk poznate hrvatske autorice Ivane Guljašević Kuman, francuski animirani filmovi Atelje Biance Mansani i Ris u gradu Nine Bisiarina, prikazani u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, zatim neizostavne avanture profesora Baltazara u epizodi Ulični svirači te kratki filmovi mladih filmašica i filmaša nastali na radionicama Art-kina proteklih godina.

Poseban filmski program tijekom proljetnih praznika, od 8. do 11. travnja, u Dječju kuću donosi recentne animirane filmove: oskarovskog kandidata iz studija Pixar Duša u 3D varijanti, fantastičnu animiranu priču Slavna invazija medvjeda na Siciliju, dansku animiranu avanturu Tvornica snova i Disneyjev najnoviji hit Raya i posljednji zmaj.

Ulaznice

Ulaznice za filmske programe od 8. do 11. travnja u Dječjoj kući dostupne su na blagajni Art-kina te na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više o sadržajima i programima Dječje kuće može se naći na službenim stranicama Dječje kuće.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije