Solistica riječke Opere, nacionalna prvakinja Kristina Kolar, nominirana za jednu od najprestižnijih europskih nagrada za klasičnu glazbu, njemačku Opus Klassik nagradu za 2021. u kategoriji za pjevačicu godine!

A nominaciju joj je priskribila snimka izvedbe Hrvatskog glagoljaškog rekvijema za sole, zbor i orkestar Igora Kuljerića, kapitalnog djela suvremene hrvatske glazbe, koja je održana u veljači 2020. u Münchenu pod ravnanjem Ivana Repušića. U Münchenu su uz nominiranu riječku sopranisticu Kristinu Kolar, nastupili i Annika Schlicht, mezzosopran, Eric Laporte, tenor, Ljubomir Puškarić, bariton uz Zbor Bavarskog radija i Orkestar Münchenskog radija. Bavarski radio, koji je izravno prenosio izvedbu, pod svojom je etiketom izdao i CD.

Zahvaljujući prestižnoj nominaciji, riječka i hrvatska primadona Kristina Kolar našla se u društvu odnosno konkurenciji s najvećim pjevačkim zvijezdama svjetskih opernih scena današnjice kao što su primjerice sopranistice Sonya Yoncheva i Fatma Said ili pak mezzosopranistica Elina Garanča kojoj je ova nagrada pripala prošle godine.

Velika mi je čast i neopisivo zadovoljstvo biti nominirana za pjevačicu godine i to uz svjetska imena operne scene, dive kao što su Garanča, Westbroek, Yoncheva, Stemme,
Jaho, Schneider… Nominaciju doživljavam kao potvrdu svog kontinuiranog pjevačkog usavršavanja i profesionalnosti, razine koju pokušavam održati gdje god nastupam“, kaže Kristina Kolar.

Opus Klassik najprestižnija je nagrada za klasičnu glazbu u Njemačkoj čiji je cilj „promovirati klasičnu glazbu“ te „prepoznati i nagraditi izvanredna postignuća u klasičnoj glazbi“, a dodijeljuje se u ukupno 25 kategorija. Stručni žiri čine eminentni predstavnici glazbene industrije i specijaliziranih medija.

Vijest o velikom međunarodnom uspjehu riječke solistice stiže nakon niza nedavnih uspjeha riječke Opere. Podsjetimo, ansamblu Opere dodijeljena je Diploma „Milka Trnina“za izvedbu „Tristana i Izolde“, s velikim uspjehom „Traviata“ je gostovala u Zagrebu dok je u Rijeci s jednakim uspjehom praizvedena Juranićeva „Opera po Kamovu“ i izvedena „Tosca“ s Maidom Hundeling i Dimitrisom Paksoglouom u glavnim  ulogama, a samo dan kasnije održan je i koncert „Zajedno“, inaguracijski koncert četverogodišnje suradnje Zagrebačke filharmonije i riječke Opere.

(Kristina Kolar / Foto: press HNK Ivana pl. Zajca)