U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca 24. srpnja premijerno je izvedena predstava „Vježbanje života – drugi put“ u režiji Marina Blaževića, a velika premijera započela je Karnevalom političara ispred zgrade Kazališta.

Predstava se temelji na kultnoj riječkoj predstavi „Vježbanje života” po romanu Nedjeljka Fabrija, u dramatizaciji Darka Gašparovića i režiji Georgija Para, koja je praizvedena u riječkome HNK 1990. godine.

Povijest Rijeke iz perspektive žena

Novo kazališno čitanje Fabrijevog romana “Vježbanje života” predstava je o Rijeci odnosno njenoj povijesti od početka 19. stoljeća sa, za razliku od romana čija se radnja zaustavlja 50-ih godina 20. stoljeća, produžetkom sve do 90-ih godina. Dok se prva dramatizacija uglavnom bavila političkom poviješću Rijeke i otkrivanjem njenih zapostavljenih manjinskih identiteta, u prvom redu onog fijumanskog, nova dramatizacija bavi se poviješću Rijeke iz perspektive žene manjinskim pravima.

Marin Blažević je, uz Luciju Klarić, Maju Ležaić i Nikolinu Rafaj i autor dramaturgije.

“Vježbanje života – drugi put” nose ženski likovi i glumice, koje se pojavljuju u svojim ulogama, ali predstavljaju i sebe, s autorskim autobiografskim tekstovima. U glavnim ulogama su Neva Rošić, Olivera Baljak, Zrinka Kolak Fabijan te Mira Furlan, čija je osobna priča dodana izvornom tekstu “Vježbanja života”.

Premijera Vježbanje života drugi put

Diva hrvatskog glumišta Neva Rošić

Na sceni se pojavljuje i književnica Daša Drndić u tumačenju Tanje Smoje, a u ostalim ulogama su  Elis Lovrić, Jelena Lopatić, Aleksandar Cvjetković, Mirko Soldano, Nikola Nedić, Giuseppe Nicodemo i još niz glumica i glumaca Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK. Scenograf je Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved a koreografkinja i asistentica redatelja Mila Čuljak.

Glumačku postavu predstave Hrvatske i Talijanske drame čini više od 30 članica i članova ovih dvaju dramskih ansambala riječkog HNK kojima će se pridružiti polaznice i polaznici Riječkog kazališta mladih „Kamov“ kao i ženski zbor riječke Opere. Tako se tijekom devet činova na pozornici nađe više od 90 izvođača.