U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2019. godini uspješno je realizirano devet projekata, čija je vrijednost penje na pola milijuna kuna.

Kao nastavak projekata iz prethodnih godina, dodatno je uređen trg na Sušaku, dvorišta OŠ Gornja Vežica i Zavičajnog muzeja Drenova, košarkaško igralište na Zametu te dječji park na Školjiću. Uređen je i okoliš Dječjeg vrtića Turnić te osnovnih škola Podmurvice i Belveder. Također, oslikavanjem stepeništa ispod Astronomskog centra na Gornjoj Vežici, grad je dobio novouređenu površinu za svoje građane, turiste i prolaznike.

Sudjelovalo čak 305 volontera

Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzori, koji svojim dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.

Projekti su ukupno vrijedni 503.251,97 kuna, s time da ukupna sredstva izdvojena iz gradskog proračuna iznose 272.527,51 kuna, dok doprinos zajednice iznosi čak 231.324,46 kuna.

Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera, kojih se u 2019. godini uključilo 305.

Nastavak uređenja trga između OŠ Centar i Graditeljske škole za industriju i obrt

U organizaciji grupe građana Kortil drugu godinu zaredom nastavljeno je uređenje trga između OŠ Centar i Građevinske škole, pokraj ulice Podhumskih žrtava. Dok je u sklopu projekta „Kortil uživo“ u 2018. godini oslikavano stepenište ispod Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku koje vodi prema trgu ispred OŠ Centar, u 2019. godini provedene su brojne aktivnosti – dodane su klupice, žardinjere, raslinje.

Kortil uživo 2019

No, važnost ovog projekta kojeg provodi grupa građana Kortil je puno veća u onim široj javnosti manje vidljivom dijelu – razvijanje  kreativnog odnosa prema javnom prostoru i aktivno uključivanje u njegovo uređenje; povezivanje ustanova, udruga, gradske uprave i građana; poticanje volonterstva… Održane su sve planirane aktivnosti (dvije prezentacije, tri ankete, četiri radionice, akcija Hrvatska volontira, dodatne školske radionice) u koje je uključen je planirani broj sudionika (pet udruga, tri škole, četvero umjetnika i preko 70 volontera).

Postavljene tribine i dodatno uređeno košarkaško igralište na Zametu

U 2019. godini nastavljen je još jedan projekt – uređenje košarkaškog igrališta u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Zamet. Igralište je postalo funkcionalnije postavom montažnih tribina sa 72 mjesta, dvije klupice i dva koša za otpad te oslikavanjem zida. Zid su prema ideji 13-godišnjeg dječaka Dina Bašića oslikali mladi umjetnici Mislav Lešić i Emanuela Lekić.

Posebnost ovog projekta je u tome što su ostala sredstva, pored onih iz gradskog proračuna, namaknuta održavanjem Gospodarskih igara, u kojima su sudjelovalo oko 150 natjecatelja. U realizaciji projekta sudjelovalo je i 20 volontera, koji su oslikali zid, organizirali igre i humanitarnu košarkašku utakmicu. Na utakmici su nastupili olimpijci i bivši košarkaši, a kao poseban gost Dino Rađa, član Košarkaške kuće slavnih.

Uspješnost projekta je vidljiva je pojačanim korištenjem igrališta te kvalitetnijim radom Košarkaškog kluba Zamet. Postavljene tribine su vrlo bitne jer će u budućnosti biti organizirana razna sportska, kulturna i druga događanja.

U projektu „Zeleno srce Podmurvica“ uređen okoliš OŠ Podmurvice

Neuređena zelena površina uz OŠ školu Podmurvice postala je učionicom na otvorenom te su njome povezani unutarnji i vanjski školski prostori. Ona uključuje uređenu stazu, četiri manja vrta gredice u koja su posađene cvjetnice, povrtnice, začinsko i mediteransko bilje, postavljen je kameni stol sa sjedištem ispod stabla hrasta, sjenica, kućica za ptice, hotel za kukce te je hortikulturno uređen okoliš.

Zeleno srce Podmurvica

Kako je na inicijativu škole Grupa građana Mlaka uspješno aplicirala na dva lokalna projekta: Riječki program lokalnog partnerstva i program Civilne inicijative Rijeka 2020 kroz projekt „Čitajmo zajedno ispod krošnje hrasta“ Grupa Građana Mlaka povezala je učenike i djelatnike Osnovne škole Podmurvice sa susjednom školom OŠ-SE Gelsi te sa susjednim vrtićem – Dječjim vrtićem Mlaka, Mjesnim odborom Mlaka kao i sa zainteresiranim građanima Rijeke, potičući međugeneracijsku suradnju.

„Pokretači promjena“ uredili okoliš Dječjeg vrtića Turnić

Projektom “Dvorište kao poligon mašte i pokreta” uređen je dvorišni prostor Dječjeg vrtića Turnić. Dvorište je podijeljeno na zone aktivnosti koje su obogaćene za to primjerenim sadržajima – iscrtan je prometni poligon, izgrađena su dva pješčanika, postavljeni tobogan i njihalica, oblikovani začinski i mediteranski vrt, izrađena taktilna staza, iscrtana igrališta za mali nogomet i košarku i dr.

Uređenje vrtića Turnić u sklopu RPLP 2019

Vrtićarci provode veći broj sati u obnovljenom prostoru, zanimljivi su im edukacijski sadržaji i ciljane zone aktivnosti koji ih je sada daleko više. Aktivnosti projekta se planiraju nastaviti daljnjim obogaćivanjem postojećih sadržaja uz osluškivanje potreba i interesa djece.

