Festival će se održati u Rijeci od 6. do 8. rujna 2019. na tri različite lokacije (Trg 128 brigade/Trg riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječka placa) i ugostit će zanimljiva glazbena imena poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove.

Posjetitelji će na festivalu moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i PGŽ, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Festival uz glazbu i gastronomiju donosi cirkuski program, program za djecu i folklorne nastupe.

Glazbeni program

Petak, 6. rujna

Prvi dan festivala, u petak 6. rujna, na Trgu Riječke rezolucije na pozornicu će se popeti najbolji romski
puhački orkestar na svijetu Boban Marković Orkestar nakon kojeg će nastupiti North East Ska Jazz Orchestra, originalni talijanski sastav koji čini 14 mladih i obrazovanih glazbenika koji jazz obogaćuju ska, reagge i rocksteady ritmovima. North East Ska Jazz Orchestra će nakon solo nastupa izvesti zajednički koncert s talijanskim bendom Wicked Dub Division čija glazba vješto miješa reggae zvuk s dubom.

Subota, 7. rujna

U subotu 7. rujna u 19:30 u HNK Ivan pl. Zajca nastupit će češka avangardna violinistica romsko-židovskog porijekla, Iva Bittová s Porto Etno orkestrom, a prije njih će nastupiti legendarni riječki Putokazi. Program se u subotu nastavlja na Trgu Riječke rezolucije gdje multikulturalni glazbeni miks stvaraju zagrebački Cinkuši, nenadmašni majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća bend BaBa ZuLa i pariški elektro duo Acid Arab koji spaja zvukove zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima.

Nedjelja, 8. rujna

Na riječkoj tržnici i na Kazališnom trgu dnevni će program u nedjelju 8. rujna popratiti nastupi JeboTon ansambla, uličnog benda sastavljenog od više domaćih bendova koji su proslavili gerilski nastupi puni nevjerojatne energije i dobrih vibracija i EtnoRoma, jednog od najpoznatijih mađarskih etno bendova koji baštine romsku muziku. Temelj njihove glazbe tradicionalni su Vlah Roma melodije i ritmovi koji su se s vremenom pod utjecajem gypsy jazz-a i swinga razvili u gypsy world music jedinstvene energije.

Svi glazbenici okupljeni na Porto Etno festivalu povezuju opijajućom glazbom sve ljude svijeta, kojim god oni jezikom govorili i kojoj god kulturi pripadali. Na Porto Etno festivalu svi plešemo istim ritmom, ritmom srca.

Ulaznice

Programi za djecu i programi na riječkoj placi besplatni su za posjetitelje, hrana će se moći kušati po iznimno pristupačnim cijenama, dok se ulaz na koncerte naplaćuje. Popust od 20 % imaju studenti, umirovljenici i nezaposleni. Osobe s invaliditetom ulaze besplatno, djeca do 12 godina ulaze besplatno uz pratnju roditelja.

Festivalske ulaznice za petak i subotu prodaju se po pretprodajnoj cijeni od 100 kuna, a na ulazu će koštati 150 kuna. Dnevne ulaznice za petak i subotu u pretprodaji koštaju 70 kuna, dok će na ulazu biti 100 kuna.

Koncert u HNK Ivan pl. Zajca (Iva Bittová, Putokazi i Porto Etno orkestar) u pretprodaji stoji 60 kuna, a na ulazu 80 kn (prodaje se zasebno).

Ulaznice možete kupiti online.