Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u Rijeci ponosno 10. godinu zaredom obilježava 17. svibnja, Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije (International Day Against Homophobia, Biphobia, Interphobia & Transphobia – IDAHOBIT).

Globalna tema IDAHOBIT-a ove godine je “Naša tijela, naši životi, naša prava” (eng.: Our Bodies, Our Lives, Our Rights). „Ovom temom se zahtijeva pravo da živimo svoju seksualnost i da se rodno izražavamo bez straha od fizičkog nasilja, takozvanih „konverzivnih terapija”, te prisilne sterilizacije transrodnih i interspolnih osoba“, navode iz LORI, podsjećajući da veliki broj LGBTIQ+ osoba diljem svijeta u svom svakodnevnom životu i dalje proživljava nasilje, diskriminaciju i manje mogućnosti od drugih.

Obilježavanje okrugle obljetnice IDAHOBIT-a započelo je protekle subote gledanjem Eurovizije u Palachu, te se nastavlja danas u 17 sati panel raspravom „Spol i rodni identitet u suvremenom društvu“ u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Organizator tribine je Vijeće za rodnu ravnopravnost Sveučilišta u Rijeci u suradnji s LORI, a govorit će: prof. dr. sc. Dubravka Jurišić-Eržen, dr. med., prim., doc. dr. sc. Jasminka Juretić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova  Višnja Ljubičić, Ana Ajduković i moderatorica prof. dr. sc. Sanja Barić. Nakon panela, od 19 sati u zgradi Circola slijedi Queer Karaoke. Obilježavanje će biti zaključeno u utorak, 17. svibnja, podizanjem zastave duginih boja na pročelju zgrade Grada Rijeke na Korzu.

U Republici Hrvatskoj IDAHOBIT se obilježava od 2011. godine odlukom Sabora, a kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova. Do sada, Rijeka je od 2013. bila jedini grad u Hrvatskoj koji službeno obilježava IDAHOBIT isticanjem zastave duginih boja na pročelju zgrade gradske uprave. Ovaj dan od velike važnosti za razvoj demokratskog društva obilježava se u više od 130 zemalja diljem svijeta. „Imamo pravo živjeti slobodno i dostojanstveno!“, poručuju organizatori.

Više je dostupnici na poveznici:   https://www.lori.hr/hr/novosti/1145-rijeka-10-godinu-zaredom-obiljezava-medunarodni-dan-borbe-protiv-homo-bi-transfobije

(Povorka ponosa 2002. godine u Zagrebu / LORI arhiva )