Oslikane stube prema Astronomskom centru

Projekt „Vučica u svemiru“ odvijao se na području MO Gornja Vežica. Uređena lokacija je prostor okretišta autobusne linije 7a u čijoj su neposrednoj blizini i stube koje ga povezuju s Astronomskim centrom Rijeka. Stube se nalaze na prostoru zelene površine srednje visokog raslinja koja okružuje cjelokupni kompleks Astronomskog centra. Radi se području sv. Križa. Stube su oslikane planetima sunčeva sistema, a na dnu stubišta postavljena je panel ploča s motivom vučice.

Projekt je pokrenut s ciljem uključivanja lokalnog stanovništva Svetoga Križa u akciju uređenja kako bi se podigla razina svijesti o kulturnoj baštini kraja u kojemu žive. Naime, na području Sv. Križa pronađen je mali kip poznate Rimske vučice. Zbog toga se rodila ideja o uređenju odabranog područja motivima vezanim uz taj arheološki nalaz i onima koje se povezuju uz zvjezdarnicu. Uz volontere iz grupe građana „Umjetnost“, u projektu su sudjelovali i učenici OŠ Gornja Vežica.

Uređeno novo igralište u dvorištu OŠ Gornja Vežica

Vijeća roditelja OŠ Gornja Vežica treći put sudjelovalo je u Riječkom projektu lokalnog partnerstva, nastojeći dodatno urediti okoliš škole.

Uređeno dvorište OŠ Gornja Vežica

Kako bi to postigli, prvo su postavili metalne stupiće na ulaz u igralište te tako dobili novi prostor za igru. Igralište uz školu oslikano je crtanjem poligona i igara na betonu. Učenici i roditelji su na radionicama osmislili igre te ih „preslikali“ na igralište. Igre su primjerene učenicima prvih i drugih razreda jer uključuju učenje abecede, tablice množenja, prepoznavanje geometrijskih likova, brojanje.

Sigurniji okoliš Zavičajnog muzeja Drenova

Zavičajni muzej Drenova također je tijekom godine sudjelovanja u projektu Riječkog programa lokalnog partnerstva uredio svoj okoliš. Zbog sigurnosti posjetitelja te kvalitetnijeg načina izvođenja sve posjećenijih programa u dvorištu Muzeja, u trećoj fazi uređenja realiziran je rezervni ulaz u dvorište, obnovljene su stepenice na ulazu, postavljena je zaštitna ograda i uveden video nadzor.

Treća faza uređenja okoliša Zavičajnog muzeja Drenova

Time su ostvareni svi preduvjeti za sigurno provođenje programa udruga „Bez granica“ i „Dren“ u okviru programskog pravca 27 susjedstava EPK 2020.

O održavanju prostora brinu članovi udruga. Svojim daljnjim aktivnostima namjera im je postići suradnju s vrtićkom i školskom djecom u provođenju zajedničkih aktivnosti iz područja povijesti i ekologije te u njima pobuditi interes za sudjelovanje i suradnju u budućim projektima.

Učionica na otvorenom OŠ-SE Belveder

U realizaciji je još uvijek projekt učionice na otvorenom OŠ-SE Belveder. Do sada je izvedena priprema terena, a u drugom dijelu 2020. godine planira se postavljanje podesta, izradu, bojenje i postavljanje klupica i nabavka didaktičkog materijala.

Uređenje okoliša OŠ SE Belveder

Dodatno oplemenjeno dječje igralište u ulici Žrtava fašizma

U 2019. godini nastavljeno je uređenje dječjeg igrališta u ulici Žrtava fašizma između kbr. 6 i 8, odnosno u blizini OŠ Nikola Tesla.

Nastavak uređenja igrališta u Ulici žrtava fašizma

Nabavljena je nova sprava, koja omogućava kvalitetniju igru djece za vrijeme odmora i tjelesnog odgoja koji se u toplim mjesecima u nekim razredima održava na Klobučarićevom trgu, ali i susjeda s djecom koji slobodno vrijeme provode u parkiću i ispred škole. Ostvaren je i cilj povezivanja stanara-susjeda, ali i volontera iz drugih mjesnih odbora, posebno na akcijama čišćenja i sadnje. Nastavljena je uspješna suradnja s Udrugom Oaza, koja pomaže beskućnicima, koja je održala radnu akciju čišćenja i bojanja parkića. U suradnji s Udrugom za zaštitu obitelji U.Z.O.R. održana je radionica pletenja.

Kalendar događanja

Projekcija
 • 01.12.
 • (19:00)

Avi Mograbi u Art-kinu: Razgovor s redateljem i projekcija filma

Projekcija povodom Međunarodnog dana solidarnosti s narodom Palestine, a po završetku projekcije održat će se razgovor s redateljem ...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije

Festival
 • 02.12.
 • (11:00)

20. i-Fest u HKD-u na Sušaku

Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se održava u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad...

Detaljnije

Koncert
 • 02.12.
 • (20:00)

Pankrti – Live in Palach

U sklopu Adventske turneje 2022, Pankrti će proslaviti 45 godina karijere promocijom novog koncertnog albuma “Turneja pomirenja/Live in Zagreb 1985”....

Detaljnije

Razgovor
 • 07.12.
 • (16:00)

„Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama“ u Narodnoj čitaonici

Živa knjižnica sastoji se od osoba marginaliziranih u našem društvu, čija su životna iskustva možete saznati bez straha i srama u direktnom kontaktu...

Detaljnije

Okrugli stol
 • 08.12.
 • (13:00)

Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih

Europe Direct Rijeka, u suradnji sa Savjetom mladih Grada Rijeke, organizira okrugli stol pod nazivom Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih...

Detaljnije