Nova i čudesna Dječja kuća – jedinstvena riječka ustanova osmišljena posebno za djecu i njihovu aktivnu ulogu u kulturi i umjetnosti – konačno je otvorila svoja vrata u rekonstruiranoj ciglenoj zgradi bivšeg tvorničkog kompleksa “Rikard Benčić”.

Na četiri kata ove izuzetne kuće smještena su sva moguća kulturna odredišta koje riječki mališani, ali i djeca iz daljih krajeva, mogu zamisliti, a koja će zajednički voditi četiri gradske ustanove: Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Riječ je o ustanovama koje su prepoznate po dugogodišnjem radu s djecom, a u novom prostoru, uzimaju značajan korak naprijed – ne samo da poučavaju djecu o umjetnosti i kulturi već ih i osnažuju da upravo jezikom kulture i umjetnosti izraze svoje ideje, ideje 21. stoljeća.

Uz novootvorenu knjižnicu, lutkarske i izložbene prostore te niz radioničarskih kutaka, prostor Dječje kuće krase i nova kinodvorana te dva studija za montažu i zvuk koja će, na najvišem tehnološkom nivou, djeci istodobno omogućiti gledanje i stvaranje vrijednih filmova i drugih audiovizualnih sadržaja.

Te će filmske aktivnosti u Dječjoj kući voditi Art-kino koje kroz razne edukativne programe njeguje rad s djecom i za djecu već dugi niz godina. Povodeći se mišlju kako je kreiranje kulturnih sadržaja jednako važno kao i njihovo konzumiranje, proteklih je godina Art-kino osmišljavalo brojne programe kojima je cilj stimuliranje kreativnog sudjelovanja djece u stvaranju filmskog sadržaja, vrednovanju filmske umjetnosti, te razvijanju dječjeg izražavanja uključivanjem u razne procese stvaranja. Neki od njih su Škola u kinu, Putujuće filmske radionice, Kino-dan, Festival Tobogan, Festival VAFI&RAFI, već etablirani kao nezaobilazni edukativni sadržaji na području našeg grada, ali i šire.

Uz to je u Art-kinu osmišljen i proveden niz radionica poput onih animacije, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, snimanja video reportaže, sinkronizacije i brojnih drugih, a u kojima su sudjelovali etablirani filmski autori poput Martine Meštrović, Borisa Poljaka, Leona Lučeva, Ivana Marušića Klifa i drugi. Takve će se aktivnosti provoditi i dalje, u tehnološki suvremenom i jedinstvenom okruženju Dječje kuće.

Gledanje i stvaranje filmova po najnovijoj modi

Novootvorena dvorana koju će Art-kino imati na raspolaganju, opremljena je najsuvremenijom tehnološkom opremom za reprodukciju slike i zvuka, odnosno laserskim 2k projektorom i pripadajućom lećom za 3D projekcije te Dolby Atmos zvučnom tehnologijom. Dvorana raspolaže sa 75 sjedećih mjesta, a jedna od njenih posebnosti jest to što je prilagođena i osobama s poteškoćama sluha. Ona će, osim za prikazivanje novih filmova za obitelji, djecu i mlade koji su dosad u Art-kinu bili objedinjeni u sklopu Obiteljskog programa, također postati novo odredište vrtićkih i mlađih osnovnoškolskih polaznika programa Škola u kinu.

Osim kinodvoranom, Art-kino će upravljati i dvama studijima za snimanje i montažu koji će, uz visokokvalitetnu i raznovrsnu tehnološku opremu, omogućiti izvođenje niza radioničarskih i edukacijskih programa za djecu: od stvaranja igranih i dokumentarnih filmova, TV reportaža i radijskih podcasta, do digitalne 2D i 3D animacije i vlogova. Mjesto simbiotskog prikazivanja i kreiranja filmskog stvaralaštva iznjedrit će zasigurno i brojne nove koncepte.

Intenziviranjem postojećih programa Art-kina za djecu i mlade, isti se namjeravaju koristiti kao platforma za stvaranje novih, prvenstveno audiovizualnih sadržaja koji će kroz vrhunske tehničke uvjete koje Dječja kuća nudi, omogućiti implementaciju brojnih noviteta u osmišljavanju, organizaciji i provođenju radioničkih programa, a sve u svrhu stjecanja kontinuiranih navika posjećivanja kulturnih događaja, te izražavanja ideja kroz brojne umjetničke i stvaralačke procese mladih osoba.

Što je na programu?

Od 27. ožujka do 1. travnja vrata Dječje kuće otvorena su za organizirane vođene ture zainteresiranih građana, a u tom periodu na velikom platnu nove kinodvorane povijest prvih prikazanih filmova ispisuju Crni vuk, bijeli vuk poznate hrvatske autorice Ivane Guljašević Kuman, francuski animirani filmovi Atelje Biance Mansani i Ris u gradu Nine Bisiarina, prikazani u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, zatim neizostavne avanture profesora Baltazara u epizodi Ulični svirači te kratki filmovi mladih filmašica i filmaša nastali na radionicama Art-kina proteklih godina.

Poseban filmski program tijekom proljetnih praznika, od 8. do 11. travnja, u Dječju kuću donosi recentne animirane filmove: oskarovskog kandidata iz studija Pixar Duša u 3D varijanti, fantastičnu animiranu priču Slavna invazija medvjeda na Siciliju, dansku animiranu avanturu Tvornica snova i Disneyjev najnoviji hit Raya i posljednji zmaj.

Ulaznice

Ulaznice za filmske programe od 8. do 11. travnja u Dječjoj kući dostupne su na blagajni Art-kina te na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više o sadržajima i programima Dječje kuće može se naći na službenim stranicama Dječje kuće.

Kalendar događanja

Sajam
 • 20.06. – 21.06.
 • (16:00)

Sajam studentskih radova u galeriji SKC

Uz raznovrsnu ponudu crteža, grafike, printeva, tekstila, slikarskih i kiparskih radova, organizirano je i crtanje portreta uživo. Ulaz je slobodan!...

Detaljnije

Promocija
 • 21.06.
 • (19:00)

Ljetna priča iz Benčića: predstavljanje strip-trilera “Abadon” Mihaela Bađuna i Denisa Vedaka

Razgovor s autorima stripa koji prati dvojicu policijskih inspektora u lovu na serijskog ubojicu, samoprozvanog Abadona – anđela bezdana...

Detaljnije

Film
 • 21.06.
 • (21:30)

Otvorenje Ljetnog Art-kina uz premijeru filma “Šume, šume”

Film Šume, šume traga za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima u pričama koje znamo, koje mislimo da znamo i koje tek trebamo saznati – i kojima diže spomenik ...

Detaljnije

Koncert
 • 22.06.
 • (20:00)

Za Dan antifašističke borbe okršaj buntovnih žanrova u Palachu

"I tebi sinko!" nazvan je koncert bendova Abergaz, Duelist i Zenoth kojim će se u Palachu proslaviti Dan antifašističke borbe ...

Detaljnije

Panel
 • 22.06.
 • (10:00)

Panel „Mladima je mjesto u politici?“

Panel je dio projekta „Izbori se“, koji provodi Udruga "Delta" u partnerstvu s Gradom Rijeka, Gradom Opatija i Gradom Križevci....

Detaljnije

Predstava
 • 23.06.
 • (21:30)

Otvorenje Riječkih ljetnih noći plesnim spektaklom “Grand Finale”

Balet “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ u koreografiji Nadava Zelnera te izvedbi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca otvara Riječke ljetne noći...

Detaljnije