Nedostatku vedrine i optimizma ovog neobičnog ljeta Art-kino izlazi na kraj posebnim programom Kultnih komedija koji tijekom srpnja i kolovoza u Ljetno Art-kino donosi pet antologijskih naslova koje zasigurno (pre)poznajete, ali ipak želite (ponovno) pogledati na velikom platnu – pod zvijezdama. Srpanj je rezerviran za naslove Riba zvana Wanda (A Fish Called Wanda, 1988.), Trgovci (Clerks, 1994.) i Annie Hall (1977.), a u kolovozu na veliko platno Ljetnog Art-kina stižu Veliki Lebowski (The Big Lebowski, 1998.) i Zdrpi i briši (Snatch, 2000.)

Program 3. srpnja otvara mnogima omiljena Riba zvana Wanda. Krimi-komedija u režiji Charlesa Crichtona i Johna Cleesea smještena je u London i prati četvero vrlo različitih ljudi koji se sastaju kako bi organizirali i proveli oružanu pljačku, da bi u konačnici svako za sebe pokušao izvući najveću dobit. Glavne uloge pljačkaša tumače John Cleese, Jamie Lee Curtis, Michael Palin i Kevin Kline koji je nagrađen Oscarom za najboljeg glumca u sporednoj ulozi. Film je u konačnici nominiran i u kategorijama najboljeg filma i scenarija. Vrlo vješto napisana i režirana, Riba zvana Wanda klasičan je primjer pametne komedije koja već više od 30 godina ne gubi na privlačnosti.

Trgovci - Images courtesy of Park Circus Miramax LLC

Trgovci, crno-bijela buddy komedija Kevina Smitha

U nastavku Kultnih komedija na program 7. srpnja stižu Trgovci, crno-bijela buddy komedija Kevina Smitha koja prati jedan dan u životu dvojice trgovaca Dantea (Brian O’Halloran) i Randala (Jeff Anderson) koji svoje vrijeme krate dosađujući kupcima, razgovorom o filmovima i igranjem hokeja na krovu trgovine. Nakon velikog uspjeha na kinoblagajnama film je ubrzo stekao status kultne komedije, a nastala je i svojevrsna franšiza – televizijska i animirana serija, stripovi na njihovu tematiku te je snimljen i drugi nastavak filma. Trgovci su nagrađeni na filmskom festivalu u Cannesu Nagradom mladih za najbolji strani film.

Annie Hall - Images courtesy of Park CircusMGM

Višestruko nagrađivana Annie Hall / Photo Park CircusMGM

Srpanjske Kultne komedije, 24. u mjesecu, zaključuje višestruko nagrađivana Annie Hall, romantična komedija Woodyja Allena koja prati intelektualca i komičara (Allen) koji živi depresivnim životom u New Yorku sve dok se ne zaljubi u junakinju iz naslova filma (Diane Keaton). Annie Hall, po mišljenju mnogih kritičara, Allenov je najbolji film. Za najbolju žensku ulogu Diane Keaton nagrađena je Zlatnim globusom, Oscarom i BAFTA-om, a nagradu BAFTA za Annie Hall dobili su i redatelj, montaža, scenarij te sam film, dok su Oscarima nagrađeni film, redatelj i scenarij.

Zdrpi i briši

Zdrpi i briši

Za kolovoz su rezervirana još dva kultna komična naslova – legendarni crnohumorni krimić Veliki Lebowski Joela i Ethana Coena koji prati opuštenog Dudea Lebowskog (Jeff Bridges) te još jedan pljačkaški biser uvrnutog humora, britanski Zdrpi i briši Guya Ritchieja.

Veliki Lebowski / Images courtesy of Park Circus.jpg

Veliki Lebowski / Images courtesy of Park Circus.jpg

Kultne komedije u Ljetnom Art-kinu održavaju se s početkom u 21:30 sati (Riba zvana Wanda i Trgovci) i 21:15 sati (Annie Hall), u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina. Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org