Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je ugovore o bespovratnim EU sredstvima hrvatskim poduzetnicima koji su ih osvojili unutar natječaja „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI)“, među kojima je i riječka tvrtka Alfa Marine. Riječ je tvrtci koja se bavi ugradnjom, puštanjem u pogon te održavanjem sustava za brodsku propulziju, a dobivenih gotovo 780.000 kuna namijenili su dovršetku razvoja inovativnog integriranog sustava za dinamičko pozicioniranje broda te povećanje konkurentnosti.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta za ovaj poziv IRI osiguralo je 998 milijuna kuna bespovratnih sredstava, te je do sada dodijeljeno 87 potpora u vrijednosti 784 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena
poticanju razvoja novih tehnologija i poslovnih kapaciteta kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

„Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je do danas odobrilo financiranje za 2068 projekata kojima je dodijeljeno 3,4 milijarde bespovratnih sredstava čime se planira otvoriti više od 8700 radnih mjesta“, istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ukupna vrijednost projekta tvrtke Alfa Marine iznosi 1.5 milijuna kuna, a bespovratna sredstva u visini 780.000 kuna iskoristit će za inovativno rješenje za upravljanje brodskom propulzijom koje se sastoji od integracije modula potrebnih za pokretanje broda što omogućuje bolju upravljivost.

Poduzetnici iz Primorsko-goranske županije od 2015. godine do sada povukli su više od 180 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz  Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz poticaje Ministarstva gospodarstva,
poduzetništva i obrta financirano je u tom razdoblju sveukupno 113 projekta za izgradnju proizvodnih kapaciteta, ulaganje u proizvodnu tehnologiju, poboljšanje konkurentnosti, podršku razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, razvoj poslovne infrastrukture, inovacije itd.

Oznake