Edukativna interaktivna kinetička i svjetlosna instalacija „Nevidljiva ljepota“, koja propituje svemir,  gibanje planeta i način na koji prirodne sile utječu na planet, jučer je u Filodrammatici zatvorila treći Plesni zbirkus – festival izvedbenih umjetnosti za djecu. Male posjetitelje kroz priču je proveo autor instalacije, hrvatski novomedijski umjetnik Filip Borelli.

Okosnicu instalacije “Nevidljiva ljepota” čine kompleksni zakoni fizike, koje je Borelli majstorski ‘preveo’ na dječji jezik, što nije nimalo lako.

Naime, beskonačna prostranstva tame iz koje izranjaju svemirska tijela obasjana su svjetlošću užarenih divova. Upravo su crne rupe kao predstavnici destruktivne sile svemira tema Borellijevog umjetničkog rada. Nevidljivi odnosi tamne tvari s fizičkim svijetom prikazani su u obliku kinetičke skulpture osvijetljene ultraljubičastim svjetlom. Ističući nevidljivi spektar pomoću ultraljubičaste valne duljine, umjetnik nastoji naglasiti frekvenciju gibanja kao glavni element svih odnosa u svemiru. U pratnji autorske ambijentalne glazbe, kinetičke skulpture imitiraju međudjelovanje prirodnih sila. Sam autor kao i posjetitelji na skulpture utječu dodavanjem niti i promjenom brzine okretanja te izgradnji nove skulpture.

Nevidljiva ljepota Filipa Borellija na Plesnom zbirkusu

Istraživanje odnosa svjetlosti, pokreta i glazbe

Filip Borelli, hrvatski je novomedijski umjetnik koji se bavi istraživanjem interakcije svjetlosti, zvuka, pokreta i glazbe. Diplomirao je Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je također završio ekonomski fakultet, a od 2009. godine djeluje kao izvođač, performer, glazbenik i autor svjetlosnih koncepata.

U svojim radovima često koristi znanstvene pristupe u istraživanju prirodnih fenomena. Kinetičke skulpture, interaktivne instalacije, performansi i eksperimentalni filmovi najčešći su oblici njegovog umjetničkog izričaja. Radio je kao glumac, redatelj, snimatelj, montažer i performer na brojnim predstavama, filmovima i glazbenim spotovima.

Treći Plesni zbirkus

Plesni zbirkus je manifestacija za djecu, mlade, ali i odrasle, koju osmišljavaju djeca. U Rijeci se po treći put održavala od 28.5. do 1.6. donoseći niz predstava suvremenog plesa, angažiranog kazališta i interdisciplinarnih izvedbi, kao i radionica na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama tih izvedbenih područja.

Festival Plesni zbirkus organiziraju djeca, Prostor Plus i Vijeće mladih Benčić, a realizirao se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Podrška: HKD na Sušaku, SU Molekula, Dječja kuća, APURI