Naime, kako bi se pojednostavio postupak izdavanja RCC kartica te kako bi se smanjila potreba korisnika za dolaskom na prodajna mjesta Autotroleja, omogućena je online izrada RCC kartica putem web portala https://www.rijekacitycard.hr/hr te dostava kartica na kućnu adresu. Tako svi novi korisnici usluge javnog gradskog prijevoza, koji do sada nisu imali RCC Torpedo karticu, te oni koji imaju potrebu izraditi novu, ne trebaju više dolaziti na prodajna mjesta Autotroleja, već je mogu izraditi putem web-servisa.

Također, digitalizirano je izdavanje Potvrde za poslodavca o cijeni karte gradskog i prigradskog prijevoza za koju više neće biti potreban osobni dolazak na šaltere Autotroleja, već će se ona također moći dobiti putem RCC web-servisa. Riječ je o potvrdi koju traže poslodavci, a koja služi kao dokaz o cijeni prijevoza između lokacije gdje se nalazi poslodavac i samog prebivališta ili boravišta radnika. Putem iste, poslodavci obračunavaju naknadu za prijevoz.

Nastavak digitalizacije gradske uprave

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo je kako je omogućavanje novih funkcionalnosti u Rijeka City Card sustavu, a koje se tiču online izrade gradske Torpedo kartice i njene dostave na kućnu adresu te online kupnje prava vožnje, rezultat stremljenja Rijeke ka digitalizaciji poslovnih procesa.

„Razvoj digitalizacije usluga jedan je od prioriteta gradske uprave, kao i dugoročnih smjernica Europske unije u novom sedmogodišnjem razdoblju. Grad Rijeka je, kao predvodnik u Hrvatskoj i najspremniji grad za digitalnu transformaciju, uvijek pratio europske trendove, a u tom smjeru nastavljamo i dalje, nastojeći unaprijediti usluge građanima, ali i poslovanje poduzetnika s gradskom upravom. Svjesni smo da će za to biti nužno mijenjati određene poslovne procese i u većoj se mjeri prilagoditi potrebama poduzetnika i građana“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Na web-stranici Rijeka CityCarda osim kupovine karti za vožnju javnim prijevozom, mogu se također i unajmiti bicikle iz sustava Ricikleta, platiti parking na javnim parkiralištima i u garažama, obnoviti članstvo u gradskoj knjižnici Rijeka, a od sada će se online putem moći i izraditi sama kartica na koju se mogu upisati sva ova prava.

Smanjenje gužvi na prodajnim mjestima

Direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš i direktorica Poslovnih sustava Silvija Lučić, gradske tvrtke koja upravlja i Rijeka City Card sustavom, istaknuli su kako je intencija uvođenja novih informatičkih rješenja smanjenje gužve na prodajnim mjestima Autotroleja uoči nove školske i akademske godine. Istaknuvši kako se radi o složenom poslu integracije više informatički sustava, naglasili su kako cjelokupni proces izdavanja novih RCC Torpedo kartica ne ovisi samo o Autotroleju, već i o institucijama koje izdaju potvrde potrebne da bi se omogućile subvencionirane karte za učenike i studente.

Posebno je za kategoriju srednjoškolaca i studenata bitno naglasiti da je preko web servisa u ovom trenutku moguća prodaja karata samo po punoj cijeni, dok će se povrat novca onim korisnicima koji ostvaruju pravo na subvenciju, a koji će tek u narednom periodu ishodovati potvrde o pravu na subvenciju, obavljati na prodajnim mjestima Autotroleja, uz predočenje potvrda i upis na samu karticu. Povrat novca će biti realiziran na račun s kojeg je izvršeno plaćanje na web servisu.

Način kupovanja RCC kartice demonstrirao je Emir Dizdarević, direktor Kupuj on line d.o.o., tvrtke koja održava portal Rijeka City Card.

Postojeći korisnici RCC kartica i mjesečne “pokazne”

Postojeći korisnici mjesečnih prava vožnje mogu kao i do sada uredno produžavati prava putem weba Rijeka CityCard.

Kada je riječ o rasterećenju prodajnih mjesta Autotroleja, te pojednostavljenju kupovine mjesečnih prava vožnje, treba podsjetiti da je Autotrolej u suradnji s Gradom Rijeka, od 23. kolovoza ove godine, u funkciju stavio prodajna mjesta na Titovom trgu (šalter sala), gdje pravo vožnje mogu kupiti i upisati na karticu korisnici koji to pravo ostvaruju temeljem nekog od socijalnih uvjeta Grada Rijeke.

Također, Autotrolej će početkom ove akademske godine, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, kao i prošle godine, otvoriti prodajna mjesta za studente u sklopu samog Sveučilišta.

Više o postupku izrade nove RCC kartice dostupno je na portalu Grada Rijeke.