U petak, 5. veljače, u 17:30 i 19:00 sati, bit će održana praizvedba i premijera predstave Dobar tek!,  autora Tina Grabnara i Ane Duša u režiji Tina Grabnara, koja je ujedno i posljednja premijera ove sezone te zadnja predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka koja je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir istaknula je kako nije bilo jednostavno stvarati još jednu predstavu s inozemnom autorskom ekipom u ovim neizvjesnim vremenima, no naglasila je da posebno veseli što je zadnji premijerni naslov sezone te zadnji EPK – Rijeka 2020 projekt nešto drugačiji od standardnog kazališnog repertoara, jer se radi o predstavi koja počiva na fizikalitetu glumca i mimici te u sebi nosi elemente komedije i klaunerije.

Smijeh i klaunerija

„Polazišna točka predstave je smijeh, ono što nas opušta u ovim teškim vremenima, zato projekt počiva na klauneriji i fizičkom kazalištu s elementima akrobacije i žonglerstva. Istovremeno, predstava progovara o aktualnoj temi današnjice, a to je konstantna borba za uspjehom. Propituje što je sve čovjek u stanju učiniti kako bi uspio, jer se u protivnom smatra manjem bitnim i bezvrijednim.“ naglasio je autor, redatelj i scenograf predstave Tin Grabnar.

Radnja predstave smještena je u Restoran Pepe, najbolji restoran u gradu. Jedini koji ima pet zvjezdica. Hrana je božanstvena, posluga besprijekorna, a gost se tamo uvijek osjeća poput kralja. Jednom godišnje u restoran dolazi kritičar provjeriti je li sve navedeno još uvijek na svome mjestu. No, ovoga puta, stvari ne idu onako kako bi trebale. Vlasnik i konobarice se iz petnih žila trude da bi očarali kritičara, no sve se već zakomplicira kod kaputa koji nikako da sklizne s njegovih ramena. Razdraženi kritičar zapucketa prstima i prva se zvjezdica ugasi. Je li to još uvijek najbolji restoran u gradu?

Dio Dječje kuće EPK

U predstavi glume četiri klauna. Klaun je poetična kazališna forma koja se zasniva na dobroćudnom raskrivanju onih čovjekovih osobina kojih se obično trudimo prikriti. U spoju dječje naivnosti i spretnosti školovanoga glumca, pred gledateljem se rastvaraju slabosti koje s kriju u svakome od nas. Klaun ih se ne srami, no poziva nas da ih pogledamo izbliza, skupa im se nasmijemo i tako u cjelini, sa svim vrlinama i manama prihvatimo ga kao čovjeka, pa tako i sami sebe.

Predstava je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u ime cijelog EPK tima voditeljica programa Dječja kuća, Jelena Milić, zaželjela je riječkim lutkarima svu sreću u daljnjem radu te je naglasila kako je lijepo što se četverogodišnja suradnja Gradskog kazališta lutaka Rijeka i EPK – Rijeka 2020 završava baš u ovakvom veselom i nasmijanom tonu.

Uz autora, redatelja i scenografa Tina Grabnara, autorski tim čine i dramaturginja i trenerica klaunova Ana Duša, kostimografkinja Sara Smrajc Žnidarčič, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dok su za oblikovanje svjetla zaslužni Tin Grabnar i Sanjin Seršić.

Uigrani glumački ansambl predstave čine glumci – lutkari Tilen Kožamelj, Damir Orlić, Andrea Špindel i Petra Vučković, koji su se složili kako je ovaj projekt istraživačkog karaktera i da ozbiljno pristupa komediji te je iz tog razloga izazovan, tehnički točan i matematički precizan do najmanjih detalja, ali da je svakako apsolutno osvježenje u radu te da su se u njemu snašli – za 5 zvjezdica!

Reprize i ulaznice

Predstava je za uzrast 5+ i izvodit će se od 6. veljače pa sve do 20. veljače 2021. godine, i to radnim danom u 17:30 i 19:00 sati te subotom u 11:00 i 18:00 sati. Ulaznice se mogu kupiti putem portala Mojekarte.hr ili rezervirati na blagajni Kazališta na mail blagajna.gklri@gmail.com te kupiti sat vremena prije početka izvedbe.

Sve dodatne informacije o predstavi, terminima i ulaznicama nalaze se na službenoj web stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije