Riječki program lokalnog partnerstva provodi se od 2005. godine s ciljem razvijanja partnerskog i suodgovornog odnosa između građana i Grada Rijeke. Najznačajniji ciljevi projekta su potaknuti vijeća mjesnih odbora, udruge i građane na zajedničko sudjelovanje u rješavanju problema i zadovoljavanju potreba u lokalnoj zajednici (projekti se provode na prostoru mjesnih odbora, ulica, stambenih blokova i sl.), omogućiti brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture mjesnih odbora i građana koji su iskazali spremnost na dodatni osobni angažman i aktivno sudjelovanje, razviti partnerski i suodgovoran odnos Grada i građana u rješavanju problema i zadovoljavanju potreba u lokalnoj zajednici, postići veće društvene i ekonomske učinke udružujući sredstva javnog i privatnog sektora uz snažan doprinos lokalne zajednice.

Od 12 pristiglih prijedloga za realizaciju u 2021. godini odabrano je 5 projekata, od kojih jedan nije realiziran zbog odustajanja od strane predlagatelja projekta. Pandemija COVID-19 odrazila se i na kasniji početak realizacije svih projekata, te se dio radova na tri projekta odvijao i početkom 2022. godine.

Tijekom 2021. godine realizirana je 2. faza uređenja Parka lovora na Kantridi, prijavitelja PD Kamenjak, a projektu je iz Proračuna dodijeljen iznos od 36.000,00 kuna, projektu Sjenica dobrih želja Udruge Pegaz dodijeljeno je 28.000,00 kuna, projektu Džepni park Lešnjak, prijavitelja MO Školjić-Stari grad dodijeljeno je 37.500,00 kuna, projektu Zeleno srce kvarta, grupe Građana Kvart za kvart dodijeljeno je 8.000,00 kuna, dok je projektu Sportsko susjedstvo, prijavitelja Kvart za 5 dodijeljen iznos od 4.000,00 kuna.

Navedenim projektima uređena je zapuštena površina i šetnica (cca. 30.000 m2) između Dječje bolnice Kantrida i Doma umirovljenika na Kantridi, okoliš Udruge Pegaz u Draškoj dolini, neuređena površina uz Kosi toranj, odnosno prostor omeđen Agatićevom ulicom, Ulicom Pavla Rittera Vitezovića, kućom Slogar i dvorištem Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, obnovljena su sjedeća mjesta na Trgu Ivana Klobučarića kao i površina u Ulici Aleksandra Mamića između kućnih brojeva 7 i 9, uz parkirni prostor.

Za realizaciju pet projekata lokalnog partnerstva u 2021. godini iz Proračuna
Grada Rijeke izdvojeno je ukupno 110.621,23 kn. Doprinos lokalne zajednice kroz ostvareni volonterski rad, donacije i sponzorstva iznosi 198.188,00 kn, a u realizaciju projekata bilo je uključeno 305 volontera. Ukupna vrijednost realiziranih projekata iznosi 308.809,23 kuna.

Realizirani projekti u 2021. godini:

Park lovora

Projekt Planinarskog društva Kamenjak, Park lovora na Kantridi“, 2. faza

Projekt Planinarskog društva Kamenjak, Park lovora na Kantridi“, 2. faza
Utrošena sredstva Proračuna 36.000,00 kn
Doprinos zajednice 165.570,00 kn
Ukupna vrijednost projekta 201.570,00 kn

Projektom je uređena šetnica i zelena površina na Kantridi između Dječje bolnice Kantrida i Doma umirovljenika. Glavni ciljevi projekta su realizirani, pa i premašeni jer su se tijekom realizacije projekta stalno uključivali novi sudionici i donatori s dodatnim idejama za razvoj projekta. Ostvareni su primarni ciljevi: uklanjanje u potpunosti ilegalnog otpada u prostoru zelene površine između Dječje bolnice i Doma za starije osobe te sprječavanje odlaganja i ponovnog odlaganja otpada, povećanje mogućnosti za šetnju u prirodi, bavljenje sportom i rekreacijom, igrom u sigurnom šumskom ambijentu, provođenje raznih edukativnih školskih i predškolskih programa „škole u prirodi“ u urbanoj sredini. Poseban dio projekta je izgradnja „Drvene galerije” koja će svojom originalnošću i kreativnošću predstavljati u Hrvatskoj jedinstvenu izložbu skulptura u prirodi.

Dodatni cilj bio je od velikog neuređenog i zapuštenog područja (oko 30.000 m2) napraviti novi atraktivni gradski park s autentičnim karakterom autohtone mediteranske šume (lovor, hrast crnika, cedar, zelenika, veprina…). U kombinaciji sa drugim obližnjim sportsko-rekreativnim i turističkim sadržajima (od sportske lučice 3. maja do hotela Hilton i Preluka) Park lovora činit će atraktivnu cjelinu, poboljšati kvalitetu života građana te obogatiti turističku ponudu grada.
Proračunskim sredstvima u iznosu od 36.000,00 kn izvedeni su građevinski radovi iskopa i izrade pristupne staze za osobe sa posebnim potrebama (pristup invalidskih kolica), amfiteatra i livade, te nabave i ugradnje deset klupica bez naslona, pet klupa sa naslonom i info table.
Volonterskim radom 230 volontera odradili su 4.290 volonterskih sati.

