Na radost mališana i njihovih roditelja u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 24. listopada 2020. otvorena je dugo iščekivana izložba 51000 Balthazargrad, posvećena najuspješnijem omiljenom animiranom serijalu Profesoru Balthazaru. 

Riječ je o najvećoj izložbi u programskom pravcu Dječja kuća projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a ostat će otvorena do 23. siječnja 2021. godine.

Protokolarno otvorenje upriličeno je dan ranije, a zbog strogog poštivanja svih epidemioloških mjera, uz prethodno poslane pozivnice. Uz samog Profesora Bathazara koji je, naravno, bio glavna zvijezda, okupljene su pozdravili ravnateljica MMSU-a Branka Benčić, kustos izložbe Željko Luketić, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, nakon čega je uslijedio i vođeni razgled izložbe, koja je prvi kat muzeja pretvorila u čarobni Balthazargrad.

Otvorena izložba 51000 Balthazargrad

Naziv izložbe s Rijekom povezuje činjenica da je Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila likovnom umjetniku Zlatku Boureku kao inspiracija za crtanje Balhazargrada u kojem dobri profesor živi i smišlja izume.

Prostor izložbe podijeljen je na dijelove Svemir, More, Rijeka i Grad. Prikazuje se povijest serijala, autore, međunarodne uspjehe i nagrade u zanimljivom i interaktivnom prostoru zamišljenom da potiče djecu na istraživanje i igru. Posebno za ovu izložbu slavni Balthazarov izumiteljski stroj je izradila mlada multimedijalna umjetnica Lina Kovačević.

Serijal Profesor Baltazar razvio se iz prvog kratkog filma “Izumitelj cipela”, koju je 1967. godine režirao i animirao Zlatko Grgić, po scenariju koji je napisao zajedno s Borivojem Dovnikovićem Bordom. Nakon nagrade na festivalu u Rumunjskoj, nastaje ideja o serijalu filmova. Do 1978. godine nastalo je 59 epizoda Profesora Baltazara. Scenarij, režiju, crtež i animaciju serije potpisivali su zajedno Zlatko Grgić, Boris Kolar i Ante Zaninović, a pozadine i pretvaranje mješavine Zagreba i New Yorka u Rijeku čini Zlatko Bourek, uz pomoć Branka Varadina i Srđana Matića.

Rijeka 2020 i MMSU ovu su izložbu postavili u suradnji s Jučer Danas Sutra – Platformom za audiovizualna istraživanja te u partnerstvu s Ultra linkom d.o.o. i Zagreb filmom. Kustos izložbe je Željko Luketić, kustoski asistent Leri Ahel, a dizajn postava i grafičko oblikovanje potpisuje Brigada – Zoja Ivanišević, Kristina Volf i Ena Tadej. Za pisanje i obradu teksta izložbe zaslužan je Utorak – Jakov Vilović, dok dizajn svjetla potpisuje Ivan Marušić Klif.

Sponzorski su izložbu podržali: SPAR Hrvatska, dm – drogerie markt d.o.o., TOWER CENTER RIJEKA i Algida.

Ulaznice i vođeni razgledi

Izložba 51000 Balthazargrad može se posjetiti od utorka do petka od 12 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati. Cijena ulaznice je 30 kuna, a pravo na besplatni ulaz imaju djeca do 7 godina, nezaposleni i umirovljenici. Djeca i mladi do 18 godina, studenti i članovi strukovnih udruga i organizacija ostvaruju popust pa za njih ulaznica košta 20 kuna.

Za izložbu se organiziraju i vodstva za publiku i to uz prethodnu najavu za grupe od maksimalno 20 ljudi. Cijena vođenja izložbom na hrvatskom jeziku je 100 kn, a na engleskom 150 kuna. Uz to, za građane će se svake srijede u 17.30, uz prethodnu prijavu mailom na balthazar@mmsu.hr, održavati besplatna vodstva izložbom.

Kalendar događanja

Izložba
 • 04.12. – 20.12.
 • (00:00)

Izložba fotografija „Krajolici sjećanja u grafitima“ u Exportu

Izložba predstavlja fotografije koje su snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar...

Detaljnije

Projekcija
 • 01.12. – 07.12.
 • (17:00)

Riječka premijera filma “Kumek” Darija Juričana

Film o kojem govori cijela Hrvatska konačno stiže na veliko platno Art-kina, 1. prosinca u dvostrukom terminu prikazivanja....

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije

Izložba
 • 02.12. – 15.12.
 • (17:00)

Izložba “Naturalna semantika” Azre Svedružić i Demirela Pašalića

Naturalna semantika multimedijalna je izložba koja istražuje mogućnost dijaloga između prirode ljudi, prirode djela i prirode...

Detaljnije

Izložba
 • 03.12. – 15.01.
 • (19:00)

“Loše odluke, pola zabave” švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik

Izložba se bavi problematikom sve prisutnijeg upošljavanja algoritama u procjeni naših osobnosti i odlučivanja jesmo li „uzorni“ građani ili zaposlenici...

Detaljnije

Projekcija
 • 03.12.
 • (19:00)

Horor drama „Mali Joe“ Jessice Hausner

"Mali Joe", austrijsko-britansko-njemačko-francuska koprodukcija, novi je naslov na programu Art-kina u prosincu...

Detaljnije