U Gradu Rijeci održan je prijem za prof. Nadu Kegalj, psihologinju u Osnovnoj školi Podmurvice i izv. prof. dr. Emiliju Mišćenić s Pravnog fakulteta u Rijeci, koje su krajem prošle godine proglašene dobitnicama nagrade „Ivan Filipović“ za 2019. godinu.

Riječ je o nagradi koja predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj, a ove su godine čak dvije dobitnice iz Rijeke. Za 2019. godinu ukupno su dodijeljene dvije nagrade za životno djelo i trinaest godišnjih nagrada.

Nadi Kegalj i Emiliji Mišćenić na osvajanju nagrade čestitali su danas gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i te pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj. Čestitavši dobitnicama, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako su njihove nagrade ujedno i nagrada za cijelu Rijeku.

Nada Kegalj, dipl. psihologinja iz Osnovne škole Podmurvice

Nada Kegalj, dipl. psihologinja iz Osnovne škole Podmurvice

Nada Kegalj, dipl. psihologinja iz Osnovne škole Podmurvice, dobitnica je nagrade u području osnovnog školstva, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada među kojima je Županijska godišnja nagrada za 2007. za postignute uspjehe u odgojno-obrazovnom radu, unaprjeđivanju komunikacijskih vještina u nastavi i pružanju psihološke pomoći učenicima. Voditeljica je Tima za psihološke krizne intervencije Republike Hrvatske te sudjeluje na intervencijama u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji. Aktivno sudjeluje u događanjima kojima popularizira psihologiju, kao i organizaciji stručnih skupova. Dobitnica je priznanja Grada Rijeke 2001. godine, za sudjelovanje i doprinos u projektu “Rijeka – zdravi grad”.

Izv. prof. dr. Emilia Mišćenić s Pravnog fakulteta u Rijeci dobitnica je nagrade u području znanstvenoga i stručnog rada za udžbenik Europsko privatno pravo: opći dio, čiji je drugi, posebni dio, nastao kao rezultat rada još pet autorica, predstavljen upravo jučer. Radi se o prvom hibridnom udžbeniku u području pravne literature u Hrvatskoj, koji je pomoć kako studentima, tako i svim zainteresiranim građanima.

U 2011. godini Odbor Hrvatskog sabora dodijelio joj je Državnu nagradu za znanost u području društvenih znanosti. U posebna postignuća ubraja se Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci iz 2012. te odabir Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH među najbolje znanstvene novake u zemlji iz 2013. godine.

Izv. prof. dr. sc. Emilia Mišćenić s Pravnog fakulteta Sveučilišta

Izv. prof. dr. sc. Emilia Mišćenić s Pravnog fakulteta Sveučilišta

Sa suautorima knjige „Bankovni i financijski ugovori“ nositeljica je Priznanja Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić iz 2017. te je dobitnica Nagrade Sveučilišta u Rijeci za nastavnu izvrsnost. Dodijeljene su joj brojne stipendije za usavršavanje na uglednim znanstvenim institucijama i sveučilištima te je kao gostujuća profesorica predavala na europskim sveučilištima. Sudjelovala je u mnogim znanstvenim projektima, uključujući i projekt JUST Europske komisije.

Nagrada “Ivan Filipović”

Nagradu „Ivan Filipović“ dodjeljuje Republika Hrvatska, odnosno Odbor „Nagrade Ivan Filipović“, a priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja, za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti i predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju.

Prijem za dobitnice državne nagrade Ivan Filipović

Obrazovne radnike nagrađuje i Grad Rijeka

Podsjetimo, obrazovne radnike koji u riječkim vrtićima i osnovnim školama svakodnevno predano rade s djecom i učenicima nagrađuje i Grad Rijeka, koji s tim ciljem ustanovio i nagradu „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja. Nagrada se dodjeljuje svake kalendarske godine za tri odgojno obrazovna radnika.

Također, Grad Rijeka, uz nagrade za posebna postignuća učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama, dodjeljuje i nagrade za mentore, odnosno za odgojno obrazovne radnike koji su pripremali učenike za natjecanja i susrete ili smotre.