Tehnološka tvrtka E-Glas već se 13 godina bavi razvojem asistivne tehnologije. Njezin direktor, ujedno i profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Miroslav Vrankić javnosti je poznat kao autor uređaja za pomoć nepokretnim osobama za glasovno upravljanje domom.

Tijekom pandemije, E-Glas je razvio prvu hrvatsku logopedsku vježbenicu – Kokolingo, koja pomaže djeci u rješavanju artikulacijskih poremećaja. Od prve pojave na tržištu u rujnu 2020. pa do danas u Kokolingo svijet se registriralo više od 10.000 djece! Uz Kokolingo, koji se pokazao vrlo uspješnim te se koristi diljem Hrvatske u vrtićima i školama, E-Glas je razvio i ABC Maestro za učenje slova te Malu banku za razvijanje vještina baratanja novcem.

SENcastle pomaže pri cijelom nizu poteškoća

Najnoviji proizvod E-Glasa je SENcastle – senzorno poticajni kutak koji služi za opuštanje i stimulaciju različitih osjetila. SENcastle obogaćuje škole, vrtiće, centre za rehabilitaciju, bolnice, javne prostore i igraonice. Radi se o iznimno praktičnom rješenju koje ne zahtijeva puno prostora i jednostavan je za instalaciju. SENcastle pomaže pri disfunkciji senzorne integracije, poremećajima iz spektra autizma, ADD-u i ADHD-u, intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama, višestrukim teškoćama te opuštanju i smirivanju. Kako SENcastle funkcionira možete pogledati u videu.

Europski projekt

SENcastle je projekt koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a više informacija o projektu se može pronaći na sljedećem linku: https://bit.ly/3xcX7BD. U sklopu projekta, E-Glas će zapošljavati nove osobe, prilikom čega će prednost imati žene.

Ekipa riječkog E-glasa

Miroslav Vrankić sa svojim timom

U rujnu ove godine E-Glas će održati ATAAC konferenciju naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Na konferenciji će biti moguće pogledati i isprobati asistivnu opremu; od jednostavnijih do složenijih  komunikatora, sklopke, edukativne programe i programe za komunikaciju, ali isto tako i vidjeti te isprobati SENcastle kutak https://ataac.eu/hr/ataac-konferencija.html

Više o riječkom timu E-Glasa i njihovim softverima saznajte u našem videu!