Projekt „Sjenica dobrih želja“, Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja „Pegaz“, 3. faza
Utrošena sredstva Proračuna 25.690,00 kuna
Doprinos zajednice 9.960,00 kuna
Ukupna vrijednost projekta 35.650,00 kuna

Projekt „Sjenica dobrih želja“, Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja „Pegaz“, 3. faza

Projektom je dodatno uređena površina koju Udruga koristi u Draškoj dolini. Proračunskim sredstvima u iznosu od 25.690,00 kn kupljena je i postavljena sjenica – samostalna nadstrešnica s krovom. U projekt se uključilo 17 volontera sa ukupno 120 volonterskih sati u vrijednosti 3.960,00 kuna. Volonterskim radom i donacijama izvedeni su građevinski radovi pripreme i betoniranja temelja za sjenicu kao i doprema i sadnja mediteranskog bilja i cvjetnica oko sjenice. Cilj projekta je poboljšanje općeg psiho-fizičkog stanja kod osoba s problemima mentalnog zdravlja. Uređenjem primjerenog natkrivenog prostora stvoreni su uvjeti za provedbu radne terapije na otvorenom, neovisno o vremenskim uvjetima. Stvaranjem i uređenjem primjerenog natkrivenog prostora, ukomponiranog u prirodno okruženje potiče se cjelogodišnji boravak na otvorenom i omogućuje se izvedba različitih terapijsko – edukativnih programa na javnoj površini (radionice za djecu, škola u prirodi, edukacije za volontere, radionice zdrave prehrane).

Projekt „Zeleno srce kvarta“ grupe građana Kvart za Grad
Utrošena sredstva Proračuna 7.550,98 kn
Doprinos zajednice 3.861,00 kn
Ukupna vrijednost projekta 11.411,98 kn

Projekt „Zeleno srce kvarta“ grupe građana Kvart za Grad

Projektom je uređena površina u ulici Aleksandra Mamića između kućnih brojeva 7 i 9. Površina je oplemenjena sadnicama voćki, mediteranskog bilja i trave kojom se betonska i zapuštena površina uz parkirni prostor ozelenila. Proračunskim sredstvima Grada u iznosu od 7.550,98 kn izvedeni su građevinski radovi ravnanja terena, te je nabavljen biljni materijal i zemlja. Volonterskim radom očišćen je prostor od nepoželjne vegetacije (korov, grmlje) i otpada koji se nalazio na površini, razasuta je zemlja, posađeno bilje i voćke, orezala se okolna vegetacija i postavili su se ukrasni kameni rubnjaci. U projekt se uključilo 10 volontera.

Projekt „Sportsko susjedstvo“ grupe građana Kvart za 5
Utrošena sredstva 3.880,85 kuna
Doprinos zajednice 3.437,00 kuna
Ukupna vrijednost projekta 7.317,85 kuna

Projekt „Sportsko susjedstvo“ grupe građana Kvart za 5

Projektom su obnovljeni drveni sjedeći elementi na Trgu Ivana Klobučarića ispred Osnovne škole Nikole Tesle te nabavljena dva gola za igralište koje je zatvoreno žičanom konstrukcijom.
Proračunskim sredstvima u iznosu od 3.880,85 kn nabavljeni su golovi, te materijal (lak, boje, premazi, kistovi, brusni papir za brušenje i bojanje sjedećih elemenata).
U projektu je sudjelovalo 15 odraslih osoba i petero djece. Odrađeno je 89 sati volonterskog rada u aktivnostima prikupljanja ponuda i nabavke opreme, skidanju, brušenju, bojanju i vraćanju klupica sa i na Trga I. Klobučarića. Donacijom građana izrađen je logo „sportsko susjedstvo“.

Projekt grupe građana MO Školjić-Stari grad, “Džepni park Lešnjak“
Utrošena sredstva Proračuna 37.499,40 kuna
Doprinos zajednice 15.360,00 kuna
Ukupna vrijednost projekta 52.859,40 kuna

Projekt grupe građana MO Školjić-Stari grad, “Džepni park Lešnjak“

Projektom je uređen je prostor omeđen Agatićevom ulicom, Ulicom Pavla Ritera Vitezovića, kućom Slogar i dvorištem Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. 160 m2 zapuštene zelene površine koja se koristila kao odlagalište otpada i javni wc pretvoreno je u džepni park. Uz golu betonsku površinu Klobučarićevog trga nastala je mala zelena oaza.

Izvedeni su radovi iskopa i ravnanja terena, uklanjanja postojećeg stabla, nabava drvene građe, biljnog materijala, zemlje i opreme (klupa, koševe za otpad) te postavljanje opreme (klupice, koševi za smeće).

Volonterskim radom 33 volontera odrađena su 294 volonterska sata.

Riječki program lokalnog partnerstva

Od 2005. do 2021. godine na Riječki program lokalnog partnerstva prijavljen je ukupno 221 projekt, od čega je 117 projekata odabrano za realizaciju. Do kraja 2021. godine realizirano je ukupno 111 projekata. U 2022. godini u tijeku je realizacija sedam novih projekata.

U razdoblju od 2005. do 2021. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva uređeno je 18 igrališta/parkova za djecu, 9 zelenih površina, 18 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, 3 šetnice, 11 dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju i PO Baredice) i 18 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Potok, Pehlin, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić).