Preuzimanje ove velike titule proslavljeno je uz stihove ‘Za mir, za mir!’ umjesto ‘U boj, u boj!, a riječ je o prepjevu finala opere Nikola Šubić Zrinjski skladatelja Ivana Zajca koji je nastao posebno za ovu prigodu. Rijeka je već i ovime naznačila smjer kojim će ići u godini u kojoj se kulturom obraća Europi i svijetu. Hrabrost, neobičnost i poruke uključivosti vodile su publiku kroz program svečanosti u HNK. Te poruke Rijeka nosi i u 2020.

„Bogatom kulturnom povijesti, ali i ambicioznim programom EPK, grad Rijeka pokazuje da Hrvatska nije samo članica Europske unije, već je prisutna i u našem zajedničkom europskom kulturnom prostoru.  U 35 godina postojanja, naziv Europske prijestolnice kulture dodijeljen je u više od 60 različitih gradova širom Europe i gotovo svi su na pozitivan način iskoristili utjecaj koji ova titula nosi, želim i vama da ovo iskustvo pozitivno iskoristite“, poručila je Šuica.

Posjetitelje programa svečanog otvorenja Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 pozdravio je gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel. „Dobro nam došli u našu Luku različitosti! Rijeka danas kreće u jednu od svojih najvećih priča. Godina dana bit će premalo vremena da napravimo sve što želimo pokazati Europi i svijetu. Ovo nije samo riječki, već i najveći projekt hrvatske kulture, projekt kojim Rijeka i Hrvatska postaju puls europske kulturne priče. U stvaranje programa utkane su tisuće i tisuće ljudi koji žele i znaju pokazati kreativnost, energiju, provokaciju, umjetnost, entuzijazam i ponos, ali najveća vrijednost ovoga grada su oni koji u njemu žive – Riječanke i Riječani. Otvoreni, tolerantni, uvijek gostoljubivi, kritični, ponekad i tvrdoglavi, samozatajni, ali i glasni kada treba. Budite dio naše Luke različitosti, otkrijte jedan neobičan i drugačiji grad“, pozvao je gradonačelnik Obersnel.

Svečanosti programa otvorenja Europske prijestolnice kulture u HNK Ivana pl. Zajca nazočili su visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske, ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica Predsjednice i premijera Republike Hrvatske, ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predstavnici Europske komisije, ministri kulture europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor i brojni drugi uvaženi gosti, među kojima i domaćini – gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić.

Hrabra Rijeka nastupa na europskoj pozornici

Direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić istaknula je kako su teme koje će se obrađivati u programima Europske prijestolnice kulture bitne za Rijeku, za regiju i cijelu Hrvatsku, ali i kako su to teme koje nas međusobno povezuju kao građane Europe. „Trudili smo se biti hrabri, pobjeđivati strah i odolijevati zovu komforne linije manjeg otpora. Svjesni smo da nastupamo na europskoj, ali i globalnoj pozornici i težili smo biti ambiciozni i relevantni ne samo za ljude svog kraja, već i za svijet mimo granica prostora u kojem se osjećamo sigurno. Pred nama je bogata i uzbudljiva godina i veseli me ovo zajedničko obilježavanje godine u kojoj Rijeka, uz prijateljski Galway, postaje središtem europske kulture. Korak po korak, program po program, zajednički postajemo, a onda vjerujem, i ostajemo, prava europska prijestolnica kulture“, istaknula je Višnić.

Župan Primorsko-goranske županije, koja je važan partner u projektu Europske prijestolnice kulture, Zlatko Komadina, poželio je dobrodošlicu u, kako je rekao, najljepšu hrvatsku regiju. „Dobili smo jedinstvenu priliku da sve što nas čini posebnima i drugačijima, svo svoje kulturno nasljeđe, višestoljetnu tradiciju sažmemo i predstavimo mnoštvom događanja, kulturnih i umjetničkih programa kako svojim građanima, tako i svim dragim gostima kojima još želim poručiti kako su im naša vrata uvijek širom otvorena“, pozvao je župan Komadina.

Kao izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, svečanom programu otvorenja Europske prijestolnice kulture u HNK Ivana pl. Zajca nazočila je i ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek. „Moram istaknuti kako je velika čast što se projekt Europske prijestolnice kulture poklapa s predsjedanjem Hrvatske Vijećem Europske unije. Ovo je prvi put da se te dvije važne uloge na europskoj razini preklapaju i to predstavlja jedinstvenu priliku da europskoj publici prikažemo svoju bogatu suvremenu umjetnost, ali i predstavimo vrijednu hrvatsku kulturnu baštinu. Ovaj projekt, koji uključuje brojne dionike, otvara nove razvojne mogućnosti koje se temelje na kulturnom kapitalu i kreativnoj energiji i moram spomenuti kako ovaj projekt produkcijski nadilazi bilo koji drugi projekt koji je do sada realiziran u hrvatskoj kulturi“, rekla je Obuljen Koržinek.

Reflektori javnosti usmjereni na riječko kulturno bogatstvo

Video porukom uzvanicima se obratila i povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel koja je istaknula kako će tijekom cijele ove godine Rijeka, ali i cijela Primorsko-goranska županija biti pod reflektorima javnosti. „Europska prijestolnica kulture pripada građanima, kreativcima i umjetnicima Rijeke. Pokažite nam svoje kulturno bogatstvo i potaknute nas da sanjamo, cijenimo i njegujemo europsku kulturu kojoj Rijeka pripada. Zadovoljstvo mi je i čast slaviti s vama službeno porinuće Rijeke 2020“, istaknula je Gabriel.

U svečanom programu otvorenja zastupljen je bio i Galway, irski grad koji u 2020. godini kao i Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Iz Galwaya je stigla pjesnikinja Moya Cannoa koja je u pratnji harfistice Kathleen Loughnane izvela poemu Song od Imbolc koja je posebno osmišljena za proljetni dio programa Galway 2020, a koja je u Rijeci doživjela svoju premijeru.

U glazbeno-scenskom programu otvorenja nastupili su Putokazi, Mr.Lee & Ivanesky, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra, a program svečanog otvorenja završio je nastupom riječkog superbenda RiVal.