Riječke ljetne noći

Intendantica riječkoga HNK “Ivana pl. Zajca” Nada Matošević kao središnji dio programa izdvojila je praizvedbu dramske obrade romana Dubravke Ugrešić “Baba Jaga je snijela jaje”. Autor adaptacije je Ivor Martinić, redatelj Ivica Buljan, a glumačku ekipu predvodit će Milena Dravić, Ana Karić i Milena Zupančič.

Među gostovanjima se ističe plesna predstava “Othello”, nastala u koprodukciji Bitef teatra iz Beograda i Grad Teatra iz Budve. Koreografi su Zoran Marković i Maša Kolar.

Iz glazbenog dijela programa Matošević je izdvojila koncert Riječke filharmonije na plaži na Pećinama, koncerte Jasne Bilušić i Belfast Fooda, koncert kubanske glazbe Zagrebačke filharmonije nazvan “Salsa filarmonica” u Marijinu perivoju na Trsatu te koncert zbora Opere riječkoga HNK nazvan “Posvećenje ljeta”.

Festival se otvara nastupom francuske trupe Compagnie Transe-Express na Gatu Karoline riječke, a zatvara priredbom “Na moru zvijezda” na plutajućem pontonu koji će biti privezan uz lukobran riječke luke.

Na konferenciji za novinstvo bio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je kazao da se tim festivalom želi oživjeti cijeli grad otkrivanjem novih lokacija za priredbe u gradu koje mogu imati perspektivu.

Organizatori festivala su HNK “Ivana pl. Zajca”, grad Rijeka i riječka Turistička zajednica.