S ciljem obogaćivanja kulturnog i umjetničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, raspisan je javni poziv za predlaganje cjelovito osmišljenih javnih kulturnih i umjetničkih programa, kao što su izložbe, festivali, predstave, koncerti, instalacije, akcije i manifestacije.

Putem ovog poziva može se ostvariti potpora u dvije kategorije – sufinanciranje i obilježavanje, s time dok sufinanciranje mogu ostvariti samo programi posebno oblikovani za program EPK, dok se u kategoriji obilježavanja otvara mogućnost uključivanja u službeni kulturni i umjetnički program EPK onih programa koji ne trebaju dodatnu financijsku potporu.

Direktorica društva Rijeka 2020 Emina Višnić naglasila je kako je cilj raspisivanja ovog poziva dobiti još odličnih programa, koji će postati sastavni dio službenog EPK programa, koji će se odvijati od 1. veljače do 31. prosinca 2020. godine na području Rijeke ili Primorsko-goranske
županije.

„Putem ovog poziva ne tražimo ideje koje bismo mi realizirali, već tražimo one koji su sposobni samostalno realizirati svoje ideje, koji ih mogu izraziti na način da ih se može ocjenjivati prema jasno navedenim kvalitativnim i formalnim uvjetima. Poziv nije za prve ideje, već očekujemo od svih prijavitelja da razrede svoju ideju u vidu projekta,“ kazala je direktorica Višnić, dodavši
kako je ovaj poziv još jedna prilika da se jave svi oni koji misle da imaju dobar projekt.

U kategoriji „Sufinanciranje“ mogu se prijaviti samo programi posebno oblikovani za program Europske prijestolnice kulture, kao što su nove manifestacije i festivali, predstavljanje novih umjetničkih produkcija ili radova i slično. Moguće je prijaviti i programe unutar postojećih manifestacija i festivala, ali isključivo ako se radi o specijalnom i dodatnom programu. S obzirom na opseg, kompleksnost i produkcijsku zahtjevnost, programi se mogu prijaviti u jedan od pet razreda sufinanciranja, koji se kreću od 20 do 200 tisuća kuna. Ukupno je osigurano 1,5 milijuna kuna, s time da sva sredstva, bude li ocijenjeno da prijedlozi nisu dovoljno kvalitetni, ne moraju dodijeliti putem ovog javnog poziva.

Svoje projekte za sufinanciranje mogu prijaviti pravne ili fizičke osobe, od kulturnih institucija i udruga preko malih poduzeća u kreativnim industrija i škola do samostalnih umjetnika i obrtnika s prebivalištem na području Hrvatske.

S ciljem obogaćivanja kulturnog i umjetničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, raspisan je javni poziv za predlaganje cjelovito osmišljenih javnih kulturnih i umjetničkih programa, kao što su izložbe, festivali, predstave, koncerti, instalacije, akcije i manifestacije. Putem ovog poziva može se ostvariti potpora u dvije kategorije – sufinanciranje i obilježavanje, s time dok sufinanciranje mogu ostvariti samo programi posebno oblikovani za program EPK, dok se u kategoriji obilježavanja otvara mogućnost uključivanja u službeni kulturni i umjetnički program EPK onih programa koji ne trebaju dodatnu financijsku potporu.

„Ovo nije poziv za bilo koji kulturni ili umjetnički program. Naime, jasno su istaknuta područja i formati koje tražimo, odnosno oni za koje smo primijetili da postoji prostor u našem programu. Tako su prihvatljivi oblici aktivnosti programi u neuobičajenim javnim prostorima, poput site specific intervencija, izvedbi, koncerti, akcija, grafita, murala i drugog, zatim inozemna gostovanja i predstavljanja autora, međunarodni festivali i manifestacije, tematske izložbe fotografije i dizajna i slično“, kazala je Višnić.

Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva društva Rijeka 2020, istaknula je kako će se dodatno vrednovati europska dimenzija projekta. „Posebno će se vrednovati prijedlozi koji obrađuju teme koje su relevantne na europskom području, programi koji imaju partnerske organizacije iz Europe ili oni koji su privlačni za širu europsku publiku“, kazala je Kregar Šegota.

Tako će dodatne bodove dobiti programi koji predlažu suradnju s Galwayom, irskim gradom koji će 2020. godine također ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, kao i prijedlozi unaprjeđivanja suradnje s Ljubljanom, Bečom i Trstom. Također, posebno će se vrednovati programi koji uključuju partnere iz jednog od gradova koji su bili kandidati za Europsku
prijestolnicu kulture 2020 (Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Split, Varaždin,
Zadar i Zagreb).

U kategoriji „Obilježavanje“ otvara se mogućnost korištenja brenda „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“ za odabrane programe, odnosno uključivanja u službeni kulturni i umjetnički
program za one programe koji ne trebaju dodatnu financijsku potporu. U ovoj kategoriji je moguće prijaviti postojeće manifestacije, festivale i druge programi, koji po svojim kvalitativnim i drugim odrednicama mogu pripadati programu EPK. Prijavitelji i partneri mogu biti pravne i fizičke osobe sa sjedištem u zemlji i inozemstvu.

Projekti se mogu predlagati unutar pet od sedam programskih pravaca Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture: Kuhinja, Dopolavoro, Doba moći, Dječja kuća te Slatko i slano. Kulturni i umjetnički program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture konceptualno je određen trima temama: voda, rad i migracije. One se vezuju uz identitet Rijeke, ali se promišljaju na način
da su relevantne u širem, europskom okruženju. Međusobno se isprepliću te kroz program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture stvaraju „Luku različitosti“. Vrijednosti koje su utkane u programsku koncepciju i koje se reflektiraju kroz program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture su hrabrost, neobičnost, progresivnost i ambicioznost.

Rok za predaju prijave je 11. travnja, prijave se predaju isključivo elektronskim putem, a to je isključivi način za postavljanje pitanja vezanih uz javni poziv. Poziv i prijavnice objavljeni su mrežnim stranicama društva Rijeka 2020.

Ocjenu pristiglih prijava vršit će Programska komisija, a odluka o odabranim projektima objavit će se na mrežnim stranicama društva Rijeka 2020. Ovo je posljednji poziv koji se odnosi na predlaganje kulturnih i umjetničkih programa, dok će sredinom godine, a u sklopu kampanje Uključi se! biti raspisani pozivi građanima za uključivanje u suradničke programe „Civilne
inicijative“ i „Zeleni val“.