U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka premijerno izvedena predstava za djecu “Carevo novo ruho”, nastala u koprodukciji ovog kazališta i Lutkovnog gledališča Maribor.

Predstava redatelja Zorana Petroviča po motivima Hansa Christiana Andersena sastavni je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u mariborskom lutkarskom kazalištu izvedena je 26. lipnja ove godine.

Predstava je spoj novih tehologija i teatra objekata, koja prema riječima ravnateljice GKL-a Magdalene Lupi Alvir, obrađuje temu koja je uvijek aktualna, posebno u današnje vrijeme, jer stara Andersenova bajka govori o ljudskoj taštini i gluposti, ali i o snalažljivosti. „Ono što je također uvijek aktualno je da je dječja iskrenost imuna na koruptivnost odraslih“, istaknula je ravnateljica GKL-a.

 

U predstavi dvojica dječaka igraju se u napuštenoj tvornici tekstila, a igračke su im konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Oni pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti je uvjeriti cara da otvori tvornicu tako da se u predstavi razvija priča o prevarantskom stvaranju careve nove odjeće. No u ovoj priči zarada koju lažni modni kreatori steknu prevarom podijeli se građanima.

Priča ove predstave nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život.

Dramaturg je Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Toni Soprano i Monika Pocrnjić. Soprano je i kostimografkinja, autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom a skladatelj je Josip Maršić. Predstavu izvode Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka) i Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor).

Reprize ove predstave na rasporedu Gradskog kazališta lutaka su od 19. do 23. listopada u 17.30 i 19 sati te 24. listopada u 11 i 18 sati.