Osim što su dio programa ugostile riječke kulturne ustanove, većina se programa ipak odvija na otvorenim prostorima – kako riječkim trgovima i ulicama, plažama i parkovima, ali i tržnicama, tako i nekim već dobro uhodanim kulturnim prostorima, kao što je Trsatska gradina, ali i nekima koji postaju stjecišta raznih događanja, kao što je Zavičajni muzej Drenova.

Organizatori manifestacija su različiti, a manifestacije su dobro posjećene. Grad Rijeka je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke većem dijelu manifestacija dao podršku u organizaciji, pa se može reći da kroz suradnju javnog i privatnog sektora kroz koju nastaje zanimljiv ljetni program. Tako je manifestacija Noći riječkih trgova i plaža ove godine ponudila još bogatiji programski sadržaj, od koncerata, preko glazbenih i književnih večeri i radionica do ribarskih noći, dok Ljeto na Gradini već tradicionalno donosi niz atraktivnih kulturnih i zabavnih sadržaja, od konceptualnih manifestacija do glazbenih i dramskih programa.

Na Vežici se održava Riječka zvečka, dobra kvartovska priča koja je u pet godina svog postojanja prerasla u veliko riječko ljetno događanje, dok je drugu godinu zaredom održan i Sailor Sweet&Salt Music Festival, organiziran u duhu programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Iako je većinu svojih kapaciteta usmjerila na osmišljavanje i provedbu programa Europske prijestolnice kulture u sljedećoj godini, svoj obol bogatom riječkom kulturnom ljetu dala je i tvrtka Rijeka 2020.

Najveći i najposjećeniji EPK-ovski program svakako je dječji festival „Tobogan“, koji se krajem lipnja i početkom srpnja održao po treći put i u dva tjedna okupio čak 9 tisuća malih i velikih Riječana i njihovih gostiju. “Tobogan” je ove godine ponudio preko 50 kreativnih radionica, u kojima je sveukupno sudjelovalo 900 djece različitih uzrasta. Dječji festival “Tobogan” oslikava mnogo toga što će biti smješteno i u Dječju kuću koja se gradi u bivšem kompleksu Benčić, budućem riječkom art-kvartu.

Rijeka je ugostila i Festival europske kratke priče, dok se u sklopu natječaja Civilnih inicijativa, na kojem su građani predlagali svoje programe, održavaju se promenadni koncerti limene glazbe na Titovom trgu te plesne večeri za umirovljenike u Centru Zamet. U sklopu programskog pravca 27 susjedstava, koji uključuje programe u riječkoj okolici i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, u Zavičajnom muzeju Drenova odvijaju se filmske projekcije, a pred nama su još i veliki elektronički party Hartera Revisited, Porto Etno Festival i dr.

Pred nama još niz atraktivnih programa

Riječko kulturno-zabavno ljeto nastavlja se i dalje – osim što je do 4. rujna u galeriji Kortil otvorena izložba velikog Marca Chagalla, u rujan se protežu i Noći riječkih trgova i plaža, Ljeto na Gradini, te drugi programi.

Noći riječkih trgova i plaža

U nastavku manifestacije Noći ljetnih trgova i plaža na Pavlinskom trgu danas nastupa Francesco Squarcia i Aleksandar Valenčić, a sljedeći tjedan Joso Butorac (20.8.).

Besplatni koncerti svakog četvrtka u 20 sati odvijat će se i na Koblerovom trgu: Love Runners (15.8.), By The Way Band (22.8.), Love Runners (29.8.), Goran Tomić Trio (5.9.) i Oridano Gypsy Jazz Band (12.9.).

Zabavna će biti i večer 23.8. na Trgu Ivana Klobučarića gdje će se održati svirka uživo te Gatu Karoline Riječke na još jednoj Gastro ribarskoj noći.

Za studente i druge ljubitelje dobrih provoda četiri popularna riječka kafića Garcon Bar, Rakhia Bar, Stop i Modesto svakog utorka organiziraju „Đir po starom gradu – Rakija to go“.

U Pajol baru na plaži Grčevo tijekom cijelog ljeta pa do kraja rujna, gotovo svakodnevno od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati, možete sudjelovati u likovnim i book radionicama te glazbenim večerima. Ljeto je zanimljivo i na Kantridi u beach barovima Morski prasac, Empeduja, Morski vuk i Prasowski kojima se odvija niz zanimljivih događanja u okviru bogatog programa Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture. Nakon jazz festivala Štikla i punk festivala, na plaži Bivio od 27. do 31.8. održavat će se peti po redu Art Kamp Empeduja, u sklopu programa FKK 2020 – Europski kvart kulture, a pred nama su i dvije humanitarne akcije „2. brudetijada na Morskom prascu“ na plaži Igralište (20.8.)  i 5. plivački maraton od Empeduje do Morskog prasca (24.8.). Osim toga, održat će se i niz ekoloških akcija čišćenja čišćenja plaža i podmorja.

Ljeto u Starom gradu

Nakon koncerta Sandra Bastiančića i Nine Romić, ovog četvrtka u 21 sat filmskim projekcijama izabranih filmova s međunarodnog festivala KRAF nastavlja se niz besplatnih događanja na Pavlinskom trgu u sklopu manifestacije Ljeto u Starom gradu.  Sljedeći četvrtak nastupaju Martina Majerle i Mario Šimunović na večeri romantične glazbe, a tjedan dana kasnije na rasporedu je Dječji program – nastup zborova “Mali Riječani” i “Morčići” uz nagradnu likovnu radionicu “Volim Stari grad i Školjić”.

Ljeto na Gradini

Nakon nastupa hrvatske pjevačke dive Vanne na Trsatskoj gradini, događajima bogato Ljeto na Gradini nastavlja se koncertnim nastupima Nikoline Tomljanović (20.8.), Keops unplugged (22.8.), klape Šufit u sklopu gastro-glazbene manifestacije Taste  Music (25.8.) te Branimir Gazdik kvarteta (27.8.). U završnici Ljeta na Gradini održat će se i PAR Gradina znanja (27.8.) te Baltazar na Gradini (1.9).

Vežičke ljetne noći

U parku na križanju Kvaternikove i ulice Martina Kontuša tijekom srpnja i kolovoza održavaju se koncerti. Do sada su nastupili Blagdan bend, Mile Kekin, Edi East Trans Blues, Turisti, My buddy moose, Divlji detektivi i Jonathan, a ovaj četvrtak nastupit će Šajeta.

Hartera Revisited Party

Europska prijestolnica kulture, 24. kolovoza udruženim snagama s Klubom Crkva, organizira veliki elektronički Hartera Revisited party. Na lokaciji bivše riječke Tvornice papira, 24. kolovoza, minutu prije ponoći, publiku očekuje devet DJ nastupa na dva floora. Treći “chill” floor preuzet će Kino Katarina sa svojom selekcijom art filmova. Headlinerice su DJ-ica Dr. Rubinstein, rođena Ruskinja s berlinskom adresom, i cijenjena talijanska DJ-ica Elena Colombi. U Harteru iz Banje Luke dolazi i Joma Maja, Bronski, Igorritza, Life4Funk, Boo Dale, riječka DJ-ica Kasja te beogradski DJ Marko Vuković. Party u Harteri održava se u sklopu Ciklusa Furioza Rijeke EPK koji predstavlja glazbenice i glazbu koju stvaraju žene.

Porto Etno

U Rijeci će se od 6. do 8. rujna održati treći Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, i to na Trgu 128. brigade HV-a te Trgu Riječke rezolucije, dvama prostorima koji od sutra trajno postaju pješačke zone. Ugostit će više od 100 izvođača poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove, a posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Održat će se se i prezentacija folklora i glazbenih nastupa udruga nacionalnih manjina, kao i niz dječjih radionica. Glazbeni program festivala osmislio je jazz glazbenik Zoran Majstorović, a voditeljica gastronomskog programa je masterchefica Srđana Jevtić, koja će za posjetitelje Porto Etno festivala kuhati zadnji dan.

Dobro posjećena događanja

Od Festivala europske kratke priče do izložbe i spektakularnog dječjeg Tobogana do izložbe velikog Marca Chagalla koja se još uvijek može razgledati u Galeriji Kortil, ljeto u Rijeci ostat će obilježeno i brojnim održanim i dobro posjećenim događanjima. Među njima se ističe drugi Sailor Sweet&Salt Music Festival na Senjskom pristaništu koji je ugostilo Josipu Lisac, Mr.Lee & IvaneSky, The SIIDS i Mrave brojim. Tu su i koncerti 4 tenora, Tomislava Bralića i klape „Intrade“ na Trgu Riječke rezolucije te glazbene večeri na Kontu s Denis Razz Adjustable Groupa, predstave i modne revije na Gradini i niz drugih događaja.

Cjelokupni program događanja u Rijeci dostupan je OVDJE.