Edukacija na kojoj sudjeluju riječki lutkari – Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković podloga je za buduće senzorno kazalište, namijenjeno djeci s različitim poteškoćama u razvoju, a koje će djelovati u sklopu programa Dječja kuće Rijeke 2020, u ciglenoj kući kompleksa Benčić, u kojoj građevinski radovi – samo što nisu krenuli. Ovoga puta, edukacija koju pohađaju stavlja fokus na rad s djecom različitog spektra autizma.

Ovo nije prva suradnja riječkog kazališta lutaka s parterima iz Galwaya. Naime, prošlo ljeto na festival Tobogan bila je pozvana umjetnička terapeutkinja Phillida Eves koja je održala radionice za djecu, roditelje, odgajatelje, pedagoge i učitelje upravo na temu senzornog kazališta. Ondje su djeca s roditeljima mogla izrađivati različite jednostavne senzoričke alate i predmete te se okušati u igri s njima. Obje su radionice bile vrlo tražene i odlično posjećene.

“Ideja je da kroz programe radionica za djecu i obitelji te odgajatelje, kao i kroz različite interaktivne kazališne predstave malih formi u kojoj sudjeluju i djeca, predstavimo ovu u posebnu i u svijetu već razvijenu kazališnu formu koja do sada nije bila prisutna na hrvatskoj kazališnoj sceni za djecu”, navela je ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir.

To je senzorno kazalište, posvećeno upravo kazališnom radu s djecom i za djecu s različitim oblicima poteškoća u razvoju koja uključuje i terapeutsko lutkarstvo, a koju vode kazališni stručnjaci i umjetnički terapeuti, istaknula je.

“Unutar programske linije EPK Dječja kuća, želja nam je educirati umjetnike GKL za izravan rad s djecom s različitim poteškoćama u razvoju, a kako je irski grad Galway također Europska prijestolnica kulture 2020. godine, odlučili smo zajedno združiti snage u ovom jedinstvenom projektu”, navodi ravnateljica GKL-a Lupi Alvir.

Za projekt “Hear Our Voice” Galway Autism Partnership je angažirao Tima Webba, suosnivača i bivšeg umjetničkog ravnatelja poznatog kazališta Oily Cart iz Velike Britanije s velikim iskustvom u području senzornog kazališta, za održavanje četverodnevne radionice multisenzornog kazališta i umjetnosti. Lokalni umjetnici će u sklopu radionice surađivati s riječkim glumcima-lutkarima na razvoju iskustvene, interaktivne predstave za mlađu publiku s različitim poteškoćama u razvoju.

Glumci-lutkari Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković koautori su doživljajne kazališne predstave za bebe “Gdje su nestale čarapice?”, prve interaktivne predstave za bebe u Rijeci u produkciji GKL Rijeka. Predstava je namijenjena djeci od osam mjeseci do tri godine, a nastala je u suradnji s Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21.